Dar kartą pasikėsinta į D. Trumpo gyvybę: kas žinoma apie įvykį ir įtariamąjį (7)

2024 m. rugsėjo 16 d. 09:14
Lrytas.lt
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį buvo skubiai išgabentas į saugią vietą po to, kai antrą kartą per dviejų mėnesių laikotarpį buvo pasikėsinta į jo gyvybę. Viskas vyko paties D. Trumpo golfo aikštyne Vest Palm Byče. Federalinis tyrimų biuras (FTB) tiria tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodė, kaip pasikėsinimas nužudyti D. Trumpą, rašo BBC.
Daugiau nuotraukų (10)
Incidentas įvyko praėjus beveik lygiai dviem mėnesiams po pasikėsinio į D. Trumpą (78 metai) per mitingą Butleryje, Pensilvanijos valstijoje, kurio metu D. Trumpas buvo sužeistas, vienas renginio dalyvis žuvo ir dar du buvo sužeisti.
Vis dar aiškėja naujausio incidento detalės, tačiau JAV žiniasklaida jau įvardijo įtariamąjį – Ryaną Routhą (58 metai).
Kaip buvo pastebėtas įtariamasis?
Incidentas įvyko golfo aikštyne „Trump International Golf Club“, esančiame Vest Palm Byče, maždaug už 15 minučių kelio nuo D. Trumpo rezidencijos Floridoje „Mar-a-Lago“.
Įtariamąjį pirmieji pastebėjo Slaptosios tarnybos agentai, kurie saugojo aikštyną, kuriame buvęs prezidentas žaidė golfą. Pasak policijos, agentai paprastai eina prie tolimesnės golfo duobutės, kad atliktų saugumo patikrinimus.
Apygardos šerifas Ricas Bradshawas iš pradžių apibūdino šautuvo, kuris buvo AK-47 tipo, buožę – ji buvo pastebėta kyšanti pro aikštelę juosiančius krūmus. Tuo metu šaulys buvo maždaug 272–557 m. nuo D. Trumpo, sakė jis.
Agentas „nedelsdamas susidomėjo“ šautuvą laikiusiu asmeniu, kuris, pasak šerifo, iškart pabėgo.
Kaip įtariamasis buvo sugautas?
Agentai, pastebėję šaulį, nedelsiant paleido 4–5 kulkas.
Įtariamasis numetė šautuvą ir paspruko automobiliu, palikęs ginklą kartu su dviem kuprinėmis, optiniu taikikliu, naudojamu ginklui nukreipti, ir GoPro kamera, sakė R. Bradshawas.
Tuo metu liudininkas matė, kaip vyras iš krūmų nubėgo į juodą „Nissan“, teigė šerifas. Liudininkas užfiksavo automobilio nuotrauką ir pateikė ją teisėsaugai.
Policija įtariamąjį sulaikė važiuojantį į šiaurę I-95 greitkeliu, pervažiavusį Martino apygardą, maždaug už 61 km nuo D. Trumpo golfo aikštyno.
Keli teisėsaugos šaltiniai JAV televizijai „CBS News“ sakė, kad įtariamojo vardas yra Ryanas Wesley Routhas.
Kas yra Ryanas Routhas?
Pamažu aiškėja įtariamojo praeities detalės.
Kalbėdamas su JAV žiniasklaida, R. Routho sūnus Oranas apibūdino jį kaip „mylintį ir rūpestingą tėvą“.
„Nežinau, kas nutiko Floridoje, ir tikiuosi, kad viskas buvo tik išpūstas burbulas, nes iš to nedidelio kiekio informacijos, ką girdėjau, nepanašu, kad mano pažįstamas vyras būtų padaręs ką nors beprotiško, juo labiau smurtinio“, – CNN sakė O. Routhas.
BBC Verify rado socialinio tinklo profilius, atitinkančius R. Routho vardą. Juose nurodoma, kad jis ragino užsienio kovotojus vykti į Ukrainą kovoti su Rusijos pajėgomis.
Jo profilyje taip pat yra propalestinietiškų, už Taivaną pasisakančių ir prieš Kiniją nukreiptų žinučių, įskaitant teiginius apie Kinijos „biologinį karą“ ir nuorodas į virusą COVID-19 kaip „ataką“.
