Po mirtino išpuolio prieš vaikus Anglijoje – smurtas pasiekė Londoną: gatvėse masinės riaušės, suimta daugiau nei 100 žmonių (2)

2024 m. rugpjūčio 2 d. 08:06
Lrytas.lt
Po išpuolio peiliu Jungtinėje Karalystėje esančiame Southporto mieste, šalyje – smurto protrūkiai. ​Trečiadienio vakarą Hartlepolio miesto Murray gatvės rajone susirinkus didelei grupei žmonių, buvo padegtas policijos automobilis. Pareigūnai buvo užpulti stikliniais buteliais ir kiaušiniais, pranešė Klivlendo policija. Apie neramumus Jungtinėje Karalystėje rašo portalas „The Guardian“.
Daugiau nuotraukų (5)
Mančesteryje trečiadienį apie 18 val. prie viešbučio „Holiday Inn“ Oldham Road gatvėje susirinko daug demonstrantų, pranešė laikraštis „Manchester Evening News“.
Apie 40 žmonių, tarp kurių, kaip rašoma laikraštyje, buvo vaikų ir vyrų, dėvinčių balaklavas, susirinko prie „Oldham Road“ patalpų. Tai, pasak laikraščio, „atrodė kaip protestas prieš prieglobsčio prašytojus, šiuo metu apgyvendintus viešbutyje“.
Londone buvo surengta didelė protesto akcija, pavadinta „Gana yra gana“, o po trečiadienį įvykusių demonstrantų susidūrimų su pareigūnais Whitehall'o vietovėje buvo suimti žmonės.
„Daugiau nei 100 žmonių buvo suimti už nusikaltimus, įskaitant smurtinius neramumus, išpuolį prieš greitosios pagalbos darbuotoją ir protesto sąlygų pažeidimą. Kai kurie pareigūnai patyrė nedidelių sužalojimų“, – teigė Metropolitano policija.
Buvo pastebėta, kaip demonstrantai mėto alaus skardines ir stiklinius butelius į policininkų su riaušių malšinimo įranga eilę prie Dauningo gatvės bei svaido signalines raketas į Vinstono Čerčilio statulą Parlamento aikštėje.
Aštuoni žmonės buvo suimti po to, kai riaušininkai Hartlepolio mieste per neramumus, susijusius su įvykiais Southporte, mėtė į policiją stiklinius butelius ir kiaušinius.
Trečiadienio vakarą per kelias valandas trukusius didelio masto neramumus Hartlepolio miesto centre taip pat buvo padegtas policijos automobilis.
Protestas prasidėjo apie 18 val. vakaro ir dėl jo buvo skubiai pasitelkti policijos pareigūnai iš Klivlendo policijos bei kaimyninių pajėgų.
Gatvėse susirinko keli šimtai žmonių. Nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti, kaip policijai su riaušių malšinimo skydais grasina protestuotojai, nešini medinėmis lazdomis ir strypais. Taip pat buvo vaikų, mėtančių į policiją daiktus.
Kai kurie susirinkusieji šaukė prieš imigrantus nukreiptus šūkius.
Vienu metu policija išgelbėjo trijų vyrų ir moters grupę, kurie, atrodo, buvo įstrigę namo terasoje. Moteris buvo nunešta į saugią vietą, ji buvo labai prislėgta, atrodė, kad ją ištiko panikos priepuolis.
Riaušių malšinimo įranga vilkintys pareigūnai greitai judėjo gatve ir ištraukė grupę žmonių iš terasinio namo, prie kurio buvo susirinkę jaunuoliai.
Ugniagesiai užgesino per neramumus padegtą policijos automobilį. Po to, kai ekipažai pajudėjo toliau, buvo pastebėti žmonės, pozuojantys asmenukėms prie sudegusio automobilio.
Protestuotojų ir policijos priešprieša miesto centre tęsėsi maždaug iki vidurnakčio.
Klivlendo policijos vyresnysis inspektorius Davidas Sutherlandas sakė: „Šiuo metu manome, kad protestas susijęs su šios savaitės pradžioje įvykusiu incidentu Southporte. Mūsų pareigūnai susiduria su į juos mėtomais stikliniais buteliais ir kiaušiniais, todėl, siekdami apsaugoti bendruomenės gyventojų saugumą, jie nusikaltėlius suėmė.“
Mančesteryje vietos tarybos narys Johnas Flanaganas socialinėje žiniasklaidoje sureagavo į smurtą ir pavadino „šlykštaus“ incidento dalyvius „nemąstančiais idiotais“.
