Šnipams ir žudikui Rusijoje – raudonas kilimas ir karštas sutikimas: atskleidė V. Putino ir V. Krasikovo ryšį (2)

2024 m. rugpjūčio 2 d. 08:47
Lrytas.lt
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ketvirtadienį iš lėktuvo Maskvoje išleistus Rusijos belaisvius, išlaisvintus per istorinį apsikeitimą kaliniais su Vakarais, pasitiko didvyriškai bei su nuotraukose matomu nutiestu raudonu kilimu. Jis taip pat žadėjo jiems valstybinius apdovanojimus bei pokalbius apie jų ateitį.
Daugiau nuotraukų (2)
Vykstant didžiausiam nuo Šaltojo karo pabaigos Rytų ir Vakarų apsikeitimui kaliniais, į Rusiją buvo grąžinti aštuoni žmonės, įskaitant Vadimą Krasikovą, samdomą žudiką, kurį Vokietijos teismas nuteisė už buvusio čečėnų kovotojo nužudymą Berlyno parke, ir du vyrus, nuteistus už kibernetinius nusikaltimus Jungtinėse Valstijose, Vladislavą Kliušiną ir Romaną Selezniovą.
Tarp tų, kuriuos Maskva taip pat atgavo, yra rusų Dultsjevų šeima, įskaitant du jų vaikus, kuriuos Slovėnijos teismas nuteisė už tai, kad jie apsimetė argentiniečiais, siekdami šnipinėti ES ir NATO valstybę narę. Manoma, kad pora yra „nelegalai“ – giliai įslaptinti agentai, apmokyti apsimesti užsieniečiais, kurie daug metų gyvena užsienyje, prisidengdami savo tapatybėmis.
Vakarų žvalgybos tarnybos teigia, kad praeityje tarp V. Krasikovo ir V. Putino egzistavo glaudus ryšys.
Apie tai rašo „Bild“. Pažymima, kad V. Krasikovas galėjo dalyvauti nužudant Anatolijų Sobčaką. Be to, žudikas gali turėti „Kremliui kenksmingos informacijos“.
„Rusijos diktatorius galėjo baimintis, kad V. Krasikovas atskleis svarbią informaciją, jei liks Vokietijos kalėjime – iš keršto Rusijos režimui, kuris nedaro visko, kad jis būtų paleistas, arba norėdamas susitarti su Vokietijos valdžia. Įtariama, kad V. Krasikovas galėjo suvaidinti tam tikrą vaidmenį V. Putinui ateinant į valdžią. Manoma, kad dešimtajame dešimtmetyje jis dirbo Anatolijui Sobčakui ir jo pavaduotojui bei ėmėsi veiksmų prieš jų politinius oponentus. Tačiau 2000 m. vasarį, praėjus kelioms savaitėms po to, kai V. Putinas pradėjo eiti prezidento pareigas, A. Sobčakas staiga mirė“, – sakoma medžiagoje.
Oficialiais duomenimis, A. Sobčako mirties priežastis buvo širdies smūgis. Tačiau giminaičiai spėliojo, kad A. Sobčakas buvo nužudytas.
„Ar V. Krasikovas kaip nors susijęs su įtariamu V. Putino politinio mentoriaus nužudymu? Ir ar pėdsakai veda prie paties V. Putino? Būtent tai įtaria Vakarų žvalgyba ir teigia, kad būtent todėl V. Putinas taip atkakliai kovojo už V. Krasikovo paleidimą“, – aiškina „Bild“.
Pažymima, kad Kremliaus diktatorius teikia didelę reikšmę viskam, kas žinoma apie jo praeitį.
„Jei specialiųjų tarnybų įtarimai dėl jo dalyvavimo A. Sobčako nužudyme yra teisingi, tai sukeltų abejonių dėl mėgstamiausio V. Putino charakterio bruožo – lojalumo, kurį jis neva taip vertina“, – daro išvadą žurnalistai.
Parengta pagal „Unian“ inf.
RusijaVladimiras PutinasVokietija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.