JAV pričiupo vieną ieškomiausių narkobaronų: kaip jiems pavyko sugauti nepagaunamą?

Vieni jį laikė legendine figūra, kiti – nepagaunamu šešėliu. Tačiau JAV federaliniai agentai pagaliau sugavo Ismaelį „El Mayo“ Zambadą, Sinaloa kartelio lyderį, kuris prisidėjo prie plačiausio narkotikų tiekimo visoje JAV. Jis buvo vienas labiausiai ieškomų Meksikos narkotikų prekeivių, kuriam dešimtmečius pavyko išvengti teisingumo, rašo BBC.

I. Zimbada, J. Guzmanas.<br>REUTERS/Scanpix/X nuotr., lrytas.lt koliažas.
I. Zimbada, J. Guzmanas.<br>REUTERS/Scanpix/X nuotr., lrytas.lt koliažas.
JAV pričiupo vieną ieškomiausių narkobaronų.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
JAV pričiupo vieną ieškomiausių narkobaronų.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
I. Zimbada ir J. G. Lopezas.<br>AP/Scanpix nuotr.
I. Zimbada ir J. G. Lopezas.<br>AP/Scanpix nuotr.
I. Zimbada, J. Lopezas ir J. Guzmanas.<br>lrytas.lt koliažas.
I. Zimbada, J. Lopezas ir J. Guzmanas.<br>lrytas.lt koliažas.
I. Zimbada.<br>„X“ stop kadras.
I. Zimbada.<br>„X“ stop kadras.
J. Guzmanas.<br>„X“ stop kadras.
J. Guzmanas.<br>„X“ stop kadras.
I. Zimbada.<br>„X“ stop kadras.
I. Zimbada.<br>„X“ stop kadras.
I. Zimbada ir J. Lopezas.<br>„X“ stop kadras.
I. Zimbada ir J. Lopezas.<br>„X“ stop kadras.
I. Zimbada.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
I. Zimbada.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
I. Zimbados suėmimas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
I. Zimbados suėmimas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2024-07-27 12:01, atnaujinta 2024-07-27 12:05

I. Zimbada buvo vienas svarbiausių JAV kovos su narkotikais administracijos taikinių, todėl vyras stengėsi būti kuo mažiau pastebimas.

Jis buvo „unikalus tuo, kad visą savo, kaip suaugusio žmogaus, gyvenimą buvo stambus tarptautinis narkotikų prekeivis, tačiau nė vienos dienos nėra praleidęs kalėjime“, – 2021 metais teigė JAV valstybės departamentas.

76 metų I. Zambada įkūrė nusikalstamą organizaciją kartu su šiuo metu JAV kalinčiu Joaquinu „El Chapo“ Guzmanu.

I. Zambada buvo sulaikytas ketvirtadienį kartu su jo sūnumi – Joaquinu Guzmanu Lopezu.

Kaip įvyko suėmimas?

Po kelis mėnesius trukusios Vidaus saugumo tyrimų ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) operacijos vienas aukšto rango Sinaloa kartelio narys į lėktuvą įviliojo I. Zambadą, pranešė dienraštis „Wall Street Journal“, remdamasis Meksikos ir JAV pareigūnais.

Pasirodo, jį išdavė jam gerai pažįstamas asmuo. Pareigūnai teigė, kad J. G. Lopezas „melagingais pretekstais“ įviliojo I. Zambadą į privatų lėktuvą, rašo „New York Times“.

I. Zambada manė, kad lėktuvas skris į Meksikos pietus, apžiūrėti slaptų aerodromų, tačiau vietoje to jis nuskrido į šiaurę ir nusileido El Pase, pasakojo „Fox News“ korespondentas Bryanas Llenas, remdamasis teisėsaugos šaltiniais.

J. G. Lopezas pasidavė JAV valdžios institucijoms ir įskundė I. Zambadą, nes jis „kaltino Mayo (I. Zambadą – aut. past.) dėl savo tėvo sulaikymo“, pridūrė B. Llenas.

Abu vyrai vadovauja „vienai iš žiauriausių ir galingiausių narkotikų prekybos organizacijų pasaulyje“, ketvirtadienio vakarą rašytiniame pareiškime teigė JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas.

Fentanilis

Vasario mėnesį JAV prokurorai apkaltino I. Zambadą sąmokslu gaminti ir platinti fentanilį – už heroiną stipresnį narkotiką, kuris prisidėjo prie JAV opioidų krizės.

JAV vyriausybė teigia, kad fentanilis dažnai gaminamas iš Kinijoje įsigytų produktų, o paskui narkotikų prekeiviai, ypač Sinaloa kartelis, jį kontrabanda gabena per sieną iš Meksikos.

JAV siūlė 15 mln. dolerių (13,8 mln. eur.) atlygį už informaciją, kuri padėtų suimti I. Zambadą, kaltinant jį kokaino, heroino, metamfetamino ir fentanilio prekyba.

