Internete pasirodė tariamas Ukrainos politikės O. Farion nužudymo vaizdo įrašas: atsakomybę prisiėmė neonacių judėjimas

2024 m. liepos 25 d. 13:05
Papildyta
Trečiadienio vakarą prokremliškas „Telegram“ kanalas „Readovka“ paskelbė nuorodą į mėgėjišką vaizdo įrašą, kuriame, kaip įtariama, užfiksuotas Ukrainos politikės Irynos Farion nužudymo momentas. Nuoroda veda į kitą Rusijos „Telegram“ kanalą, grupę NS/WP, kurią „Readovka“ apibūdino kaip „neonacistinę“, praneša „Radio Svoboda“.
Daugiau nuotraukų (5)
Pačiame įraše beveik nieko nematyti, girdimas tik moters šauksmas ir šūvio garsas, tačiau sekundės dalį matoma tai, kas vyksta, ir šis vaizdas panašus į I.Farion nužudymo vietą – kiemą prie jos namų.
Vaizdo įrašo autentiškumas nenustatytas. Ukrainos teisėsaugos institucijos kol kas nekomentavo šios publikacijos.
Filmuotą medžiagą lydi ilgas tekstas, pavadintas „Ukrainos autonominių revoliucinių rasistų manifestu“, NS/WP bendražygiu. Jo esmė susiveda į tai, kad kariaujančių Ukrainos ir Rusijos nacionaliniai skirtumai, ypač kalbos klausimas, yra antraeiliai, daug svarbesnis, autoriaus nuomone, yra „rasinis karas“, kurį iš tikrųjų siūloma kariauti visiems kartu. Ukrainos vyriausybė tekste vadinama „išdavike“, šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis – „žydu“, o I.Farion – „rasine diversante“. Galiausiai šią vyriausybę manifeste siūloma nuversti revoliucinėmis priemonėmis.
NS/WP (santrumpa reiškia „nacionalsocializmas/baltoji jėga“) – įtariama Rusijos neonacių grupuotė, aktyviai veikusi pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje. Savo internetiniuose ištekliuose ji skelbė vaizdo įrašus su atvykėlių, migrantų ir antifašistų žudynėmis, ragino juos įvykdyti.
2014 m. pabaigoje NS/WP interneto svetainė nutraukė veiklą, o 2021 m. gegužę Aukščiausiasis Teismas pripažino įtariamą judėjimą „teroristine organizacija“ ir uždraudė jo veiklą šalyje. Daugelis Rusijos kraštutinių dešiniųjų išreiškė įsitikinimą, kad NS/WP yra Rusijos specialiųjų tarnybų projektas, kurio tikslas – pritraukti simpatizuojančius jaunuolius į neteisėtą veiklą, kad vėliau juos būtų galima suimti ir neutralizuoti arba kontroliuoti.
Prasidėjus visavertei Rusijos kariuomenės invazijai į Ukrainą, „Telegram“ tinkle vėl atsirado keli kanalai, tariamai susiję su „senąja“ NS/WP. Be kita ko, jie paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuota, kaip po Vladimiro Putino mobilizacijos padegami Rusijos kariuomenės registracijos ir šaukimo punktai.
2022 ir 2023 m. FSB pranešė apie dešimčių „neonacių grupuotės“ narių, tariamai susijusių su NS/WP, sulaikymą, kurie, žvalgybos agentūros duomenimis, planavo pasikėsinimus į televizijos laidų vedėją Vladimirą Solovjovą, prokremliško televizijos kanalo „Russia Today“ vyriausiąją redaktorę Margaritą Simonian ir žurnalistę Kseniją Sobčak.
I.Farion nužudyta liepos 19 d. netoli jos namų Lvove. Užpuolikas šovė jai į galvą iš pistoleto. Nukentėjusioji buvo paguldyta į ligoninę itin sunkios būklės ir po kelių valandų mirė. Šauliui pavyko pabėgti.
Ukrainos nacionalinė policija paskelbė jaunuolio, matyt, dvidešimtmečio, kuris savaitę buvo pastebėtas netoli politikės gyvenamosios vietos, paiešką. Tikėtina, kad jis ieškojo būsimos aukos.
I.Farion buvo 60 metų. Ji – filologė ir kalbininkė, asociacijos „Svoboda“ narė, 2012–2014 m. buvo Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatė. Ji buvo žinoma dėl savo griežtos pozicijos dėl ukrainiečių kalbos viršenybės Ukrainoje ir reikalavimų sumažinti rusų kalbos, kaip „okupantų kalbos“, vartojimą šalyje.
I.Farion taip pat žinoma dėl savo rezonansinių pareiškimų: ypač 2023 m. lapkritį ji pareiškė, kad negali laikyti ukrainiečių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariais, kurie gina šalį fronto linijoje, bet kalba rusiškai. Po to I.Farion buvo iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnius dėl piliečių lygybės priklausomai nuo jų tautybės pažeidimo ir garbės bei orumo įžeidimo.
Rusijoje 2015 m. I.Farion buvo iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnį dėl neapykantos kurstymo ir žmogaus orumo žeminimo dėl raginimų vykdyti represijas prieš rusus Ukrainoje. Rusijos propaganda dažnai naudojo I.Farion kaip įrodymą tezei apie rusakalbių persekiojimą Ukrainoje.
Ukrainos policija tiria vaizdo įrašą
Ukrainos pareigūnai tiria socialiniuose tinkluose paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame neva užfiksuotas kalbininkės I.Farion nužudymas ir teigiama, kad su juo susijusi Rusijos neonacistų grupuotė.
Tai ketvirtadienį naujienų agentūrai „Ukrinform“ pareiškė Nacionalinės policijos atstovė Olena Berežna.
„Policija tiria vakar išplatintą vaizdo įrašą ir spręs, kokį reikšmę jis gali turėti tyrimui“, – sakė atstovė.
Trečiadienį Rusijos „Telegram“ kanalai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame esą užfiksuotas I. Farion nužudymas. Atsakomybę už jį tariamai prisiėmė Rusijos neonacistų grupuotė NS/WP.
60 metų I. Farion buvo sunkiai sužeista Lvive prie savo namų penktadienio vakarą. Jai buvo šauta į smilkinį. Gydytojų pastangos išgelbėti jos gyvybę buvo nesėkmingos.
Buvusi Ukrainos įstatymų leidėja nacionalistė I. Farion griežtai kritikavo rusų kalbos vartojimą šalyje.
Ukrainapolitikėnužudymas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.