Albanijoje dingus lietuviui – žinia iš gelbėjimo tarnybų: paieška sustabdyta, kadruose užfiksuota įtempta operacija

2024 m. rugsėjo 10 d. 17:19
Albanijos kalnuose dingusio turisto iš Lietuvos paieška buvo sustabdyta iki atskiro pranešimo, portalą lrytas.lt informavo Albanijos alpinizmo ir kalnų turizmo federacijos generalinis sekretorius Denisas Veliu. Tačiau pareigūnas patikino, kad gelbėtojų misija dar nebaigta.
Daugiau nuotraukų (15)
Pirmadienį Lietuvos viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad Albanijos Šiaurėje esančiame kalnų kaimelyje Valbonoje dingo į kalnų žygį susiruošęs lietuvis turistas, o nuo šeštadienio iki pirmadienio vykdyta intensyvi šio asmens paieškos operacija.
Portalui lrytas.lt susisiekus su Albanijos kalnų paieškos ir gelbėjimo tarnyba, ši atpasakojo įvykio aplinkybes ir pateikė daugiau detalių apie tris dienas trukusią intensyvią paiešką.
Pasak Albanijos alpinizmo ir kalnų turizmo federacijos generalinio sekretoriaus, 34-erių lietuvis (1990 m. gim.), įvardijamas inicialais T. K., penktadienį iš svečių namų Valbonoje išėjo į žygį, siekdamas įkopti į Rosny viršūnę, esančią Prokletijės kalnuose, Šiaurės Albanijoje. Šio kalno viršūnė siekia 2524 m ir yra dešimta pagal aukštį Albanijoje bei trečia pagal aukštį Juodkalnijoje.
„Minėtas asmuo planavo įkopti į Rosny viršūnę ir grįžti į nakvynės namus, kuriuose paliko savo dokumentus ir kitus asmeninius daiktus. Remiantis patikrinta informacija, jo planas buvo įkopti į konkrečiai Rosny kalno viršūnę.
2024 m. rugsėjo 7, 8 ir 9 dienomis buvo surengta paieškos operacija iš oro ir žemės palei viršūnės kelią ir perimetrą bei dar dviejuose keliuose, susijusiuose su šia viršūne“, – atsakyme į portalo lrytas.lt užklausą rašė D. Veliu.
Pasak jo, dingusio lietuvio paieškoje dalyvavo 9 Albanijos kalnų paieškos ir gelbėjimo tarnybos gelbėtojai bei 3 nariai iš atitinkamos Kosovo tarnybos.
„Šį kartą negailėdama jėgų padėjo Gynybos ministerija, – pridūrė D. Veliu. – Oro pajėgos, pagal rugsėjo 8 d. planą, pasiuntė mus (Albanijos gelbėtojus – aut. past.) netoli vietovės ir taip pat suaktyvino dalį savo komandos lauke.“
Prie paieškos pastangų taip pat prisidėjo Albanijos policija, vietos gyventojai ir įmonės bei kalnų kurortuose esantys svečių namai.
„Valstybinė policija <...> dalyvavo ir buvo pasirengusi su mumis bendradarbiauti. Jau dvi dienas ji yra vietoje ir tęsia savo darbą. Valbonos gyventojai kaip visada yra pasirengę ir padeda. Įmonės, rodydamos solidarumą, yra pasirengusios atvežti maisto, suteikti transportą ir kt. Visi svečių namai iš Tetos, Valbonos, Ceremio, Doberdolo, Kosovės, Juodkalnijos yra pasiruošę bendradarbiauti ir teikti bet kokią informaciją“, – rašoma tarnybos atsakyme.
Visgi Albanijos kalnų paieškos ir gelbėjimo tarnyba patvirtino, kad turisto iš Lietuvos paieškos misija yra „sustabdyta iki atskiro pranešimo“.
„Nors į šią paiešką koordinuotai įsitraukė profesionaliausios kalnų komandos ir gidai, asmens rasti nepavyksta“, – teigė ji.
Tačiau tarnyba patikino, kad jos „misija vis dar nebaigta“.
„Tikimės, kad netrukus turėsime naujienų. Viliamės, kad jos bus geros“, – pridūrė D. Veliu.
AlbanijaKalnailietuvis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.