Paryžiuje suimtas rusų virėjas, su FSB rengęs didelį sąmokslą per olimpines žaidynes

2024 m. liepos 25 d. 11:34
Lrytas.lt
14 metų Prancūzijoje gyvenęs rusų virėjas buvo suimtas įtariant, kad kartu su užsienio valstybe rengė sąmokslą, kurio tikslas buvo surengti „didelio masto“ destabilizacijos veiksmus per Paryžiuje vyksiančias olimpines žaidynes, praneša „The Guardian“.
Daugiau nuotraukų (13)
40-metis vyras buvo suimtas sekmadienį per reidą jo bute Paryžiaus centre, kur, kaip pranešama, buvo rastas dokumentas, susijęs su elitiniu Rusijos specialiųjų pajėgų padaliniu, veikiančiu vadovaujant KGB įpėdinei FSB.
Buvo pradėtas teisminis tyrimas dėl įtarimų „dalijantis žvalgybine informacija su užsienio valstybe siekiant išprovokuoti karo veiksmus Prancūzijoje“, o už tai gresia 30 metų laisvės atėmimo bausmė. Manoma, kad įtariamas sąmokslas nebuvo susijęs su terorizmu.
Vyrui, kurio pavardė nenurodoma, tą pačią dieną buvo pareikšti kaltinimai dėl šių įtarimų ir paskirtas kardomasis kalinimas.
Penktadienio vakarą ant Senos kranto vyks ambicinga Paryžius 2024 atidarymo ceremonija, todėl jau seniai nerimaujama, kad Rusija gali siekti kištis į renginius.
Paryžiaus prokurorai sakė, kad krata Rusijos piliečio bute buvo atlikta Prancūzijos vidaus reikalų ministerijos prašymu.
Kaip teigiama Prancūzijos žiniasklaidai pateiktoje informacijoje, agentai rado įrodymų, leidžiančių manyti, kad šis vyras rengė „didelio masto projektą“, galėjusį turėti „rimtų“ pasekmių per tris savaites truksiančias žaidynes.
Prancūzijos laikraštis „Le Monde“ pranešė, kad žvalgybos tarnybos klausėsi prieš du mėnesius vykusio asmens ir Rusijos žvalgybos tarnybų vadovo pokalbio, kuriame įtariamasis pareiškė, kad „prancūzai surengs tokią atidarymo ceremoniją, kokios dar niekada nebuvo“.
Jokios informacijos apie įtariamo sąmokslo destabilizuoti žaidynes pobūdį nepateikta.
Laikraštis pranešė, kad sulaikytas vyras Paryžiuje mokėsi virėjo amato ir kad jis dalyvavo rusiškuose realybės ir maisto gaminimo šou. Savo gyvenimo aprašyme jis save apibūdino kaip „privatų virėją“.
Pirmą kartą į Prancūziją jis atvyko 2010 m. ir kurį laiką praleido Kurševelio slidinėjimo kurorte, populiariame tarp Rusijos elito, kur dirbo „Michelin“ žvaigždute įvertintame restorane, o 2012 m. išvyko į Paryžių.
Remiantis 2012 m. rugsėjo mėn. elektroniniais laiškais, kuriuos matė „Le Monde“, įtariamasis savo namų šeimininkei, kurią laikraštis įvardijo kaip Viviane, sakė, kad grįžta į Maskvą dirbti Rusijos vyriausybėje. Tačiau 2013 m. balandžio mėn. jis dalyvavo pilietinio mokymo dienoje – privalomame integracijos žingsnyje Prancūzijoje.
Žvalgybos tarnybos kelis mėnesius jį sekė. Jos užfiksavo jo tariamą telefono skambutį savo vadybininkui gegužės mėn. tuo metu, kai jis grįžo iš kelionės į Stambulą į savo namus Paryžiuje.
Dėl per didelio alkoholio kiekio jis praleido skrydį ir vietoj to grįžo per Bulgariją, o tuomet pokalbis apie olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją buvo stebimas, rašo „Le Monde“.
Sekmadienį 6 val. ryto elitinės „tyrimų ir intervencijos brigados“ (BRI) policijos pareigūnai, kuriuos iškvietė Generalinis vidaus saugumo direktoratas, surengė reidą į įtariamojo namuose Rue Saint-Denis gatvėje dešiniajame Senos krante. Teigiama, kad policija tarp jo daiktų rado „diplomatinės svarbos dokumentų“.
Praėjusį mėnesį „Microsoft“ pareiškė, kad Rusija siekė pakenkti olimpinėms žaidynėms kurdama netikras svetaines, atkartojančias autentiškas Prancūzijos žiniasklaidos priemones, ir naudodama dirbtinį intelektą, kad pakurstytų nerimą dėl smurto ir terorizmo.
Šią savaitę Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas sakė, kad prieš žaidynes valdžios institucijos patikrino daugiau kaip milijoną žmonių.
„Esame čia tam, kad užtikrintume, jog sportas nebūtų naudojamas šnipinėjimui, kibernetinėms atakoms ar kritikai, o kartais net melui apie Prancūziją ir prancūzus“, – sakė G.Darmaninas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.