Po Angliją sukrėtusio išpuolio, pražudžiusio 3 vaikus – sumaištis: riaušėse skraidė plytos ir fejerverkai, sužeista dešimtys pareigūnų

2024 m. liepos 31 d. 16:35
Lrytas.lt
Praėjus kelioms valandoms po Jungtinę Karalystę sukrėtusio išpuolio, kai per šokių pamoką Sautporto mieste 17-metis užpuolikas ėmė švaistytis peiliu ir pražudė tris mergaites, mieste kilo žiaurūs neramumai – gatvėse skraidė akmenys, plytos ir fejerverkai, buvo sužeista dešimtys policijos pareigūnų.
Daugiau nuotraukų (15)
Per neramumus buvo sužeisti 39 policijos pareigūnai, pranešė Šiaurės vakarų greitosios pagalbos tarnyba, kurią cituoja britų transliuotojas BBC.
Anksčiau Mersisaido policija pranešė, kad aštuoni pareigūnai patyrė rimtų sužalojimų, įskaitant lūžius, plėštines žaizdas, įtariamą nosies lūžį ir smegenų sukrėtimą. Vienas pareigūnas buvo praradęs sąmonę, kai kurie patyrė galvos ir rimtų veido sužalojimų. Taip pat buvo sužeisti trys policijos šunys, į du iš jų buvo mėtomos plytos.
Neramumai, kuriuose, policijos teigimu, dalyvavo JK gynybos lygos šalininkai, prasidėjo vos už kelių gatvių nuo trečiadienį vykusio budėjimo vietos, netoli mečetės Sautporto St Luke's Road gatvėje.
Policijos teigimu, konflikto dalyviai mėtė plytas į mečetę, padeginėjo automobilius ir šiukšliadėžes bei apgadino vietos parduotuvę.
Iš viso 27 pareigūnai buvo nuvežti į ligoninę, o 12 buvo gydomi įvykio vietoje, pranešė greitosios pagalbos tarnyba.
Policija pranešė, kad dėl šių neramumų rajone įvestas 24 valandų 60-ojo skyriaus įsakymas, kuriuo pareigūnams suteikiami didesni įgaliojimai sustabdyti ir apieškoti asmenis. Šis įsakymas galios iki trečiadienio vakaro.
Taip pat buvo įvestas 34 skirsnio įsakymas, leidžiantis policijai nukreipti asmenis, kurie elgiasi asocialiai arba „gali įsitraukti į tokį elgesį“.
Mersisaido policija teigė, kad rajone liks papildomų pareigūnų, kurie „užtikrins matomumą ir nuramins bendruomenes“.
Be to, įvykio vietoje, esančioje St Luke's Road gatvėje, liks nedidelis skaičius greitosios pagalbos pajėgų, kurios ir toliau padės policijai.
Vyriausiojo konsteblio padėjėjas Alexas Gossas teigė, kad tai, kas vyksta „nuniokotoje“ bendruomenėje, „kelia pasibjaurėjimą“.
Jis pabrėžė, kad pajėgos susidūrė su „rimtu smurtu“ Mersisaido mieste, ir jis „didžiuojasi matydamas, kaip ne tarnybos metu dirbantys pareigūnai grįžo į tarnybą, kad palaikytų savo kolegas, kurie parodė tokią drąsą, nors buvo nuolat ir ilgai puolami“.
A. Gossas taip pat padėkojo pareigūnams iš Didžiojo Mančesterio, Češyro, Lankašyro ir Šiaurės Velso už suteiktą savitarpio pagalbą ir paramą.
Jis pridūrė, kad į neramumus įsitraukė daug žmonių, „kurie negyvena Mersisaido rajone ir kuriems nerūpi Mersisaido gyventojai“.
„Deja, nusikaltėliai griovė sodo sienas, kad plytomis galėtų užpulti mūsų pareigūnus, padeginėjo visuomenei priklausančius automobilius ir apgadino mečetės automobilių stovėjimo aikštelėje stovėjusius automobilius“, – pasakojo jis.
„Taip negalima elgtis su bendruomene, o ypač su bendruomene, kuri vis dar negali atsigauti po pirmadienio įvykių“, apgailestavo A. Gossas.
