Paryžiuje sulaikytas „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas, jam gresia 20 metų kalėjimo P.Durovo turtas vertinamas daugiau nei 15,5 mlrd. JAV dolerių (28)

2024 m. rugpjūčio 25 d. 07:36
Lrytas.lt
Papildyta
Prancūzijos saugumo tarnybos šeštadienio vakarą sulaikė žinučių siuntimo ir dalijimosi platformos „Telegram“ įkūrėją ir generalinį direktorių Pavelą Durovą. Pirmasis apie tai pranešė televizijos kanalas TF1.
Daugiau nuotraukų (3)
Skelbiama, kad 39-erių P. Durovas buvo sulaikytas šeštadienio vakarą, apie 20 val., kai išlipo iš savo privataus lėktuvo ant Paryžiaus-Buržė oro uosto pakilimo tako. Milijardierių sulaikė vietos pareigūnai.
Žinoma, kad jis buvo įtrauktas į FPR (ieškomų asmenų sąrašą) ir buvo ką tik atvykęs iš Azerbaidžano.
Orderis buvo išduotas, nes P. Durovas nebendradarbiavo su Prancūzijos teisėsauga, o tai, kaip įtariama, jį pavertė narkotikų prekybos ir kitų sunkių nusikaltimų bendrininku.
Pažymėtina, kad toks statusas galiojo tik tuo atveju, jei P. Durovas buvo Prancūzijos teritorijoje.
„Šiąnakt jis padarė klaidą. Nežinome, kodėl...“, – TF1-LCI kanalui sakė tyrimui artimas šaltinis.
Kadangi P. Durovas žinojo, kad Prancūzijoje yra persona non grata, jis daugiausia keliavo į Jungtinius Arabų Emyratus, Pietų Amerikos šalis. Kartu jis labai mažai keliavo Europoje ir vengė šalių, kuriose „Telegram“ buvo atidžiai stebima.
Tyrėjai iš ONAF (Muitinės departamento Nacionalinio sukčiavimo biuro) pranešė jam apie įtarimus ir jį sulaikė.
Artimiausiu metu P. Durovas turi būti atvežtas pas ikiteisminio tyrimo teisėją prieš galimą kaltinimų pareiškimą sekmadienį dėl įvairių nusikaltimų: bendrininkavimo terorizmu, narkotikų, sukčiavimo, pinigų plovimo, pedofilijos turinio.
„P. Durovas neabejotinai atsidurs ikiteisminio sulaikymo centre. Jis savo platformoje leido daryti nesuskaičiuojamą daugybę pažeidimų ir nusikaltimų, dėl kurių jis nepadarė nieko, kad juos užkardytų“, – sakė bylai artimas šaltinis.
Neabejojama, kad P. Durovas, kurio turtas vertinamas daugiau nei 15,5 mlrd. JAV dolerių, bus suimtas: milijardierius, pasak teisėsaugos, turi daug galimybių pabėgti, o jo gynybos garantijos vargu ar įtikins teisėjus.
TF1 duomenimis, „Telegram“ įkūrėjui Prancūzijoje gresia 20 metų kalėjimo. Prancūzijoje buvo atliktos kratos P. Durovo nuosavybėje.
Be to, Prancūzijos žvalgybos tarnybos sieks gauti prieigą prie susirašinėjimo, susijusio su nusikalstamomis organizacijomis ir bendrovėmis bei asmenimis, kuriems taikomos sankcijos.
„Telegram“ yra nusikalstamo turinio avilys. Dabar ši platforma atsidūrė dėmesio centre dėl neteisėtų rungtynių transliacijų, tačiau daugybe šios paslaugos paskyrų naudojasi organizuotas nusikalstamumas.
Be terorizmo, pavojingiausi nusikaltėliai naudojasi „Telegram“, kad dalytųsi vaikų pornografiniu turiniu“, – sakė tyrėjas.
Reakcija Maskvoje
Prancūzijos žiniasklaidai pranešus apie žinučių programos „Telegram“ kūrėjo P.Durovo sulaikymą Prancūzijoje Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Vladislavas Davankovas pareiškė, kad nusiuntė kreipimąsi Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui su prašymu užtikrinti P.Durovo paleidimą.
„Vargu ar kas nors yra padaręs daugiau už jį dėl skaitmeninių paslaugų plėtros Rusijoje ir pasaulyje. Dabar mums reikia jį išlaisvinti. Kreipiausi į Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, kad šis paragintų Prancūzijos valdžios institucijas paleisti Pavelą Durovą iš areštinės“, – rašė jis savo „Telegram“ kanale.
Ironizuodamas Valstybės Dūmos atstovas pareiškė, kad P.Durovo suėmimas „gali turėti politinių priežasčių ir būti priemonė gauti prieigą prie asmeninės „Telegram“ vartotojų informacijos“.
„To negalima leisti. Žiniasklaidoje rašoma, kad teisėsaugos institucijos mano, jog P.Durovas yra susijęs su „prekyba narkotikais, nusikaltimais prieš vaikus ir sukčiavimu“ dėl „Telegram“ „santūrumo ir bendradarbiavimo su teisėsauga stokos“, – pridūrė jis.
V.Davankovas taip pat pažymėjo, kad „pasaulyje nėra tokių „messengerių“, kuriuose nebūtų tokių pažeidimų“.
„Tačiau kažkodėl niekas jų savininkų nesuima ir nesodina į kalėjimą. Ir tai neturėtų atsitikti dabar. Jei Prancūzijos valdžios institucijos atsisakys paleisti Pavelą Durovą iš areštinės, siūlau dėti visas pastangas, kad jis būtų perduotas JAE arba Rusijos Federacijai. Žinoma, su jo sutikimu“, – užbaigė jis.
Į P.Durovo sulaikymą jau sureagavo skandalingasis amerikiečių žurnalistas Tuckeris Carlsonas, garsėjantis meile Rusijos propagandai – būtent jis ėmė interviu iš diktatoriaus V.Putino, suteikdamas jam galimybę dvi valandas pasakoti apie savo Ukrainos istorijos „viziją“.
Beje, T.Carlsonas taip pat įrašė interviu su „Telegram“ įkūrėju. Štai ką jis pasakė apie P.Durovo sulaikymą:
„Pavelas Durovas išvyko iš Rusijos, kai valdžia bandė perimti jo socialinio tinklo „Telegram“ kontrolę. Tačiau galiausiai ne V.Putinas jį suėmė už tai, kad leido visuomenei naudotis žodžio laisve. Tai buvo Vakarų šalis, J.Bideno administracijos sąjungininkė ir aktyvi NATO narė, kuri jį uždarė.
Šiandien Pavelas Durovas sėdi Prancūzijos kalėjime ir yra gyvas įspėjimas bet kuriam platformos savininkui, kuris atsisako cenzūruoti tiesą vyriausybių ir žvalgybos tarnybų nurodymu. Tamsa sparčiai slenka į kadaise buvusį laisvą pasaulį.“
Pavelas DurovasParyžiussulaikytas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.