Iš D. Trumpo lūpų – nauja sąmokslo teorija: kas slypi už pareiškimų apie imigrantų valgomus gyvūnus (1)

2024 m. rugsėjo 13 d. 16:09
Lrytas.lt
Trečiadienį kandidatas į JAV prezidento postą Donaldas Trumpas debatų metu paskleidė dar vieną sąmokslo teoriją – anot jo, prieglobsčio prašytojai grobia naminius gyvūnus ir juos valgo. Naujienų portalas „The Telegraph“ paaiškino šios sąmokslo teorijos ištakas.
Daugiau nuotraukų (13)
„Springfilde (Ohajo valstija – red. past.) tie žmonės, kurie atvyko, valgo šunis, valgo kates – jie valgo tų žmonių, kurie gyvena ten, augintinius“, – debatų metu rėžė D. Trumpas.
„ABC News“ debatų moderatorius Davidas Muiras greitai įsikišo ir paaiškino, kad nėra jokių patikimų įrodymų šiam teiginiui pagrįsti.
Springfildo miesto institucijos taip pat atmetė šiuos kaltinimus.
D. Trumpas pridūrė, neva per televiziją matė žmones kurie sakė: „Mano šuo buvo paimtas ir panaudotas maistui“.
Naujienų portalas BBC, peržiūrėjęs visų didžiausių JAV televizijos kanalų archyvus, nerado jokių įrodymų šiam teiginiui patvirtinti.
Po debatų ši teorija įgavo didelį pagreitį, ir itin išpopuliarėjo socialiniuose tinkluose. Jau ketvirtadienį D. Trumpas socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalino dirbtinio intelekto (DI) sugeneruotomis nuotraukomis.
Vienoje iš jų kandidatas į prezidentus buvo matomas kartu su gyvūnais, kurie laikė D. Trumpo politinės kampanijos reklaminius ženklus. Kitoje DI sugeneruotoje nuotraukoje buvo matoma katė, laikantį ženklą „Kamala nekenčia manęs“.
Imigracija yra vienas iš aštriausių prezidentinės kampanijos klausimų, tuo tarpu D. Trumpas šią sąmokslo teoriją panaudojo kaip dar vieną teiginį prieš per pietinę sieną į JAV plūstančius imigrantus.
Kilo iš „Facebook“ įrašo
Ši sąmokslo teorija nėra nauja – pagreitį įgauti ji bandė jau kurį laiką iki D. Trumpo pasisakymo debatų metu.
Pareiškimų apie valgomus gyvūnus plitimą taip pat skatino respublikonų partijos politikai ir šią politinę jėgą palaikantys žinomi asmenys, rašo „The Telegraph“.
Šia teorija dalinosi kandidatas į viceprezidentus J. D Vance'as, senatorius Tedas Cruzas ir milijardierius Elonas Muskas. Kai kurie iš jų tikino, neva šiam teiginiui turėjo patikimų įrodymų.
Naujienų portalas „The Telegraph“ pateikė šios sąmokslo teorijos ištakas. Paaiškėjo, kad ji kilo iš vieno „Facebook“ įrašo, kurį parašė Ohajo valstijoje esančio Springfildo gyventojas.
„Įspėjimas visiems apie mūsų mylimus augintinius ir aplinkinius!!!“ – rašė jis privačioje bendruomenės grupėje.
Vyras rašė apie tai, kad imigrantai iš Haičio buvo pastebėti kabinantys ant šakos dingusį kaimyno dukros draugo katiną ir pjaustantys jį maistui.
Įrašo autorius pridūrė, kad „pavojus gresia“ ne tik katėms, bet ir šunims, antims ir žąsims. Šis kurstantis pranešimas greitai išplito socialiniuose tinkluose.
Pasklido melagienos
Praėjusį mėnesį miesto pareigūnai greitai atmetė kaltinimus dėl suvalgytų naminių gyvūnų, o policija teigė negavusi jokių oficialių pranešimų. Miesto pareigūnai portalui BBC paaiškino, kad „nėra jokių patikimų pranešimų“, jog tai, apie ką kalbėjo D. Trumpas ir kiti respublikonų atstovai, iš tikrųjų įvyko.
Nepaisant institucijų komentarų, tiek Springfildo gyventojai, tiek dešiniųjų pažiūrų socialinių tinklų vartotojai puolė dalintis šiais teiginiais.
Daugelis bandė juos pateisinti papildomais „įrodymais“ apie tariamą prieglobsčio prašytojų ištvirkimą – tik tam, kad jie būtų greitai paneigti.
Visų pirma teorijos šalininkai dalijosi vaizdo įrašais, kuriuose užfiksuota, kaip pareigūnai sulaiko moterį, nužudžiusią ir suvalgiusią katę. Įrašų autoriai tikino, kad ji yra iš Springfildo.
