J. Bideno administracija pagaliau nusiuntė JAV Kongresui pranešimą apie savo strategiją Ukrainoje (2)

2024 m. rugsėjo 10 d. 13:37
JAV prezidento Joe Bideno administracija išsiuntė Kongresui įslaptintą pranešimą apie savo strategiją dėl karo Ukrainoje, pranešė naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi trimis šaltiniais. Įstatymų leidėjai balandį patvirtintame kelių milijardų dolerių išlaidų įstatyme buvo įpareigoję J. Bideno administraciją pateikti strategiją vėliausiai iki birželio.
Daugiau nuotraukų (1)
Kongreso padėjėjas sakė, kad ilgai lauktas pranešimas įstatymų leidėjus pasiekė pirmadienį ir jie dar neturėjo galimybės su juo susipažinti. Kiti du šaltiniai, prašę anonimiškumo, patvirtino, kad pranešimas gautas.
Per pustrečių metų nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios Kongresas patvirtino beveik 175 mlrd. dolerių pagalbą ir karinę paramą Ukrainai bei sąjungininkėms.
Po kelių mėnesių delsimo respublikonų vadovaujami Atstovų rūmai balandį priėmė įstatymo projektą dėl 95 mlrd. JAV dolerių papildomų išlaidų, apimančių 61 mlrd. dolerių Ukrainai finansuoti, milijardus Izraeliui, civiliams konfliktų zonose visame pasaulyje ir „komunistinei Kinijai atremti“ Indijos ir Ramiojo vandenyno regione.
Priimdamas šį įstatymą, Kongresas paprašė J. Bideno administracijos iki birželio pradžios pateikti išsamią strategiją Ukrainai.
Praėjus savaitėms po galutinio termino ir negavus pranešimo, kai kurie Kongreso nariai pareiškė esą nusivylę ir svarstysiantys galimybę blokuoti tolesnį finansavimą.
Senatorius Jimas Rischas, svarbiausias respublikonas Senato Užsienio reikalų komitete, pareiškė pasisakantis už pagalbą Ukrainai, bet tai neturi būti daroma „aklai“.
„Nuo pat pirmųjų (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino karo Ukrainoje dienų prašėme J. Bideno ir Kamalos Harris administracijos pateikti strategiją, kaip JAV ir mūsų sąjungininkės galėtų padėti Ukrainai laimėti karą.
Jiems neatsakius į mūsų prašymus, įstatymu įpareigojome atsiųsti strategiją Kongresui, tačiau terminui pasibaigus atsakymo negavome.
Prezidentas J. Bidenas ir viceprezidentė K. Harris turi pateikti strategiją ne tik mums, bet ir Amerikos žmonėms. Jie to nevykdo ir tai rodo, kad jie jos neturi arba bijo pasidalinti“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.