Susikrauti milijardai, Kremliaus prievarta ir ryšys su Ukraina: kas yra sulaikytas „Telegram“ įkūrėjas P. Durovas Dėvi tik juodus rūbus ir nuolat keliauja po pasaulį

2024 m. rugpjūčio 25 d. 12:17
Lrytas.lt
Šeštadienį viename Paryžiaus oro uoste sulaikytas žinučių programėlės „Telegram“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Pavelas Durovas, kurio turtas vertinamas per 15,5 mlrd. JAV dolerių. Kas žinoma apie šį asmenį ir kaip jis susikrovė savo įspūdingus turtus?
Daugiau nuotraukų (10)
2024 m. žurnalo „Forbes“ duomenimis, su 15,5 mlrd. dolerių vertinamu turtu 39-erių P.Durovas yra turtingiausias ir jauniausias Artimuosiuose Rytuose gyvenantis milijardierius, vienintelis iš šio sąrašo savo turtus susikrovęs technologių srityje.
P.Durovas yra ne tik turtingiausias imigrantas Artimuosiuose Rytuose, bet ir turtingesnis už turtingiausią pasaulio arabą, Egipto milijardierių Nassefą Sawirį, kurio turtas vertinamas 8,8 mlrd. dolerių.
Tačiau kas yra P.Durovas, kodėl jis gyveno JAE ir kaip jis sukaupė savo įspūdingą milijardinį turtą?
Ikona tėvynėje
Dėl savo istorijos P.Durovas Rusijoje vadinamas ikona, rašo „Forbes“.
Šis 39 metų savamokslis milijardierius yra rusų kilmės ir žinomas dėl to, kad įkūrė šifruotų žinučių programėlę „Telegram“. 2013 m. sukurta nemokama programėle visame pasaulyje dabar naudojasi daugiau kaip 900 mln. aktyvių mėnesinių vartotojų. „Telegram“ konkuruoja su socialinio tinklo „Facebook“ programėle „WhatsApp“. Ji buvo sukurta siekiant pasiūlyti ryšių platformą, kuri nepriklausytų nuo valdžios rankų.
2018 m. P.Durovas kartu su broliu Nikolajumi iš investuotojų pritraukė 1,7 mlrd. dolerių ir sukūrė blokų grandinės sistemą „Telegram Open Network“ (TON). Projektas buvo uždarytas 2020 m. po to, kai JAV Vertybinių popierių ir biržos komisija jį uždraudė.
„Šį įrašą noriu užbaigti palinkėdamas sėkmės visiems, kurie siekia decentralizacijos, pusiausvyros ir lygybės pasaulyje. Jūs kovojate teisingoje kovoje. Šis mūšis gali būti svarbiausias mūsų kartos mūšis“, – sakė P.Durovas savo pranešime, kai buvo uždarytas TON.
Akistata su Kremliaus geležiniu kumščiu
Tačiau tai buvo ne pirmas technologijų milijardieriaus susidūrimas su reguliavimo institucijomis. 2006 m. P.Durovas, būdamas 22 metų, sukūrė didžiausią Rusijos socialinio tinklo svetainę „Vkontakte“.
Nepaisant jos sėkmės ir jo prilyginimo Markui Zuckerbergui, laikui bėgant P.Durovas prarado bendrovės kontrolę dėl su Rusijos vyriausybe susijusių investuotojų, ypač per 2014 m. Rusijos ir Ukrainos konfliktą.
P.Durovas išvyko iš Rusijos, atsisakęs bendradarbiauti su Rusijos slaptosiomis tarnybomis ir pateikti užšifruotus savo pirmojo socialinio tinklo naudotojų duomenis.
„Kai tik viena agentūra ima nekontroliuojamai stebėti privačius ryšius, gana greitai ši prieiga patenka į trečiųjų šalių – kyšininkų, įsilaužėlių, kitų šalių agentų – rankas“, – sakė jis savo pareiškime.
