Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė rusų žvalgybos remiamą grupuotę: tarp jos taikinių – Lietuva

2024 m. liepos 25 d. 14:20
Lrytas.lt
Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ir Nacionalinė policija pranešė, kad bendros operacijos metu sustabdė Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) užverbuotos grupuotės veiklą, kuri planavo išpuolius Ukrainoje ir Europos Sąjungoje, įskaitant ir Lietuvą.
Daugiau nuotraukų (1)
Pasak SBU pareigūnų, grupė rengė padegimus žmonių gausiai lankomose vietose. Pagrindiniai priešo taikiniai buvo prekybos centrai, degalinės, vaistinės ir turgavietės Ukrainoje, Lenkijoje ir Baltijos šalyse, įskaitant Lietuvą.
SBU pareigūnai sulaikė grupuotės organizatorių ir jo bendrininką – nusikalstamą veiklą nuotoliniu būdu koordinavo Rusijos žvalgybos tarnyba. Grupuotę sudarė 19 asmenų, gyvenusių Ivano-Frankivsko, Dniepro, Poltavos srityse ir Zaporožėje.
Tyrimo duomenimis, įtariamieji už pinigus verbavo asmenis vykdyti padegimus civiliniuose objektuose. Norėdami surasti potencialius nusikaltėlius, jie naudojosi asmeniniais ryšiais nusikalstamuose sluoksniuose.
Norėdami nusiųsti užverbuotus padegėjus į užsienį, nusikaltėliai parengdavo jiems suklastotus dokumentus – pasus, vairuotojo pažymėjimus, išsilavinimo diplomus ir sveikatos istorijas.
Taip rusų agentai planavo slapta padėti savo bendrininkams išvykti už Ukrainos ribų. Įvykdę išpuolius, nusikaltėliai turėjo užfiksuoti padegimus ir apie tai pranešti FSB, teigia SBU pareigūnai.
Šiuos failus Rusija planavo panaudoti rengiant specialias informacines operacijas, kuriomis buvo siekiama pakenkti socialinei ir politinei padėčiai Europos Sąjungoje.
Sulaikytam grupės organizatoriui ir jo bendrininkui SBU pateikė kaltinimus už valstybės išdavystę karo padėties metu ir dokumentų, antspaudų, spaudų ir blankų klastojimą ir naudojimą. Nurodoma, kad nusikaltėliams gresia įkalinimas iki gyvos galvos.
UkrainaRusijaLietuva
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.