„Fentanilis yra mirtina narkotikų grėsmė, su kuria mūsų šalis kada nors susidūrė, ir Teisingumo departamentas nesustos, kol kiekvienas kartelio lyderis, narys ir bendrininkas, atsakingas už mūsų bendruomenių nuodijimą, nebus patrauktas atsakomybėn“, – pridūrė M. Garlandas.

Fentanilis yra pagrindinė 18–45 metų amžiaus amerikiečių mirties priežastis, anksčiau yra pažymėjusios JAV valdžios institucijos. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, 2023 metais nuo narkotikų perdozavimo mirė daugiau kaip 107 tūkst. žmonių. Fentanilis sudarė apie 70 proc. atvejų.

Kas žinoma apie I. Zimbado gyvenimą?

I. Zambada, ko gero, yra didžiausias narkotikų baronas pasaulyje ir neabejotinai įtakingiausias Amerikoje. Jis nuo valdžios institucijų slapstėsi dešimtmečius, todėl jo suėmimas Meksikoje sukėlė šoką.

JAV kovos su narkotikais administracija (DEA) siūlė iki 15 mln. dolerių (13,8 mln. eurų) atlygį už I. Zambados sulaikymą.

Per 2019 m. vykusį J. Guzmano teismo procesą jo advokatai apkaltino I. Zambadą papirkus „visą“ Meksikos vyriausybę mainais už tai, kad jis galėtų gyventi atvirai, nebijodamas baudžiamojo persekiojimo.

„Iš tikrųjų [J. Guzmanas] nieko nekontroliavo, – prisiekusiesiems teigė J. Guzmano advokatas Jeffrey Lichtmanas. – Tai darė I. Zambada“, – teigė jis.

Nors J. Guzmanas buvo viešas organizacijos veidas ir labiausiai žinomas iš dviejų vyrų, daugelis manė, kad lyderis iš tikrųjų buvo El Mayo (I. Zambada – aut.past.).

JAV valstybės departamento duomenimis, I. Zambada taip pat yra kelių teisėtų įmonių Meksikoje savininkas, įskaitant „didelę pieno bendrovę, autobusų liniją ir viešbutį“, taip pat nekilnojamojo turto.

Be kaltinimų dėl fentanilio, JAV jam taip pat pateikti kaltinimai dėl prekybos narkotikais, žmogžudystės, pagrobimo, pinigų plovimo ir organizuoto nusikalstamumo.

Gegužės mėn. Meksikoje per pasalą žuvo I. Zambados sūnėnas Eliseo Imperial Castro, kuris buvo žinomas kaip „Cheyo Antrax“. Jis taip pat buvo ieškomas JAV valdžios institucijų.

Sinaloa kartelis „pirmasis pradėjo gaminti fentanilį ir daugelį metų juo prekiavo mūsų šalyje, nužudydamas šimtus tūkstančių amerikiečių bei nusiaubdamas daugybę bendruomenių“, pareiškime teigė JAV vidaus saugumo sekretorius Alejandro Mayorkas.

I. Zambada buvo vienas iš Sinaloa kartelio įkūrėjų po to, kai devintojo dešimtmečio pabaigoje žlugo Gvadalacharos kartelis.

Jis buvo ne tik negailestingas, bet ir novatoriškas, sukūrė ir palaikė vienus pirmųjų ryšių su Kolumbijos karteliais, kad perpildytų JAV kokainu ir heroinu. O pastaruoju metu – dar ir fentaniliu.

Jo vadovavimas nusikalstamai imperijai išsilaikė keičiantis Meksikos ir JAV prezidentams. Net ir vykstant daugkartinėms vėlesnių vyriausybių kovos su narkotikais operacijoms ir nuolatinėms jo priešų iš kitų narkotikų prekybos organizacijų pastangoms jį nuversti, jis liko nepaliestas.

Tai nėra lengva užduotis žiauriame, pavojingame ir klastingame nusikalstamame pasaulyje, kuriame jis daugelį metų veikė kaip neįveikiamas karalius.

Tačiau panašu, kad šis nepaprastas atsparumas baigėsi El Pase (Teksasas) – mieste, kurį nusiaubė sintetinių opioidų, fentanilio (kurio didelę dalį kontrabandos būdu įvežė jo organizacija), antplūdis.

FTB direktorius Chrisas Wray’us aiškino, kad šie areštai yra „FTB ir mūsų partnerių įsipareigojimo išardyti tokias smurtines tarptautines nusikalstamas organizacijas, kaip Sinaloa kartelis, pavyzdys“.

Kai paaiškės daugiau informacijos, JAV prezidento Joe Bideno administracija neabejotinai paskelbs, kad I. Zambados suėmimas yra viena svarbiausių DEA operacijų per pastaruosius metus.

Parengta pagal BBC inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.