Tinklaraščio „Vkontakte“ įraše jis paminėjo, kad buvo atleistas iš generalinio direktoriaus pareigų, ir teigė, kad buvo išstumtas dėl techninių priežasčių, o apie tai sužinojo tik iš žiniasklaidos pranešimų.
Jis paliko faktiškai bendrovei vadovauti Ališerui Usmanovui, vienam iš Rusijos milijardierių, kuriam taikomos sankcijos.
Nuo 2021 m. gruodžio mėn. A.Usmanovas pardavė didžiąją dalį savo „Vkontakte“ akcijų valstybinei draudimo bendrovei „Sogaz“, kurią iš dalies valdo vienas iš Vladimiro Putino sąjungininkų Jurijus Kovalčiukas.
Ryšys su Ukraina
2017 m. P.Durovas kartu su „Telegram“ persikėlė gyventi į Dubajų ir nuo to laiko išliko paprastai apolitiškas. Pirmą kartą „Forbes“ jį pripažino milijardieriumi 2018 m., tuo metu jo sąskaitoje buvo 1,7 mlrd. dolerių.
2021 m. „Telegram“ sakė, kad sparčiai augant savo veiklai svarsto įvairias galimybes tapti vieša. Įkūrėjas pridūrė, kad paskolos gavimas siūlant obligacijas yra vienas iš galimų būdų „išlikti visiškai nepriklausomiems ir ištikimiems savo vertybėms, kartu įgyvendinant monetizacijos strategiją“, teigiama „The Information“ pranešime. Dubajuje įsikūrusi startuolė daugiausia buvo finansuojama iš asmeninio P.Durovo turto.
Prasidėjus 2022 m. karui Ukrainoje, „Telegram“ tapo itin svarbiu su konfliktu susijusios informacijos šaltiniu, taip pat ir daugybe dezinformacijos. P.Durovas taip pat paskelbė „Telegram“ įrašą, kuriame minimas jo asmeninis ryšys su vykstančiu konfliktu. „Iš mamos pusės savo giminės liniją kildinu iš Kijevo. Jos mergautinė pavardė ukrainietiška (Ivanenko), ir iki šiol turime daug giminaičių, gyvenančių Ukrainoje. Todėl šis tragiškas konfliktas yra asmeniškas ir man, ir „Telegram“, – rašė jis.
Spalvingos gyvenimo detalės
P.Durovas dėvi tik juodus drabužius ir anksčiau nuolat keliavo po pasaulį. Jis yra susidūręs su ginkluotomis gaujomis ir Kremliumi, kartą pro savo biuro langą mėtė iš pinigų išlankstytus popierinius lėktuvėlius. Taip portalas „Business Insider“ anksčiau yra apibūdinęs šeštadienį sulaikytą rusų milijardierių ir pateikė įdomių jo gyvenimo detalių:
P.Durovas gimė 1984 m. spalio 10 d. Rusijoje.
Mokykloje jis išmoko programuoti ir tuo pasinaudojęs pakeitė mokyklos tinklo pasisveikinimo ekranus, kad įžeistų jam nepatikusį mokytoją. Jis buvo artimas savo vyresniajam broliui Nikolajui Durovui, kuris taip pat mokėjo programuoti.
P.Durovas žinomas dėl savo išskirtinio aprangos stiliaus. Jis dėvi tik juodus drabužius, kaip ir filmo „Matrica“ veikėjas Neo.
2006 m. baigę universitetą broliai Durovai įkūrė „VKontakte“ – socialinį tinklą rusų kalba, kuris veikė panašiai kaip „Facebook“. Jis tapo neįtikėtinai populiarus ir uždirbo jiems milijonus.
„VKontakte“ buvo įsikūrusi penktame ir šeštame Singerio namų, kultinio pastato Sankt Peterburgo centre, aukštuose.
2012 m. P.Durovas ir kai kurie jo darbuotojai iš jo biuro lango į minią mėtė popierinius lėktuvėlius, išlankstytus iš pinigų, kurių vertė viršijo 1 000 eurų. Kiekvienas popierinis lėktuvėlis buvo pagamintas iš 5 000 rublių banknoto.