Po pirmadienio išpuolio Hart gatvėje esančiame vaikų šokių klube buvo suimtas 17-metis vaikinas, įtariamas žmogžudyste ir pasikėsinimu nužudyti.
„Buvo daug spekuliacijų ir hipotezių dėl 17-mečio vaikino, kuris šiuo metu yra policijos areštinėje, statuso, o kai kurie asmenys tuo naudojasi, kad į mūsų gatves įneštų smurto ir netvarkos, – pasakojo A. Gossas.
„Mes jau pasakėme, kad suimtasis gimė Jungtinėje Karalystėje, o spekuliacijos šiuo metu niekam nepadeda“, pridūrė jis.
Baiminamasi dėl saugumo
Premjeras seras Keiras Starmeris „X“ rašė, kad Sautporto gyventojai „sukruto“ po „vakar jiems sukelto siaubo“.
Jis teigė, kad tie, kurie „smurtu ir muštynėmis užgrobė gedėjimą už aukas“, įžeidė bendruomenę ir „pajus visą įstatymo jėgą“.
Netoliese gyvenančios šeimos pasakojo BBC, kad baiminosi dėl savo saugumo, nes pro šalį skriejo akmenys, o policijos pareigūnai skubėjo užsidėti riaušių malšinimo įrangą ir pasiimti skydus.
„Negaliu patikėti, kad tai vyksta Sautporte“, – šaukė viena jauna moteris iš savo automobilio, bandydama išvežti mažametę dukrą.
Neramumai prasidėjo po to, kai šimtai žmonių, susirinkę prie vietinės mečetės, puolė prie jos priekio, mėtė plytas, butelius, fejerverkus ir akmenis, daugelis jų buvo su gobtuvais ir veidus slėpė skarelėmis.
Mersisaido policija teigė, kad smurtautojus paskatino socialinės žiniasklaidos įrašai, kuriuose neteisingai teigiama, kad pirmadienio išpuoliai susiję su islamistais.
Vidaus reikalų ministrė Yvette Cooper anksčiau įspėjo apie su išpuoliu susijusią dezinformaciją. Nėra žinoma, kad įtariamasis būtų susijęs su islamu.
Vėliau Y. Cooper pareiškė, kad „siaubinga“, jog policijos pareigūnai Sautporte susidūrė su „gatvėse veikiančių banditų, kurie negerbia gedinčios bendruomenės“, išpuoliais.
„Manau, kad visi turėtų rodyti pagarbą gedinčiai bendruomenei, taip pat policijai, kuri šiuo metu atlieka skubų baudžiamąjį tyrimą ir kuri vakar parodė tokį didvyriškumą ir drąsą šių siaubingų išpuolių akivaizdoje“, – svarstė ji.
Mersisaido policijos ir nusikalstamumo komisarė Emily Spurrell „X“ taip pat teigė, kad ją „visiškai sukrėtė gėdingos smurto scenos“.
„Ši bendruomenė patyrė neįsivaizduojamą tragediją ir gedi. Toks elgesys yra bjaurus ir tik dar labiau kenkia ir sukelia kančias“, – pridūrė ji.
Dėmesys aukoms
Mersisaido policijos vyriausioji konsteblė Serena Kennedy socialiniame tinkle „X“ rašė, kad daugiau nei 1 tūkst. Sautporto gyventojų susirinko į budėjimą, kad prisimintų žuvusias mergaites, ligoninėje vis dar esančias kritinės būklės mergaites ir visus tuos, kurie buvo vakarykščių įvykių liudininkai bei patyrė traumą.
„Čia turėtų būti sutelktas visų mūsų dėmesys“, – aiškino ji.
Liverpulio regiono mečečių tinklas teigė, kad smurto scenos „kelia dar didesnę baimę ir nerimą mūsų bendruomenėse“ ir pridūrė, kad „mes visi turime susivienyti ir kartu pasipriešinti bet kokiai neapykantai, smurtui ir susiskaldymui.“
Sautporto parlamento narys Patrickas Hurley’us teigė, kad yra „labai susirūpinęs dėl pranešimų apie smurtinius protestus šį vakarą“.
Pasak jo, juose dalyvavo „žmonės ne iš mūsų Sautporto bendruomenės, užpuolę mūsų policiją ir vietos gyventojus“.
Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.