Serbiją ir Bosniją ir Hercegoviną skiriančioje upėje apvirtus migrantų laivui žuvo devyni žmonės

2024 m. rugpjūčio 22 d. 19:25
Ketvirtadienį Serbiją ir Bosniją ir Hercegoviną skiriančioje Drinos upėje apvirtus migrantų laivui žuvo mažiausiai devyni žmonės, pranešė pareigūnai.
Daugiau nuotraukų (3)
Manoma, kad keletas žmonių dingo, kai laivas su maždaug dviem dešimtimis migrantų anksti ketvirtadienį apvirto netoli Serbijos pasienio miesto Ljubovijos, teigė serbų policija.
„Paieškos ir gelbėjimo komanda bei narai rado devynių migrantų, kurių laivas šįryt apvirto, kūnus“, – nurodė Bosnijos ir Hercegovinos civilinės saugos grupė, kuri prižiūri gelbėjimo operacijas.
„Kiti žmonės vis dar yra dingę“, – pridūrė grupė, nepateikdama konkretaus skaičiaus.
Bosnijos ir Hercegovinos pareigūnai naujienų agentūrai AFP sakė, kad šiuo metu negali atskleisti aukų tautybės.
Serbija bei Bosnija ir Hercegovina yra vienos iš pagrindinių tranzito šalių vadinamajame „Balkanų maršrute“, kuriuo migrantai bando pasiekti Europos Sąjungą (ES).
Anksti ketvirtadienį „Bosnijos ir Hercegovinos pasienio pareigūnai, taip pat vietos gyventojas“ informavo Serbijos pasienio policiją, kad „naktį Drinos upėje apvirto laivas su neteisėtais migrantais, kai jis bandė kirsti (sieną) iš Serbijos“, pareiškime cituojamas Serbijos vidaus reikalų ministras Ivica Dačičius.
Po incidento policija upės pakrantėje rado 18 žmonių, įskaitant tris vaikus, kurie sugebėjo pasiekti krantą, o gelbėtojai ir policija ieškojo dingusiųjų.
Pasak Serbijos vyriausybės, nuo 2015 metų pabėgėlių krizės Serbijos teritoriją kirto daugiau nei milijonas žmonių iš Azijos ir Afrikos. Vyriausybės duomenys rodo, kad pastaraisiais mėnesiais tai daryti daugiausiai bando žmonės iš Sirijos, Afganistano, Turkijos, Maroko ir Pakistano. Bėgant metams, per Serbiją tranzitu keliaujančių migrantų skaičius ženkliai sumažėjo, o pirmoje 2024 metų pusėje policija užfiksavo 10 389 neteisėto atvykimo atvejus – beveik 70 proc. mažiau nei pernai.
Serbijos pareigūnai sumažėjimą aiškina glaudesniu bendradarbiavimu su Austrijos policija ir ES sienų apsaugos agentūra „Frontex“.
Daugybė migrantų naudojasi kontrabandininkais, kad patektų į Serbiją iš Bulgarijos ir Šiaurės Makedonijos, ir tada bando patekti į ES nares Vengriją arba Kroatiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.