D. Kulebą pakeitęs D. Sybiha: kas žinoma apie naująjį Ukrainos diplomatijos vadovą (2)

2024 m. rugsėjo 5 d. 17:34
Lrytas.lt
Po Ukrainos vyriausybę sujudinusio vyriausybės pertvarkymo šalies užsienio reikalų ministro poste Dmytro Kulebą pakeis jo pavaduotojas Andrijus Sybiha. Kas žinoma apie naujajį Ukrainos diplomatijos vadovą?
Daugiau nuotraukų (1)
Andrijus Ivanovičius Sybiha gimė 1975 m. sausio 1 d. Zborivo mieste, Ternopolio srityje. Politikas baigė Lvivo valstybinį I. Franko vardo universitetą, įgijo „teisės“ ir „tarptautinių santykių“ specialybę. Jis yra vedęs, augina tris vaikus. Nuo 1997 m. pradėjo dirbti diplomatinį darbą.
1998–2002 m. A. Sybiha ėjo antrojo ir pirmojo sekretoriaus konsuliniams reikalams pareigas Ukrainos ambasadoje Lenkijoje. 1997–1998 m. – Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atašė, trečiasis, vėliau antrasis sekretorius. Vėliau dirbo Užsienio reikalų ministerijos pirmuoju sekretoriumi.
2003–2008 m. ėjo vadovaujančias pareigas Ukrainos M3C Sutarčių ir teisės departamente (vėliau – skyriuje). Jis buvo departamento vadovas ir departamento direktoriaus pavaduotojas.
Politikas taip pat dirboUkrainos ambasados Lenkijoje patarėju-įgaliotiniu. Buvo Ukrainos užsienio reikalų ministerijos Konsulinės tarnybos departamento direktorius.
Nuo 2016 m. iki 2021 m. dirbo Ukrainos nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi Turkijoje. Nuo 2017 m. turi atitinkamą diplomatinį rangą.
2021 m. gegužę A. Sybihas buvo paskirtas Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo Andrijaus Jermako pavaduotoju. Čia jis sprendė užsienio politikos ir strateginės partnerystės plėtojimo klausimus.
Vėliau, 2024 m. balandį, vyriausybės sprendimu tapo Ukrainos užsienio reikalų ministro pirmuoju pavaduotoju.
J. Sybiha yra apdovanotas II-ojo laipsnio (2021 m. gruodžio 22 d.) ir III-ojo laipsnio (2020 m.) ordinais „Už nuopelnus“.
Kaip pažymi portalas „RBC-Ukraina“, pagal procedūrą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis turi pateikti Tarybai prašymą dėl naujo užsienio reikalų ministro paskyrimo. Šiuo metu jau žinoma, kad Dmytro Kuleba parašė atsistatydinimo pareiškimą, kuriam pritarė Ukrainos Aukščiausioji Rada.
Personalo pokyčiai vyriausybėje
Priminsime, kad šią savaitę Ukrainos vyriausybėje vyksta dideli personalo pokyčiai. Kaip užvakar sakė frakcijos „Tautos tarnas“ vadovas Davidas Arachamija, pasikeis daugiau kaip 50 proc. ministrų kabineto darbuotojų.
Trečiadienį per plenarinį posėdį Aukščiausioji Rada pritarė strateginės pramonės ministro Oleksandro Kamyšino, ministro pirmininko pavaduotojos Europos ir euroatlantinei integracijai Olgos Stefanšynos, aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių ministro Ruslano Strileco ir teisingumo ministerijos vadovo Denyso Malyusykos atleidimui iš pareigų.
Aukščiausioji Rada ketvirtadienį pritarė O. Stefanišynos paskyrimui į Ukrainos ministro pirmininko pavaduotojos europinės ir euroatlantinės integracijos klausimams, teisingumo ministrės pareigas.
Tačiau liaudies deputatai nebalsavo už Valstybės turto fondo vadovo Vitalijaus Kovalio ir Reintegracijos ministerijos vadovės Irynos Vereščuk atsistatydinimą. Po to įvyko frakcijos „Liaudies tarnas“ posėdis, į kurį atvyko prezidentas V. Zelenskis. Susitikimo rezultatas – paaiškėjo bendras personalo rotacijos valstybės stiprinimui vaizdas.
Vėliau Vyriausybės atstovas Aukščiausiojoje Radoje Tarasas Melničiukas pranešė, kad parlamentas gavo teikimus dėl naujų ministrų skyrimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.