Tinklu „VKontakte“ naudojosi antivyriausybinių protestų dalyviai, kurie organizavo renginius V.Putino kritikui politiniam aktyvistui Aleksejui Navalnui paremti.
2011 m. P.Durovas, atsakydamas į valdžios reikalavimus labiau kontroliuoti jo svetainę, pasidalijo nuotrauka, kurioje šuo su gobtuvu rodo iškištą liežuvį. Jo žinutė Kremliui buvo aiški: jis nesiruošia daryti to, ko yra prašomas.
P.Durovas teigė, kad tą naktį į jo butą atvyko ginkluoti vyrai, apsirengę kamufliažiniais drabužiais.
Jis palaipsniui prarado „VKontakte“ kontrolę investuotojams, susijusiems su „Mail.ru“ – bendrove, kuri turėjo ryšių su Kremliumi. Tačiau jis išliko nepaklusnus ir „Instagram“ tinkle paskelbė dabar jau ištrintą nuotrauką, kurioje investuotojams parodė vidurinį pirštą.
2013 m. P.Durovas buvo apkaltintas tuo, kad sėdėjo už balto „Mercedes“ automobilio, kuris Maskvoje partrenkė policijos pareigūną, vairo. Jis neigė kaltinimus ir tvirtino, kad net nemoka vairuoti.
P.Durovas buvo praradęs „VKontakte“ kontrolę ir ignoravo prašymus atvykti į policijos nuovadą apklausai. Galiausiai policija surengė reidą į „VKontakte“ biurą, tačiau P.Durovo ten nebuvo. Kelios dienos prieš tai jis išvyko iš šalies lėktuvu iš Pulkovo oro uosto.
Broliai Durovai turėjo atsarginį planą. Jie slapta įsteigė įmonę Bafalo mieste Niujorke ir nuskraidino keletą lojalių „VKontakte“ darbuotojų į JAV.
Laikraštis „The Moscow Times“ rašė, kad kai P.Durovas buvo paklaustas apie savo paslaptingą projektą, jis atsiuntė GIF'ą (judantį paveikslėlį) iš filmo „Socialinis tinklas“, kuriame vaizduojamas „Facebook“ prezidentas Seanas Parkeris (jį suvaidino Justinas Timberlake'as), rodantis investuotojams vidurinį pirštą.
Slaptas projektas Niujorke buvo „Telegram“ – šifruotų pokalbių programėlė, dėl kurios vyriausybėms neįtikėtinai sunku šnipinėti vartotojus. Tam tikra prasme tai buvo atsakas į Kremliaus įsibrovimą į „VKontakte“.
P.Durovas su keturiais darbuotojais ilgai keliavo po pasaulį ir naudojosi „Airbnb“, kad galėtų apsistoti skirtinguose miestuose.
Daugelį metų P.Durovas nuolat keliavo po pasaulį, kas kelis mėnesius keisdamas vietą. Grįžti į Rusiją jam greičiausiai būtų pavojinga, tačiau jis tapo savotišku šalies privatumo aktyvistų herojumi.
Asmeninė laisvė – aukščiau visko
„Man labiau patinka būti laisvam, nei vykdyti kieno nors įsakymus“, – balandžio mėnesį amerikiečių žurnalistui Tuckeriui Carlsonui tvirtino Pavelas Durovas.
Jis išvyko iš Rusijos 2014 m., atsisakęs paklusti vyriausybės reikalavimams uždaryti opozicijos bendruomenes svetainėje „VKontakte“. Galiausiai, prieš išvykdamas iš šalies, jis pardavė socialinį tinklą.
Nuo to laiko Rusijos ir Prancūzijos žiniasklaida teigė, kad 2021 m. P.Durovas tapo Prancūzijos piliečiu.
Nepriskiria svarbos fizinėms prekėms
Pasak „Forbes“, P.Durovo turtas vertinamas 15,5 mlrd. dolerių. Tačiau milijardierius teigia, kad, be pinigų ar bitkoinų, jis neturi reikšmingo turto, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto, lėktuvų ar jachtų. To priežastis – noras „būti laisvam“.