Moteris vėliau buvo apkaltinta žiauriu elgesiu su naminiais gyvūnais, tačiau Ohajo policija teigė, kad įtariamoji nebuvo iš Haičio. Moteris visą gyvenimą gyveno Kantone, maždaug už 270 kilometrų į šiaurės rytus nuo Springfildo – įvykis nutiko būtent šiame mieste.
Kitame įraše pasirodė nuotrauka, kurioje juodaodis vyras neša negyvą žąsį keliu. Ją pamatė milijonai žmonių ir nors autoriai teigė, kad nuotrauka buvo daryta Springfilde, vėliau paaiškėjo, kad nuotrauka buvo padaryta maždaug už 80 kilometrų.
Nuotrauka socialiniame tinkle „Reddit“ pasidalijęs fotografas vėliau sakė, kad norėtų, jog niekada nebūtų jos įkėlęs, ir apgailestavo, kad ji buvo „panaudota kaip ginklas“ prieš imigrantus.
Sąmokslo teoriją platina ir žinomi asmenys
Šią savaitę sąmokslo teoriją apie valgomus naminius gyvūnus pradėjo platinti ir stiprinti aukšto rango respublikonų partijos politikai.
Kandidatas į JAV viceprezidentus J. D. Vance'as teigė, kad jau kelis mėnesius kėlė klausimą dėl Haičio gyventojų.
Politikas įraše socialiniame tinkle „X“ tikino, neva imigrantai „išnaudoja socialines paslaugas ir apskritai kelia chaosą“ ir pridūrė, kad pasak „pranešimų“ gyventojų gyvūnai būna pagrobiami ir suvalgomi.
JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby'is kandidato į viceprezidentus komentarus pavadino „pavojingais“ ir „sąmokslo teorija, paremta rasizmo elementais“.
Tačiau po televizijos debatų J. D. Vance'as neatmetė savo anksčiau išsakyto teiginio, teigdamas, kad „niekas neskleidė melagingų teiginių“.
Prieš trečiadienio debatus šį teiginį taip pat paskatino „X“ savininkas ir D. Trumpo šalininkas Elonas Muskas.
„Matyt, žmonių naminės katės yra valgomos“, – rėžė jis.
Sąmokslo teorijai pagrečio pridėjo ir JAV senatorius Tedas Cruzas. Jis socialiniame tinkle „X“ pasidalino juokeliu, kuriame buvo pavaizduotos dvi katės ir rašė: „Prašome balsuoti už D. Trumpą, kad Haičio imigrantai mūsų nesuvalgytų“.
Per pastaruosius ketverius metus – 20 tūkst. migrantų
Nesunku suprasti, kodėl 58 tūkst. gyventojų turintis Springfildas tapo diskusijų dėl imigracijos židiniu – per pastaruosius ketverius metus į miestą legaliai persikėlė iki 20 tūkst. migrantų iš Haičio.
Haityje šiuo metu vyksta nesutarimai dėl siautėjančio gaujų smurto ir politinių neramumų, todėl šalies gyventojai stengiasi pabėgti į kaimynines valstybes. Be to, jie noriai dirbo darbus, kuriais nenorėjo užsiimti vietiniai gyventojai, rašo „The Telegraph“.
Pasak dienraščio, jų atvykimas sukėlė padidėjusią būsto, medicinos paslaugų ir švietimo sistemos apkrovą.
Be to, praėjusių metų rugpjūtį įtampa kilo po to, kai per mokyklinio autobuso avariją, kurią sukėlė imigrantas iš Haičio, žuvo vienuolikmetis ir buvo sužeista dar 20 mokinių.
Šie įvykiai didžiulę atskirtį tarp Springfildo vietinių gyventojų ir haitiečių.
Sąmokslo teorija, paremta stereotipais
Teorija, kad imigrantai valgo tą, ko neturėtų valgyti apima geografiją ir šimtmečius istorijos. Azijos amerikiečių bendruomenės jau seniai susiduria su išankstiniais stereotipais, kad katės ir šunys yra jų pagrindinio maisto raciono dalis.
Migrantai iš Haičio, ilgą laiką karikatūriškai siejami su „vodoo“ spiritualizmu ir yra dažnai vaizduojami Holivude. Jie tampa lengvu sąmokslo teorijų šalininkų taikiniu.
Tuo tarpu pats D. Trumpas taikosi į rinkėjus ir bando įskiepyti baimę, neva jie bus suvalgyti patys. Politikas nuolat mini išgalvotą serijinį žudiką Hanibalą Lekterį iš filmo „Avinėlių tylėjimas“.
Praėjusį mėnesį sakydamas sveikinimo kalbą Respublikonų nacionaliniame suvažiavime jis kalbėjo apie migraciją bei užsiminė apie H. Lekterį.
„Ar kas nors matė „Avinėlių tylėjimą“? Vėlyvasis, didysis Hanibalas Lekteris... Jis mielai jus pakviestų vakarienei. Tai bepročių prieglaudos. Jie (imigrantai – red. past.) ištuština savo bepročių prieglaudas“, – apie imigraciją kalbėjo D. Trumpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.