Teroristų taikinyje – popiežius Pranciškus: vizitas Indonezijoje galėjo baigtis tragedija

2024 m. rugsėjo 8 d. 14:31
Lrytas.lt
Indonezijos policininkai atskleidė, kad buvo organizuojamas teroristinis sąmokslas nužudyti popiežių Pranciškų. Indonezijos policininkai sulaikė septynis įtariamuosius, kurie, kaip manoma, buvo įkvėpti Islamo valstybės (ISIS), rašo „The Sun“.
Daugiau nuotraukų (5)
Sužlugdyto sumanymo taikiniu tapo popiežius, lankęsis Indonezijoje, kur jis pradėjo 12 dienų kelionę po Azijos ir Ramiojo vandenyno šalis.
Įtariamieji buvo suimti rugsėjo 2–3 d., kai policininkams apie tai pranešė susirūpinę piliečiai.
Pasak „The Straits Times“, policininkai surengė reidą į vieno iš įtariamų kovotojų namus, kur rado lankų, strėlių, droną ir ISIS lankstinukų.
Būsimus teroristus, matyt, supykdė į Džakartos mečetę užsukęs popiežius.
Pranešama, kad Indonezijos televizijos stočių buvo paprašyta netransliuoti įprasto islamo raginimo melstis, kai jos rodė popiežiaus Pranciškaus vizitą, kuris įsiutino įtariamus džihado maniakus.
Įtariamieji įvardijami tik inicialais: HFP, LB, DF, FA, HS, ER ir RS.
Kol kas neaišku, ar jie visi buvo susiję tarpusavyje.
Indonezijos terorizmo malšinimo padalinio „Densus 88“ – arba 88 būrio – atstovas spaudai sakė, kad grasinimai buvo transliuojami socialinėje žiniasklaidoje.
„Mes turime stebėjimo ir filtravimo mechanizmą. „Densus 88“ ėmėsi teisinių veiksmų prieš septynis asmenis, ... kurie, reaguodami į popiežiaus atvykimą, per socialinę žiniasklaidą išsakė propagandinius ar teroro grasinimus. Taip pat buvo grasinama padegti šias vietas“, – teigė pulkininkas Aswinas Siregaras.
Per 12 dienų truksiančią kelionę 87 metų Katalikų Bažnyčios vadovas jau lankėsi Indonezijoje, Papua Naujojoje Gvinėjoje, o vėliau lankysis ir Rytų Timore bei Singapūre.
Pastaruosius kelerius metus turėjęs sveikatos problemų, popiežius Pranciškus naudojasi neįgaliojo vežimėliu.
Kalbėdamas Džakartos prezidento rūmuose šios savaitės pradžioje jis peikė religinį ekstremizmą.
„Pasitaiko atvejų, kai tikėjimu galima manipuliuoti siekiant kurstyti nesutarimus ir didinti neapykantą“, – kalbėjo jis.
Jis pridūrė, kad dėl religinių nesutarimų reikia kalbėtis, sakydamas: „Prietarai gali būti pašalinti, o abipusės pagarbos ir pasitikėjimo atmosfera gali augti“.
Indonezija, kurioje gyvena daugiausiai musulmonų pasaulyje, jau dešimtmečius kovoja su terorizmu.
Ji degė per liūdnai pagarsėjusius sprogdinimus poilsiautojų pamėgtame Balyje 2002 m. ir patyrė išpuolius Džakartos viešbučiuose 2009 m. Islamo ekstremizmas vėl traukia antraštes visame pasaulyje.
Parengta pagal „The Sun“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.