Nuskendus superjachtai narai aptiko paskutinės dingusios aukos kūną: katastrofos istorijoje – naujas posūkis (7)

2024 m. rugpjūčio 23 d. 13:17
Lrytas.lt
Narai aptiko paskutinį kartu su prabangia jachta prie Sicilijos krantų nuskendusį kūną – manoma, kad tai 18-metės Hannah Lynch kūnas, remdamasis Italijos žiniasklaida, preneša britų transliuotojas BBC. Tuo tarpu vietos prokuratūros tyrėjai renka įrodymus galimam baudžiamajam tyrimui dėl jachtos nuskendimo.
Daugiau nuotraukų (38)
H.Lynch yra paskutinė iš dingusiųjų po šios savaitės pradžioje nuskendusios jachtos.
Iš 22 laive buvusių keleivių ir įgulos narių išgyveno 15 žmonių, įskaitant vienerių metų vaiką ir H.Lynch motiną Angelą Bacares.
Nuskendus laivui „Bayesian“ žuvo banko „Morgan Stanley International“ valdybos pirmininkas Jonathanas Bloomeris, jo žmona Judy Bloomer, „Clifford Chance“ teisininkas Chrisas Morvillo, jo žmona Neda Morvillo ir laivo virėjas Recaldo Thomasas.
Laivo „Bayesian“ nuolaužos yra jūros dugne 50 metrų gylyje. Nuo pirmadienio vykstančią operaciją gelbėtojai apibūdino kaip „sudėtingą“, o narai po vandeniu gali dirbti tik 12 minučių pamainomis.
Sprendimas, ar iškelti nuskendusią jachtą iš jūros dugno, „nėra įtrauktas į darbotvarkę“, tačiau bus priimtas ateityje, sakė Italijos pakrančių apsaugos tarnybos atstovas.
Pasak paieškos ir gelbėjimo komandai priklausančių narų, laivas jūros dugne buvo „praktiškai nepažeistas“.
Ketvirtadienį buvo rastas jos tėvo, technologijų magnato Mike'o Lyncho, kūnas, o jo žmona Angela Bacares liko gyva.
Sprendimas, ar iškelti nuskendusią jachtą iš jūros dugno, „nėra įtrauktas į darbotvarkę“, tačiau bus priimtas ateityje, sakė Italijos pakrančių apsaugos tarnybos atstovas Vincenzo Zagarola, kurį cituoja „Sky News“.
Laivo „Bayesian“ nuolaužos guli ant jūros dugno 50 metrų gylyje. Jis buvo prišvartuotas maždaug už pusės mylios nuo Portikelo pakrantės, kai pirmadienį apie 5 val. ryto vietos laiku nuskendo. V.Zagarola sakė, kad Italijos pakrančių apsaugos tarnyba vis dar laikosi prielaidos, kad dingusi mergina yra laive.
Tyrėjai renka įrodymus galimam baudžiamajam tyrimui
Vietos prokuratūros tyrėjai renka įrodymus galimam baudžiamajam tyrimui dėl jachtos nuskendimo, pranešė „Sky News“ korespondentė Ashna Hurynag.
Didžiosios Britanijos tyrėjai teigė, kad dar per anksti komentuoti jų atliekamą tyrimą.
A.Hurynag pridūrė, kad jau prasidėjo „kaltinimų žaidimas“, o bendrovės, kuriai priklauso laivą pastačiusi įmonė, vadovas „dalį kaltės suverčia laivo įgulai ir kapitonui“.
Interviu „Sky News“ „The Italian Sea Group“ generalinis direktorius Giovanni Costantino kalbėjo apie žmogiškąją klaidą ir kaltino įgulą, kad ji nebuvo budrumo būsenoje.
Tuo tarpu H.Lynch paieška tęsiama.
„Narai pradeda ruoštis, o tos paieškos ir gelbėjimo komandos jau maždaug pusvalandį yra vietoje, – rašo „Sky News“. – Pasipylė padėkos už šešis žmones, kurie, kaip patvirtinta, žuvo per šį tragišką incidentą.“
Sicilijos Termini Imerese miestelio, esančio netoli tos vietos, kur nuskendo superjachta „Bayesian“, prokurorai rytoj ryte planuoja surengti spaudos konferenciją.
Ekspertas nurodė keturias galimas jachtos katastrofos priežastis
Kapitonas ir jūrų frachtavimo ekspertas nustatė keturias galimas problemas, kurios galėjo lemti jachtos katastrofą.
Kapitonas Edas Geary teigė, kad įtraukiamieji kiliai – stabilizuojantis pelekas jachtos apačioje – turi „istorinių gedimų problemų“.
„Nesvarbu, ar kilis buvo pakeltas, ar nuleistas, tai turėjo didelės įtakos laivo stabilumui“, – įsitikinęs jis.
Antra, jis nusitaikė į Jungtinės Karalystės jūrų ir pakrančių apsaugos agentūros taisykles.
„MCA paveda šių komercinių laivų – iki 12 keleivių – tikrinimą, sertifikavimą ir apžiūrą pelno siekiančioms, geodezijos draugijoms, sertifikavimo draugijoms. Deja, kokybė nėra tokia aukšta, kokia turėtų būti“, – teigė jis ir pridūrė, kad kai kurie jų darbuotojai yra „neapmokyti, nekvalifikuoti ir nepatyrę“.
Kapitonas E.Geary taip pat nesutiko su Italijos jūrų grupės generalinio direktoriaus G.Costantino komentarais.
„Laivo statytojas iš pradžių prabilo, kad laivas yra nenuskandinamas, o tai savotiškai sunku suvokti, turint omenyje, kad laivas stovi 50 m gylyje po vandens paviršiumi prie Italijos krantų.“
Tačiau kapitonas sutiko su G.Costantino teiginiais, kad įgula turėjo būti budri.
Pakrančių apsauga tikisi, kad penktadienį bus pasiekta pažanga
Italijos pakrančių apsauga tikisi, kad šiandien bus pasiekta pažanga ieškant H.Lynch.
Paklaustas, ar tikimasi kokių nors pokyčių, atstovas spaudai Vincenzo Zagarola atsakė: „Tikimės.“
H.Lynch yra paskutinis neatrastas jachtoje buvęs žmogus po to, kai pirmadienį nuskendus laivui „Bayesian“ buvo rasti šeši kūnai.
Visgi britų magnato Mike'o Lyncho dukters H.Lych paieškos nebuvo nei lengvos, nei greitos, teigė Italijos pakrančių apsaugos tarnybos atstovas V.Zaragola. Jis palygino nuskendusią superjachtą su „18 aukštų pastatu, pilnu vandens“.
„Nuo pat pirmos akimirkos apžiūrėti laivą nebuvo nei lengva, nei greita, – V.Zaragola sakė naujienų agentūrai PA. – Pagalvokite apie 18 aukštų pastatą, pilną vandens“, – pridūrė jis.
jachtaItalijaSicilija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.