Rusijos teismas įkalino JAV ir Rusijos žurnalistę A. Kurmaševą šešeriems su puse metų

2024 m. liepos 22 d. 17:22
Papildyta
Rusijos teismas nuteisė JAV ir Rusijos pilietybę turinčią žurnalistę Alsu Kurmaševą kalėti šešerius su puse metų už „melagingos informacijos“ apie kariuomenę platinimą, pirmadienį naujienų agentūrai AFP teigė teismo atstovas.
Daugiau nuotraukų (3)
„Alsu Kurmaševa nuteista. Šešeriems metams ir šešiems mėnesiams“, – naujienų agentūrai AFP sakė Tatarstano Aukščiausiojo Teismo atstovė spaudai Natalija Loseva.
A. Kurmaševai nuo 2023 m. spalio buvo paskirtas kardomasis kalinimas, kurį Rusijos teismas kelis kartus pratęsė, kaltinant ją dėl vadinamųjų „užsienio agentų“ įstatymo nuostatų pažeidimo, rašo „The Kyiv Independent“.
Pasak Laisvosios Europos radijo (RFE/RL), ji su šeima gyveno Prahoje, o gegužę išvyko į Rusiją dėl šeimos nelaimės. Kai kitą mėnesį A. Kurmaševa bandė išvykti iš Rusijos, valdžia konfiskavo jos Rusijos ir Amerikos pasus, tariamai remdamasi tuo, kad ji neužregistravo savo JAV paso.
Nuo to laiko A. Kurmaševa negalėjo išvykti iš Rusijos. Jai buvo pareikšti kaltinimai dėl „užsienio agentų“ įstatymo pažeidimo laukiant, kol bus grąžinti pasai.
A. Kurmaševos suėmimą ir pratęstą kardomąjį kalinimą plačiai pasmerkė RFE/RL, ES, Vakarų šalys ir įvairios NVO, įskaitant Žurnalistų apsaugos komitetą (CPJ), Amnesty International ir kt.
A. Kurmaševa yra antroji JAV pilietybę turinti žurnalistė, nuteista Rusijoje nuo plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios.
„Wall Street Journal“ reporteris iš JAV Evanas Gershkovichas buvo suimtas Rusijoje 2023 m. kovą. Liepos 19 d. jis taip pat buvo nuteistas kalėti 16 metų už tai, kas plačiai vertinama kaip išgalvoti kaltinimai šnipinėjimu.
 
RusijaTeismasJAV
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.