Tiesa, kaip skelbia Prancūzijos žiniasklaida, P.Durovas šeštadienio vakarą buvo sulaikytas išlipęs būtent iš savo privataus lėktuvo ant Paryžiaus-Buržė oro uosto pakilimo tako.
Pagieža Amerikos technologijų milžinėmis
Verslininkas mano, kad „Apple“ ir „Google“ yra ne tik du konkurentai, bet visų pirma dvi didžiausios grėsmės žodžio laisvei. „Šios dvi platformos gali cenzūruoti viską, ką galite skaityti, ir visą informaciją, kurią galite pasiekti savo išmaniajame telefone“, – balandį sakė jis amerikiečių spaudoje.
Rusijos reakcija į P.Durovo sulaikymą
Prancūzijos žiniasklaidai pranešus apie žinučių programos „Telegram“ kūrėjo P.Durovo sulaikymą Prancūzijoje Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Vladislavas Davankovas pareiškė, kad nusiuntė kreipimąsi Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui su prašymu užtikrinti P.Durovo paleidimą.
„Vargu ar kas nors yra padaręs daugiau už jį dėl skaitmeninių paslaugų plėtros Rusijoje ir pasaulyje. Dabar mums reikia jį išlaisvinti. Kreipiausi į Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, kad šis paragintų Prancūzijos valdžios institucijas paleisti Pavelą Durovą iš areštinės“, – rašė jis savo „Telegram“ kanale.
Ironizuodamas Valstybės Dūmos atstovas pareiškė, kad P.Durovo suėmimas „gali turėti politinių priežasčių ir būti priemonė gauti prieigą prie asmeninės „Telegram“ vartotojų informacijos“. „To negalima leisti. Žiniasklaidoje rašoma, kad teisėsaugos institucijos mano, jog P.Durovas yra susijęs su „prekyba narkotikais, nusikaltimais prieš vaikus ir sukčiavimu“ dėl „Telegram“ „santūrumo ir bendradarbiavimo su teisėsauga stokos“, – pridūrė jis. V.Davankovas taip pat pažymėjo, kad „pasaulyje nėra tokių „messengerių“, kuriuose nebūtų tokių pažeidimų“.
„Tačiau kažkodėl niekas jų savininkų nesuima ir nesodina į kalėjimą. Ir tai neturėtų atsitikti dabar. Jei Prancūzijos valdžios institucijos atsisakys paleisti Pavelą Durovą iš areštinės, siūlau dėti visas pastangas, kad jis būtų perduotas JAE arba Rusijos Federacijai. Žinoma, su jo sutikimu“, – užbaigė jis.
Į P.Durovo sulaikymą jau sureagavo skandalingasis amerikiečių žurnalistas Tuckeris Carlsonas, garsėjantis meile Rusijos propagandai – būtent jis ėmė interviu iš diktatoriaus V.Putino, suteikdamas jam galimybę dvi valandas pasakoti apie savo Ukrainos istorijos „viziją“. Beje, T.Carlsonas taip pat įrašė interviu su „Telegram“ įkūrėju.
Štai ką jis pasakė apie P.Durovo sulaikymą:
„Pavelas Durovas išvyko iš Rusijos, kai valdžia bandė perimti jo socialinio tinklo „Telegram“ kontrolę. Tačiau galiausiai ne V.Putinas jį suėmė už tai, kad leido visuomenei naudotis žodžio laisve. Tai buvo Vakarų šalis, J.Bideno administracijos sąjungininkė ir aktyvi NATO narė, kuri jį uždarė. Šiandien Pavelas Durovas sėdi Prancūzijos kalėjime ir yra gyvas įspėjimas bet kuriam platformos savininkui, kuris atsisako cenzūruoti tiesą vyriausybių ir žvalgybos tarnybų nurodymu. Tamsa sparčiai slenka į kadaise buvusį laisvą pasaulį.“
Pavelas DurovassulaikymasRusija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.