Į JAV visuomenę kreipęsis J. Bidenas praleido gerą progą: tiesa buvo palikta tarp eilučių

2024 m. liepos 25 d. 11:01
Lrytas.lt
Tai buvo pirmoji Joe Bideno galimybė apibrėžti, kaip jis bus vertinamas istorijoje, rašo BBC.
Daugiau nuotraukų (17)
Trečiadienio vakarą retame per televiziją transliuojamame kreipimesi iš Ovaliojo kabineto JAV prezidentas papasakojo apie savo pasiekimus.
Jis kalbėjo apie savo kuklias šaknis. Jis liaupsino Amerikos žmones. Jis sakė, kad Amerikos demokratijos ateitis yra jų rankose. Ko J. Bidenas nepadarė, nors žadėjo amerikiečiams visada išlikti jų lygyje, tai tiesiai neatsakė į svarbiausią klausimą.
Jis nepasakė, kodėl tapo pirmuoju šiuolaikiniu prezidentu, atsisakiusiu perrinkimo, likus vos keliems mėnesiams iki balsavimo pradžios.
O būtent šios priežastys bus tai, ką bandys atskleisti istorikai ir politologai.
Jis užsiminė apie tai, tačiau jis neatsakė į šį klausimą atvirai. Amerikos žmonėms buvo palikta skaityti tarp eilučių.
„Pastarosiomis savaitėmis, – kalbėjo J. Bidenas, – man tapo aišku, kad turiu suvienyti savo partiją.“
Tada jis pakartojo tai, kas vis dažniau pasigirsta tarp demokratų, – kad atėjo laikas „perduoti deglą“ naujai kartai.
Nors JAV prezidentas teigė, kad jo pasiekimai, kuriuos jis išsamiai išvardijo, nusipelnė antrosios kadencijos, jis pridūrė, kad „niekas negali trukdyti išsaugoti mūsų demokratijos, įskaitant asmenines ambicijas“.
Liko nutylėta šalta ir sunki realybė, kad jis atsistatydino, nes vis labiau aiškėjo, kad lapkritį jis pralaimės Donaldui Trumpui. Ir tai yra rezultatas, kurį jo partijos nariai visuotinai vertina kaip katastrofišką.
Apklausose atsiliekant nuo D.Trumpo, gėdijantis dėl apgailėtino pasirodymo debatuose ir daugybei demokratų vis garsiau raginant jį pasitraukti, nebuvo aiškaus kelio į J.Bideno pergalę. Nors prezidentas to nepasakė, tai suprato ir jo buvęs varžovas D.Trumpas.
Per mitingą Šarlotėje (Šiaurės Karolina), likus kelioms valandoms iki kreipimosi, D.Trumpas sakė, kad J.Bidenas iškrito, nes smarkiai pralaiminėjo.
Tada jis pradėjo puolimą prieš Kamalą Harris, naują kandidatę, teigdamas, kad ji yra „radikali kairioji pamišėlė“ ir „ultraliberali varomoji jėga, stovinti už kiekvienos J.Bideno katastrofos“.
Respublikonų grupės užplūdo eterį pagrindinėse kovos valstijose, bandydamos apibrėžti K.Harris savo, o ne jos žodžiais. Remiantis „Associated Press“ atliktais tyrimais, D.Trumpo pusė kitą mėnesį rinkimams ketina išleisti gerokai daugiau nei varžovai.
Vienoje reklamoje buvo rašoma, kad K.Harris prisidėjo prie J.Bideno „akivaizdaus protinio nuosmukio“ nuslėpimo.
J.Bideno kalba per nacionalinę televizija buvo puiki proga atremti išpuolius prieš jo viceprezidentę ir tvirtai pareikšti, kad jis toliau gali eiti prezidento pareigas. Tai buvo galimybė, kurią jis beveik praleido, vertina BBC.
Apie savo kandidatę J.Bidenas užsiminė tik kalbos gale. Jis sakė, kad K.Harris yra „patyrusi, kieta, pajėgi“ ir „neįtikėtina mano partnerė bei mūsų šalies vadovė“.
Tai buvo stiprūs žodžiai, bet jų nebuvo daug. Jis praleido daugiau laiko aptarinėdamas Benjaminą Frankliną nei savo viceprezidentę – asmenį, kurį parėmė sekmadienį, ir tą, kuris ateinančiais mėnesiais bus svarbiausias jo palikimo deglo nešėjas.
Negalėdama remtis prezidentu, K.Harris ir jos komanda artimiausiomis dienomis turės nuspręsti, ar ir kaip reaguoti į respublikonų išpuolius.
J.Bidenas gali turėti dar vieną galimybę kitą mėnesį pagirti savo kandidatę demokratų suvažiavime Čikagoje, tačiau tai yra subtilus metas naujai numatomai kandidatei, nes jos kampanija tik pradeda kilti, o amerikiečiai vis dar su ja susipažįsta.
JAV prezidentui galėjo būti nejauku būti pernelyg politiškam šiame pasisakyme Ovaliajame kabinete. Bet jei jis nerimauja dėl savo palikimo, K.Harris sėkmės ar nesėkmės, svarbiau už viską, ką jis darys nuo šiol, teigia britų transliuotojas – tai lems, ar istorija jį vertins kaip žmogų, kilniai pasiaukojusį, ar žmogų, kuris rizikuoja savo partija, per ilgai savanaudiškai laikydamasis valdžios.
Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.