Baltieji rūmai: J. Bideno patarėjas J. Sullivanas kitą savaitę lankysis Kinijoje

2024 m. rugpjūčio 23 d. 17:33
Dedant naujas pastangas suvaldyti įtampą likus keliems mėnesiams iki JAV rinkimų, prezidento Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas kitą savaitę lankysis Kinijoje, penktadienį pranešė Baltieji rūmai.
Daugiau nuotraukų (1)
J. Sullivanas į Pekiną vyks rugpjūčio 27–29 dienomis ir tai bus pirmasis kurio nors JAV patarėjo nacionalinio saugumo klausimais vizitas Kinijoje nuo 2016-ųjų, nors per pastaruosius dvejus metus šalyje lankėsi kiti aukšto rango pareigūnai, įskaitant valstybės sekretorių Antony‘į Blinkeną.
Vizitas bus surengtas likus keliems mėnesiams iki lapkritį vyksiančių JAV rinkimų, kuriuose J. Bideno įpėdine siekianti tapti viceprezidentė Kamala Harris, kaip manoma, agituos už tai, kad ir toliau būtų siekiama dialogo su Kinija, tačiau kartu būtų palaikomas spaudimas. Jos varžovas Donaldas Trumpas bent jau retoriškai yra pažadėjęs laikytis griežtesnės linijos, o kai kurie jo padėjėjai regi plataus masto pasaulinę konfrontaciją su Kinija.
Viena aukšta administracijos pareigūnė žurnalistams sakė, kad J. Bideno administracijos bendradarbiavimo su Kinija klausimu nėra jokio požiūrio švelnėjimo ir yra toliau tikima, kad „tai yra labai konkurencingi santykiai“.
„Esame įsipareigoję investuoti, stiprinti savo aljansus ir žengti bendrus žingsnius dėl technologijų ir nacionalinio saugumo“, – tvirtino ji, omenyje turėdama valdant J. Bidenui įvestus apribojimus, susijusius su JAV technologijų perdavimu Kinijai. „Esame įsipareigoję atsakingai tvarkytis su šia konkurencija ir neleisti, kad ji virstų konfliktu“, – teigė ji.
Pareigūnė nenurodė, ar Jungtinės Valstijos tikisi pasiekti proveržių numatytoje kelionėje, kurios metu J. Sullivanas susitiks su Kinijos užsienio politikos vadovu Wang Yi.
Anot pareigūnės, J. Sullivanas dar kartą pakartos JAV susirūpinimą dėl Kinijos paramos Rusijai.
J. Sullivanas su Wang Yi taip pat turėtų pasikalbėti apie Šiaurės Korėją ir Artimuosius Rytus.
Jake'as SullivanasBaltieji RūmaiJAV
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.