Karinės patirties neturintis R. Routhas 2023 m. laikraščiui „The New York Times“ pasakojo, kad iškart po Rusijos invazijos 2022 m. nuvyko į Ukrainą, kad tarp Afganistano karių, pabėgusių nuo Talibano, rastų karių naujokų.
Panašu, kad dar šią vasarą jis dalyvavo su verbavimu susijusioje veikloje. Liepos mėn. jis rašė socialiniame tinkle „Facebook“:
„Kareiviai, prašau man neskambinti. Mes vis dar bandome įtikinti Ukrainą priimti Afganistano karius ir tikimės, kad artimiausiais mėnesiais gausime atsakymus... Prašau kantrybės.“
Pirminiais duomenimis, R. Routhas turėjo teistumą. Pasak „CBS News“ šaltinių, R. Routhas 2002–2010 m. buvo apkaltintas ir nuteistas už daugybę sunkių nusikaltimų Gilfordo apygardoje Šiaurės Karolinoje.
Tarp šių nusikaltimų – paslėpto ginklo nešiojimas, pasipriešinimas policijos pareigūnui, vairavimas be vairuotojo pažymėjimo, vogtų daiktų laikymas ir pasišalinimas automobiliu.
Kas nutiko D. Trumpui?
Per incidentą D. Trumpas nebuvo sužeistas.
Netrukus po to, kai incidentą patvirtino jo rinkimų kampanijos komanda, respublikonas išplatino pareiškimą savo lėšų rinkimo sąrašui, kuriame rašoma:
„Šalia manęs buvo šaudoma, bet prieš pradedant nevaldomai sklisti gandams, pirmiausia norėjau, kad išgirstumėte: aš esu saugus ir sveikas.“
D. Trumpas savo pasakojimą pateikė „Fox News“ laidų vedėjui Seanui Hannity, kuris sekmadienį eteryje perpasakojo apie šį epizodą.
„Jie buvo ties penkta duobute, jie ruošėsi eiti arčiau, kad galėtų įmušti kamuoliuką“, – sakė S. Hannity.
Buvęs prezidentas išgirdo „pop pop, pop pop pop, – mėgdžiodasmas šūvių garsą sakė jis. – Per kelias sekundes slaptoji tarnyba puolė prie prezidento [ir] jį uždengė.“
Jis pridūrė, kad netrukus neperšaunamas automobilis nuvežė D. Trumpą į saugią vietą.
Kas bus toliau?
Toje pačioje spaudos konferencijoje su šerifu FTB Majamio skyriaus atstovas Jeffrey Veltris sakė, kad biuras vykdo tyrimą kartu su kitomis teisėsaugos institucijomis.
„Pasitelkėme daugybę išteklių, įskaitant tyrimo komandas, reagavimo į krizes grupės narius, sprogmenų technikus ir reagavimo į įrodymus grupės narius“, – sakė J. Veltris ir pridūrė, kad kartu su JAV slaptąja tarnyba, Palm Bičo šerifo biuru ir Martino apygardos šerifo biuru buvo sutelkti „visi FTB ištekliai“.
Tuo metu Baltieji rūmai sakė, kad prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris, kuri yra demokratų kandidatė į prezidentus, buvo informuoti apie incidentą ir su palengvėjimu sužinojo, kad jis yra saugus.
„Esu labai sunerimusi dėl šiandienos galimo pasikėsinimo nužudyti buvusį prezidentą D. Trumpą“, – sekmadienį pareiškė K. Harris.
Dviejų partijų Kongreso darbo grupės, sudarytos liepos 13 d. pasikėsinimui nužudyti Pensilvanijoje ištirti, vadovai sakė esantys dėkingi, kad buvęs prezidentas nenukentėjo, „tačiau tebėra labai susirūpinę dėl politinio smurto ir smerkia visas jo formas“.
Respublikonų kongresmenas Mike'as Kelly ir demokratas Jasonas Crow'as sakė, kad darbo grupė paprašė surengti pasitarimą su Slaptąja tarnyba, kad suprastų, „kas įvyko ir kaip reagavo už saugumą atsakingi asmenys“.
Slaptosios tarnybos atstovas Rafaelis Barrosas sekmadienį žurnalistams sakė, kad nuo ankstesnio bandymo nužudyti buvo imtasi priemonių ir „grėsmės lygis yra aukštas“.
Tikimasi, kad pirmadienį Palm Bičo apygardos teisme, esančiame netoli „Mar-a-Lago“, įvyks pirmasis R. Routho teismo posėdis.
Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.