Užminė mįslę apie Italijoje nuskendusią superjachtą: britų milijardieriaus M. Lyncho mirtį apgaubė keisti sutapimai

2024 m. rugpjūčio 27 d. 14:03
Lrytas.lt
Naktis iš pirmadienio į antradienį Portikelo mieste, nedidelėje prieplaukoje Sicilijos šiaurinėje pakrantėje, buvo švelni. Tirėnų jūroje už 700 metrų nuo uosto buvo įleidusi inkarą 35 mln. eurų vertės burinė jachta „Bayesian“, priklausanti britų technologijų milijardieriui Mike'ui Lynchui (59 m.) ir jo žmonai Angelai Bacares (57 m.). Laive buvę žmonės – dvylika keleivių ir dešimties žmonių įgula – turėjo ką švęsti, rašo Vokietijos dienraštis „Bild“.
Daugiau nuotraukų (32)
Reikia pažymėti, kad M. Lynchas buvo legenda Didžiosios Britanijos technologijų sluoksniuose. Žiniasklaida jį vadino „Anglijos Billu Gatesu“, o draugai – „pionieriumi titanu“ ir „polimatu“. 2011 m. jis pardavė savo programinės įrangos įmonę „Autonomy“ technologijų milžinei „Hewlett Packard“ (HP) už stulbinančią 11 mlrd. dolerių sumą.
Netrukus po to prasidėjo ginčas: HP skundėsi, kad M. Lynchas dirbtinai padidino įmonės vertę ir apkaltino jį sukčiavimu.
Byla teismus užėmė 13 metų. Pastaruoju metu M. Lynchui JAV grėsė iki 25 metų kalėjimo. Birželio mėnesį San Francisko teisėjai išteisino M. Lynchą ir jo bendrakaltinamąjį, buvusį „Autonomy“ finansų direktorių Stepheną Chamberlainą (52 m.).
M. Lynchas su palengvėjimu pasakė, kad dabar išeis „ilgų atostogų“. Į savo superjachtą jis pasiėmė artimiausius kolegas.
Liparis. Strombolis. Milacas. Pastarąsias kelias dienas jie plaukiojo aplink Eolijos salas į šiaurę nuo Sicilijos, kol išmetė inkarą prie Portikelo. Horizonte kilo audra.
Vandens stichija, kuri 4.10 val. ryto smogė į denį, visiškai netikėtai užklupo laivą. „Mes to nepastebėjome“, – sakė kapitonas Jamesas Cutfieldas (51 m.), kai kitą dieną po nuskendimo jį apklausė policija.
Uoste esančios stebėjimo kameros vaizdo įraše matyti, kaip sulinksta stiebas ir kaip laivas pakrypsta į šoną. Paskui vandens masės praryja vaizdą. Jachta turėjo apvirsti, prisipildyti vandens ir per kelias minutes dingti po vandeniu.
15 žmonių, įskaitant kūdikį, pateko į gelbėjimosi plaustą. M. Lynchui nepavyko.
Pirmasis prie sudužusio laivo rastas laivo virėjas Recaldo Thomasas. Narams tik po kelių dienų 49 metrų gylyje pavyko iškelti M. Lyncho kūną, taip pat Chriso Morvillo ir jo žmonos Nedos bei Jonathano ir Judy Bloomerių kūnus.
Morvillo buvo M. Lyncho advokatas HP byloje. J. Bloomeris, investicinio banko „Morgan Stanley International“ valdybos pirmininkas, liudijo jo naudai.
Jie visi nuskendo savo kajutėse, kaip ir Mike'o Lyncho dukra Hannah (18 m.).
Kol kas neaišku, dėl ko apvirto 56 metrų ilgio prabangi jachta. Jachta buvo „absoliučiai saugi“, paskubėjo „Financial Times“ patikinti jos dizaineris Giovanni Costantino. Dar niekada anksčiau jis nematė, kad laivas taip greitai nuskęstų, sakė vokiečių jūreivis Karstenas Börneris (69 m.), kuris surinko išsigelbėjusius žmones: „Per kelias minutes viskas dingo“.
Laivas, kuris iš esmės yra nenuskandinamas ir išnyksta per kelias minutes? Keli laive buvę vyrai prieš tai švenčia didelę pergalę? Kartais likimas būna keistas paukštis, rašo „Bild“.
Įėjimo liukas buvo atidarytas, buvo sakoma po pirmųjų nardymų prie laivo nuolaužų. Tai dar nėra patvirtinta. Ar taip prasiskverbė vandens masės, dėl kurių laivas per greitai nuskendo?
Taip pat gali būti, kad kilnojamasis kilis nebuvo iki galo ištrauktas: esant didžiausiam dešimties metrų gyliui, jis būtų buvęs svarbi atsvara 75 metrų ilgio stiebui, dėl kurio laivas audros metu svyravo.
Taip pat gali būti, kad įgula ruošėsi avarinėms priemonėms ir buvo nustebinta didžiulės jėgos ir vandens šuorų apimties.
Toks įvykis ekonomikoje vadinamas „juodąja gulbe“, nes yra labai retas: mažai tikėtinas, netikėtas, su didžiulėmis pasekmėmis, šiuo atveju mirtinomis.
Avarijos tyrimas užtruks kelis mėnesius. Dabar jachtos kapitonas yra tiriamas dėl netyčinės žmogžudystės.
Kol M.Lynchas ir jo dukra bei draugai kūnų maišuose buvo gabenami į krantą, iš JAV pasklido žinia: jo bendražygis, irgi kaltintas HP byloje Stephenas Chamberlainas taip pat rastas negyvas. Jį bėgiojantį partrenkė automobilis.
HPItalijaSicilija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.