„Norėčiau pasmerkti šiuos bejausmius banditus, užpuolusius nekaltus vyrus, kurie yra prieglobsčio prašytojai. Jie čia buvo jau kelis mėnesius, ir mes neturėjome jokių nesklandumų ar problemų. Jie buvo saugiose vietose“, – sakė Miles Plattingo ir Newtono Heath tarybos narys.
„Negalime leisti, kad mūsų šalis ir miestas nugrimztų į anarchiją, kurią, atrodo, skatina beprotybė socialinėje žiniasklaidoje.“
Aldershoto mieste vietos parlamento narė Alex Baker priekaištavo dėl smurto savo bendruomenėje, teigdama, kad „nėra jokio pateisinimo netvarkingam elgesiui, o šios scenos neatspindi Aldershoto ir Farnborough“.
„Šį vakarą pats apsilankiau įvykio vietoje ir susisiekiau su vyriausiuoju inspektoriumi. Visi palaikome bendrą teisę taikiai protestuoti, tačiau nepakęsime žmonių, atvykstančių į mūsų miestus, pasiryžusių kelti neramumus ir skaldyti mūsų bendruomenę.“
Antradienį Southporte po pamaldų už tris mergaites, nužudytas per išpuolį peiliu Taylor Swift tematikos atostogų klube, kilo smurto protrūkis.
Southporto policijos pareigūnai patyrė rimtų sužalojimų, kai per smurtinius protestus buvo mėtomos plytos, akmenys ir buteliai bei padeginėjami automobiliai. Neramumai netoli miesto mečetės kilo po to, kai internete pasklido melagingi gandai apie įtariamąjį.
Dėl neramumų, per kuriuos buvo sužeisti 53 pareigūnai ir trys policijos šunys, iki šiol suimti penki žmonės.
Trijų merginų nužudymu apkaltintas 17-metis vaikinas. Devynerių metų Alice Dasilva Aguiar, šešerių metų Bebe King ir septynerių metų Elsie Dot Stancombe buvo mirtinai subadytos peiliu pirmadienį šokių pamokoje Hart gatvėje Southporte, Mersisaido grafystėje.
Dar aštuoni vaikai buvo sužeisti peiliu, penkių iš jų būklė kritinė. Du suaugusieji taip pat buvo sunkiai sužeisti.
Kaltinamajam paskirtas kardomasis kalinimas ir ketvirtadienį jis turi atvykti į Liverpulio magistratų teismą Derbio aikštėje.
Neramumai trijuose Jungtinės Karalystės miestuose verčia K. Starmerį imtis griežtų veiksmų
Neramumų naktis trijuose Didžiosios Britanijos miestuose, per kurią buvo suimta dešimtys žmonių, privertė ministrą pirmininką Keirą Starmerį ketvirtadienį sušaukti skubų susitikimą su policijos vadovais.
Kraštutiniai dešinieji surengė protestus, per kuriuos prie oficialios K. Starmerio rezidencijos buvo sudeginti automobiliai. Minios susirinko po pirmadienį pajūrio mieste įvykusio išpuolio, per kurį buvo nudurtos trys mažos mergaitės.
Pranešta, kad šiandien K. Starmeris sukvietė į Dauning Strytą vyresniuosius policijos vadovus ir pasiūlys jiems „visišką vyriausybės paramą po daugybės didelio atgarsio sulaukusių ekstremalaus smurto ir viešosios tvarkos sutrikdymo mūsų gatvėse“.
„Daugiau nei 100 žmonių buvo areštuoti už tokius pažeidimus, kaip smurtinis tvarkos sutrikdymas, pagalbos darbuotojo užpuolimas ir protesto sąlygų pažeidimas“, – pranešė Londono metropoliteno policija ir pridūrė, kad kai kurie pareigūnai buvo nesunkiai sužeisti. Įtampa išaugo per demonstraciją prie K. Starmerio Dauning Stryto rezidencijos, ten kilo muštynės, į policiją buvo svaidomi buteliai, skambėjo šūksniai: „Gėda“. Vienas protestuotojas naujienų agentūrai AFP sakė, kad mergaičių nužudymas buvo „paskutinis lašas, mums jau gana“.
Per susitikimą su policijos vadovais K. Starmeris pasakys, kad nors teisė protestuoti turi būti ginama, „nusikaltėliai, kurie naudojasi šia teise siekdami sėti neapykantą ir vykdyti smurtinius veiksmus, susidurs su visa įstatymo galia“, sakoma ministro pirmininko biuro pranešime. Leiboristų vyriausybė pažadėjo apriboti nusikalstamumą ir antisocialų elgesį. K. Starmeris pasakys policijos vadovams, „kad jie nedvejodami panaudotų savo galias stabdant beprasmišką smurtą pradiniame etape ir garantuojant teisingumą“, sakoma pareiškime.
Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.