Pirmieji išpuoliai olimpinėse žaidynėse: smogta Prancūzijos greitųjų traukinių tinklui Atskleidė sabotažo taikinius

2024 m. liepos 26 d. 09:56
Lrytas.lt
Dar papildyta
Penktadienį Prancūzijos traukinių operatorius SNCF pranešė apie tyčinius vandalizmo aktus keliuose greitųjų traukinių maršrutuose. Incidentai, dėl kurių sutriko traukinių eismas, įvyko prieš pat 2024 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių atidarymą.
Daugiau nuotraukų (20)
Bendrovė pranešė, kad greitojo susisiekimo linijoje tarp Paryžiaus ir rytų Prancūzijos dėl „piktavališko veiksmo netoli Pagny-sur-Moselle“ taip pat stipriai sutriko eismas.
Eismas taip pat buvo nutrauktas Atlanto linijoje po „vandalizmo akto netoli Courtalaino miesto“, kuris skiria Bretanę ir Naująją Akvitaniją.
„Buvo sukelti tyčiniai gaisrai, siekiant sugadinti mūsų įrenginius. SNCF tinklo komandos jau atvyko į vietą, kad atliktų diagnostiką ir pradėtų remonto darbus“, – pranešė Prancūzijos televizija BFMTV.
Naujienų agentūra AFP pranešė apie tyrimui artimo šaltinio komentarus, kuriuose teigiama, kad padegimai buvo „sabotažo aktas“. Šaltinis pridūrė, kad išpuoliai buvo „akivaizdžiai koordinuoti“, teigia naujienų agentūra.
Valstybinės geležinkelių bendrovės SNCF prezidentas atskleidė sabotažą įvykdžiusių asmenų taikinius ir pranešė, kaip bus atliekami taisymo darbai
Jeano-Pierre‘o Farandou teigimu, užpuolikai sukėlė gaisrą „kanaluose, kuriais nutiesti daugybė (šviesolaidinių – red. past.) kabelių“, kuriais perduodama „saugos informacija mašinistams“, praneša naujienų agentūra AFP.
„Yra labai daug surištų kabelių. Turime juos taisyti vieną po kito, tai rankinis darbas, kuriam reikia šimtų darbuotojų“, – priduria jis.
Anot kanalo BFMTV, taip pat buvo užkirstas kelias sabotažo bandymams pietrytinėje linijoje iš Paryžiaus.
„Tai visiškai pasibaisėtina, – išpuolius pasmerkė Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera. – Kėsintis į žaidynes – tai kėsintis į Prancūziją.“
Pasisakė šalies premjeras
Prancūzijos ministras pirmininkas Gabrielis Attalis penktadienį teigė, kad „sabotažo aktai“ buvo vykdomi „parengtai ir koordinuotai prieš SNCF infrastruktūrą“.
Įraše socialiniame tinkle „X“ ministras pirmininkas pranešė, kad poveikis geležinkelių tinklui yra „didžiulis ir rimtas“, ir dėkoja įvykio vietoje dirbusiems ugniagesiams.
Jis teigė, kad galvoja apie visus prancūzus, kurie ruošėsi atostogauti, ir pritaria jų pykčiui, pridurdamas, kad dėkoja jiems už kantrybę.
Jis pridūrė, kad Prancūzijos saugumo pajėgos ieško sabotažo kaltininkų.
Traukinių operatoriaus vadovas J. Farandou Prancūzijos televizijos BFMTV eteryje teigė, kad dėl sabotažo per savaitgalį nukentės apie 800 tūkst. keleivių.
Jis pridūrė, kad tinklas buvo paruoštas olimpinėms žaidynėms, tačiau dabar ketinama sutelkti šimtus darbuotojų, kad jis būtų kuo greičiau sutvarkytas.
„Tai tikrai tęsis visą savaitgalį, nes prireiks daug laiko, kol bus viskas bus sutaisyta.... šiandien liūdesio diena“, – tęsė J. Farandou
Operatoriaus vadovas eterio metu teigė, kad šiandien sabotažo metu buvo užpulta Prancūzija ir prancūzai.
„Galvoju apie visus prancūzus, kurie šiandien negalės išvykti atostogauti, arba apie tuos, kurie išvyks blogesnėmis sąlygomis“, – sako jis.
Jis pabrėžė, kad geležinkelių darbas yra viešoji paslauga – vežti žmones, kai jiems to reikia, o šiandien jo valdoma kompanija to negalėjo padaryti.
Atšauks kas ketvirtą reisą
Greitųjų traukinių operatorius „Eurostar“ pranešė, kad penktadienį atšauks kas ketvirtą savo reisą.
„Eurostar“ teigimu, taip bus ir šeštadienį bei sekmadienį – bendrovė tikisi, jog šie sutrikimai tęsis iki pirmadienio ryto.
„Bendrovės komandos stotys ir skambučių centrai yra sutelkti, kad užtikrintų, jog visi keleiviai būtų informuoti ir galėtų pasiekti kelionės tikslą“, – sakė „Eurostar“ atstovas spaudai.
„Dėl koordinuotų piktavališkų veiksmų Prancūzijoje, kurie paveikė greitųjų traukinių liniją tarp Paryžiaus ir Lilio, šiandien, liepos 26 d., penktadienį, visi greitieji traukiniai, vykstantys į Paryžių ir iš jo, nukreipiami klasikine linija“, – pranešime teigė „Eurostar, pridurdama, kad dėl sabotažų kelionės trukmė pailgės iki pusantros valandos.
Tuo tarpu vienas pirmųjų paveiktų „Eurostar“ traukinių Londonas-Paryžius prieš kurį laiką atvyko į Gare du Nord stotį Paryžiuje. 50-metė Megan Murphy BBC pasakojo, kad jis buvo perpildytas.
Buvusi žurnalistė sako, kad jos traukinys vėlavo 90 minučių ir trumpam sustojo Lilyje, kad traukinys galėtų persiorientuoti į kitą bėgių kelią.
„Nerimą kelia tai, kiek dar labiau vėluos vėlesni traukiniai, – sako ji – Tai tikrai nėra gera situacija.“
Parengta pagal „Deutsche Welle“ ir BBC inf.
PrancūzijaPadegimaitraukiniai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.