Skambus U. von der Leyen tikslas jau žlunga: planas byra ir dėl Lietuvos pasirinkimo Nesilaikantiems taisyklės gresia „nuobaudos“ (13)

2024 m. rugpjūčio 26 d. 11:48
Lrytas.lt
Ursula von der Leyen gali nepasiekti savo tikslo užtikrinti lyčių pusiausvyrą Europos Komisijos komandoje po to, kai ES vyriausybės ignoravo jos prašymą į kandidatus pasiūlyti du kandidatus – vyrą ir moterį. Tarp tokių valstybių figūruoja ir Lietuva.
Daugiau nuotraukų (8)
Remiantis vyriausybių pranešimų analize ir vietos žiniasklaidos pranešimais, iki rugpjūčio 30 d. termino, kuomet reikia pateikti pavardes Briuseliui, kandidatais buvo pasiūlyta 14 vyrų ir 5 moterys.
Tikimasi, kad keturios iš septynių šalių, kurios dar nepateikė kandidatūros – Belgija, Danija, Lietuva ir Rumunija – netrukus patvirtins vyriškos lyties kandidatus.
Italijoje ir Portugalijoje, kurios taip pat nėra iškėlusios kandidatų į eurokomisarus, favoritai į šį postą yra vyrai, tuo tarpu Bulgarijoje pagrindinė kandidatė yra moteris.
Pasak britų laikraščio „The Guardian“, Europos Komisijos komandoje šią kadenciją gali būti tik 22-26 proc. moterų, įskaitant ir pačią U. von der Leyen. Taigi, lyčių pusiausvyra bus prastesnė nei ankstesnėje Komisijoje, kuri pradėjo darbą 2019 m. ir kurioje buvo 44 proc. moterų.
Po perrinkimo į Europos Komisijos pirmininkės poziciją U. von der Leyen teigė sieksianti, kad prie aukščiausiųjų pareigūnų stalo sėdėtų „lygi vyrų ir moterų dalis“. Tačiau šiam jos tikslui iškilo pavojus, nes valstybės narės ignoravo jos prašymą pasiūlyti du kandidatus – vyrą ir moterį.
Europos Parlamento lyčių lygybės komiteto pirmininkė Lina Galvez paragino U. von der Leyen primygtinai reikalauti, kad ES vyriausybės jai siūlytų kandidates moteris.
„Niekada nieko nepasieksime nejudindami ribų, nedarydami spaudimo, – sakė ji laikraščiui „The Guardian“. – Ypač dabar, kai prieš lyčių lygybę nukreipti judėjimai yra fašistinių, antidemokratinių judėjimų pagrindas. Negalime parodyti, kad mūsų įsipareigojimas lyčių lygybei yra silpnas.“
Išimtis, sukėlusi pasipiktinimą
Ir taip sunkią U. von der Leyen užduotį apsunkina tai, kad vyriausybėms, kurios į eurokomisaro poziciją skiria šias pareigas praėjusią kadenciją ėjusį atstovą, taikoma išimtis dėl moters kandidatūros teikimo. Dauguma į Europos Komisiją grįžtančių politikų yra vyrai, o vienintelė grįžtanti moteris – kroatė Dubravka Šuica.
„Kodėl vėl turėtume turėti moterį, kai mūsų idealus kandidatas yra vyras, o Slovakija gali penktą kartą nominuoti Marošą Šefčovičių“, – sakė vienas ES diplomatas, šiek tiek perdėdamas situaciją dėl komiško efekto. Slovakija, kuri niekada neturėjo Komisijos narės moters, iš naujo pasiūlė M. Šefčovičių ketvirtai kadencijai.
Keletas ES vadovų sakė, kad neketina siūlyti moters kandidatūros, nes tam nėra teisinio reikalavimo.
„Pagarbiai ir vadovaudamiesi sutartimis priėmėme sprendimą siųsti vieną pavardę“, – birželį sakė Airijos ministras pirmininkas Simonas Harrisas, patvirtindamas ketinimą siūlyti finansų ministrą Michaelą McGrathą.
Prašymui pateikti du kandidatus nepritarė daugelis ES sostinių, nes brangus eurokomisaro postas taip pat yra sudėtingų derybų tarp valdančiųjų partijų, ministrų pirmininkų ir prezidentų dalis.
Šią savaitę Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė procesą savo šalyje pavadino „barokiniu sudėtingumu“, nes jos vyriausybė po įnirtingų ginčų dėl šio posto paskelbė ketinanti į Briuselį siųsti Andrių Kubilių.
Neklausantiems – nepalanki padėtis
Vyriausybėms, kurios atmetė U. von der Leyen raginimą užtikrinti lyčių pusiausvyrą, gali būti paskirti silpnesni portfeliai, o ne „svarbus ekonominis darbas“, kurio siekia daugelis vyriausybių.
„Kiekvienas komisaras nori išteklių, pinigų politikai vykdymo, galių, kompetencijos, o tai gauti įmanoma ne visiems“, – Europos politikos studijų centro Briuselyje analitiką Sophia Russack.
„(Europos Komisijoje – red. past.) Nėra 26 ar 27 svarbių portfelių, – pridūrė S. Russack, užsimindama, kad tai gali būti tam tikra poveikio priemonė. – arba jūs man atsiųsite moterį, arba gausite vieną iš tų portfelių, kurių niekas nenori‘.“
Jei aukščiausio lygio komandoje dominuos vyrai, tai būtų gėdinga kliūtis ES lyčių lygybės strategijai, kurioje 2020 m. buvo raginama iki 2024 m. pabaigos pasiekti, kad visuose Europos Komisijos valdymo lygmenyse lyčių pusiausvyra sudarytų 50 proc.
Žinovai teigia, kad mažiau lyčių subalansuota Komisija padidina tikimybę, kad Europos Parlamentas atmes kandidatus į Komisijos narius. Prieš asamblėjai balsuojant dėl visos komisijos patvirtinimo, visi kandidatai turi pasirodyti EP komitetuose.
„Į vieną ar kitą bus nusitaikyta dėl jų tinkamumo ir dėl to, kad jų vyriausybė nepasivargino pasiūlyti moters“, – sakė antrasis ES diplomatas.
Europos Komisijos atstovas spaudai atsisakė komentuoti kandidatus ir lyčių pusiausvyrą.
Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.