V. Zelenskis: sulaikytas 18-metis, įtariamas Ukrainos politikės I. Farion nužudymu

2024 m. liepos 25 d. 15:37
Lrytas.lt
Dnipro mieste sulaikytas 18-metis vaikinas, įtariamas kalbininkės, buvusios parlamento narės ir visuomenės veikėjos 60 metų Irynos Farion nužudymu, pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.
Daugiau nuotraukų (13)
„Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko ką tik pranešė man apie įtariamojo Irinos Farion nužudymu sulaikymą Dnipro mieste“, – savo „Telegram“ kanale paskelbė jis.
Pasak jo, įtariamojo sulaikymo operacija buvo labai sudėtinga.
„Šiomis dienomis šimtai Ukrainos nacionalinės policijos, SBU (Ukrainos saugumo tarnybos) ir kitų tarnybų specialistų dirbo, kad išaiškintų žmogžudystę. Esu dėkingas kiekvienam, kuris kasdien papildė nusikaltimo paveikslą naujais faktais ir priartino visos tiesos nustatymą“, – sakė Ukrainos prezidentas.
Jis pridūrė, kad Dnipro mieste buvo sulaikytas 18-metis vaikinas.
„Atliekami būtini tyrimo veiksmai ir ekspertizės. Pavedžiau vidaus reikalų ministrui pateikti visuomenei visas detales“, – pažymėjo jis.
Sudėtinga operacija
Ukrainos vidaus reikalų ministras I.Klymenko pranešė, kad yra pakankamai įrodymų teigti, jog būtent sulaikytasis nušovė lingvistą.
„139 valandas nepertraukiamai dirbo didžiulė detektyvų, tyrėjų, kriminalinių analitikų, ekspertų, kitų policijos tarnybų ir Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojų komanda. Jie patikrino kiekvieną kampelį palei šaulio pabėgimo maršrutą ir išžvalgė apie 100 hektarų miško. Galiausiai įtariamasis buvo susektas. Buvo nustatyta jo tapatybė. Turint jo nuotrauką, tai buvo laiko klausimas: išmaniosios stebėjimo kameros jį visur užfiksavo“, – jo žodžius cituoja naujienų portalas „RBC-Ukraina“.
I.Klymenko pranešė, kad nusikaltėlio nustatymas ir jo sulaikymas buvo kruopštus procesas, pareikalavęs didelio profesionalumo, ištvermės ir drausmės, kad nebūtų padaryta nė vienos klaidos.
„Apie kaltinamąjį: Dnipro gyventojas, 18 metų. Rengdamasis nusikaltimui, jis išsinuomojo mažiausiai tris butus Lvive. Dabar jis yra sulaikytas policijos“, – sakė jis.
I.Klymenko pridūrė, kad tyrimas dabar linksta prie minties, kad šaulys yra vienintelis nusikaltimo vykdytojas.
I. Farion nužudymas
Liepos 19 d. apie 19.30 val. vakaro Lvive nežinomas asmuo šovė į lingvistę I.Farion, kai ji prie savo namų laukė taksi. Kulka pataikė jai į galvą. I.Farion buvo paguldyta į ligoninę kritinės būklės, operuota ir perkelta į intensyviosios terapijos skyrių, kur ją ištiko gili koma, ji buvo prijungta prie dirbtinės plaučių ventiliacijos. Gydytojams nepavyko jos išgelbėti, ir vėliau 60-metė moteris buvo paskelbta mirusia.
Teisėsaugos pareigūnai pradėjo specialią operaciją šauliui sulaikyti. Buvo iškelta baudžiamoji byla pagal Baudžiamojo kodekso 115 straipsnį (tyčinė žmogžudystė). Policija svarsto kelias žmogžudystės motyvo versijas, įskaitant socialinę-politinę veiklą ir asmeninį priešiškumą, taip pat galimą ryšį su Rusija.
Naktį prieš žmogžudystę žudiką užfiksavo stebėjimo kameros. Jis turėjo neįprastą eiseną ir vilkėjo ryškiaspalvius drabužius.
Ukrainos prezidentas V.Zelenskis sakė, kad užpuoliko sulaikymą asmeniškai prižiūrėjo vidaus reikalų ministras I.Klymenko ir Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Vasylis Maliukas.
I.Fariona buvo palaidotas liepos 22 d. Lyčakivo kapinėse Lvive. Atsisveikinti su moterimi atvyko tūkstančiai žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.