502-ojo kambario mįslė: kas iš tiesų įvyko tą kraupų vakarą, kai prabangiame viešbutyje buvo rasti 6 negyvi žmonės

2024 m. liepos 21 d. 17:39
Lrytas.lt
Net policijos pareigūnams pravėrus duris ir išvydus kraupią sceną, buvo neaišku, kas kraupų vakarą nutiko Bankoko viešbučio „Grand Hyatt Erawan“ penktajame aukšte. Nebuvo girdėti, kad kas nors šauktųsi pagalbos. Niekas net nebuvo priėjęs prie durų. Net viduje nebuvo jokių kovos ženklų – ant stalo vis dar buvo tvarkingai padėti nesuvalgyti vėlyvieji pietūs, kuriais svečiai turėjo mėgautis.
Daugiau nuotraukų (15)
Iš 502 kambario išorės vienintelė užuomina apie siaubą užrakintame kambaryje buvo ta, kad grupė vėlavo išsiregistruoti iš viešbučio.
Tačiau viduje buvo šeši kūnai, o šalia jų – arbatos puodeliai su cianidu.
Pareigūnams neprireikė daug laiko, kad išsiaiškintų, jog kambario svečiai gėrė užnuodytą arbatą, arba išsiaiškintų, kas buvo akivaizdžios aukos.
Tačiau praėjus kelioms dienoms po to, kai policija atskleidė šį niūrų radinį, vis dar kyla didelių klausimų: kodėl būtent jie ir kas tai padarė?
Kas tie šeši mirę žmonės?
Keturios aukos yra Vietnamo piliečiai – 46 metų Thi Nguyen Phuong, 49 metų jos vyras Hong Pham Thanhas, 47 metų Thi Nguyen Phuong Lan ir 37 metų Dinhas Tran Phu.
Kiti du yra vietnamiečių kilmės Amerikos piliečiai – 56 metų Sherine Chong ir 55 metų Dang Hung Vanas.
Pasak tyrėjų, manoma, kad Sh.Chong pasiskolino 10 mln. batų (252 tūkst. eurų) iš sutuoktinių Hong Pham Thanho ir Thi Nguyen Phuong, kad investuotų į ligoninės statybos projektą Japonijoje. Statybų verslą turėjusi pora, matyt, veltui bandė atgauti pinigus. Tiesą sakant, po kelių savaičių šis klausimas turėjo būti perduotas Japonijos teismui.
Iš pirmo žvilgsnio šis susitikimas atrodė kaip bandymas aptarti klausimą prieš bylą.
Thi Nguyen Phuong Lan dalyvavo susitikime, nes Sh.Chong, kuri, kaip teigė JAV žiniasklaida, gyveno Ouklande, Kalifornijoje, paprašė jos tarpininkauti sutuoktiniams dėl investicijų.
Tačiau kaip su byla buvo susiję kiti du asmenys?
Dinhas Tran Phu – sėkmingas makiažo meistras, kurio klientai yra Vietnamo kino žvaigždės, dainininkės ir grožio karalienės, – dalyvavo susitikime dirbdamas Sh.Chong.
Jo tėvas, kalbėdamas su BBC, pabrėžė, kad jis į Tailandą keliavo su savo nuolatinėmis klientėmis, o ne su nepažįstamais žmonėmis.
Tuo tarpu artimas draugas sakė, kad pažinojo ir Thi Nguyen Phuong, ir Thi Nguyen Phuong Lan, nes supažindino jas su procedūromis draugo SPA centre Da Nange, kur jis gyvena. Dang Hung Vano dalyvavimas susitikime viešbučio apartamentuose nebuvo iš karto aiškus.
Policija teigė, kad viešbučio rezervacijoje buvo septintas vardas – vieno iš šešių asmenų sesuo. Šis asmuo praėjusią savaitę grįžo į Vietnamą iš Tailando ir policija teigė, kad ji incidente nedalyvavo.
Kas įvyko jų viešbučio apartamentuose?
Savaitgalį grupė atskirai užsiregistravo viešbutyje ir jiems buvo paskirti penki kambariai – keturi septintame aukšte ir vienas penktame.
Sh.Chong sekmadienį apsigyveno 502 kambaryje. Tą dieną kiti penki asmenys aplankė ją jos apartamentuose, tačiau naktį jie grįžo į savo kambarius.
Prieš pirmadienio vidurdienį Dang Hung Vanas užsisakė šešis puodelius arbatos, o vizažistas Dinhas Tran Phu – keptų ryžių iš savo kambarių. Jie paprašė, kad jie būtų pristatyti į 502 kambarį 14.00 val. vietos laiku. Likus kelioms minutėms iki 14.00 val. į 502 kambarį Sh.Chongpradėjo gauti maisto užsakymus. Tuo metu ji liukso kambaryje buvo viena.
Policija teigė, kad ji atsisakė padavėjo pasiūlymo išvirti arbatos jos vakarėliui. Padavėjas taip pat nustatė, kad ji „kalbėjo labai mažai ir buvo akivaizdžiai įsitempusi“.
Netrukus pradėjo atvykti likusi grupės dalis. Pora įėjo nešdamasi lagaminą.
14:17 val. visus šešis buvo galima pamatyti prie durų, kol jos buvo uždarytos. Nuo tada iš vidaus nebuvo jokių judėjimo ženklų.
Jie turėjo išsiregistruoti pirmadienį, tačiau to nepadarė.
Antradienį 16.30 val. į kambarį įėjusi policija ant grindų rado šešis negyvus kūnus.
Atlikus pirminį tyrimą nustatyta, kad du, atrodo, bandė patekti prie liukso kambario durų, tačiau laiku jų nepasiekė.
Visi kūnai turėjo apsinuodijimo cianidu požymių, kurio tam tikros dozės gali nužudyti per kelias minutes. Jų lūpos ir nagai tapo tamsiai violetiniai, o tai rodo deguonies trūkumą, o vidaus organai tapo „kraujo raudonumo“ – tai dar vienas apsinuodijimo cianidu požymis. Tyrėjai teigia, kad „nėra jokios kitos priežasties“, kuri paaiškintų jų mirtį, „išskyrus cianidą“.
Atliekami tolesni tyrimai, siekiant nustatyti mirtinos cheminės medžiagos „intensyvumą“ ir atmesti bet kokius kitus toksinus.
Dėl cianido organizmo ląstelėms trūksta deguonies, o tai gali sukelti širdies priepuolį. Ankstyvieji simptomai yra galvos svaigimas, dusulys ir vėmimas.
Jo naudojimas Tailande yra griežtai reglamentuojamas, o asmenims, kurie, kaip nustatyta, turi neleistiną prieigą, gresia iki dvejų metų kalėjimo.
Kas juos nunuodijo?
Policija įtaria, kad vienas iš mirusiųjų prisidėjo prie apsinuodijimo ir buvo vedamas gniuždančių skolų, tačiau kas tai padarė, policija nenurodė.
Pasak Vietnamo leidinio „VN Express“, tyrėjai teigė, kad Sh.Chong buvo paduota į teismą visų kitų penkių asmenų dėl nepavykusių investicijų.
Susitikimas Bankoke buvo sušauktas siekiant susitarti dėl susitarimo, tačiau bandymas nepavyko.
Kokių dar įkalčių ieško tyrėjai?
Policija paprašė grupės gido Bankoke, 35 metų Phan Ngoc Vu, pareiškimo.
Gidas pranešė, kad prieš mirtį tarpininkė Thi Nguyen Phuong Lan paprašė, kad kas nors nupirktų tradicinių vaistų su gyvatės krauju nuo sąnarių skausmų.
Dar yra dvi metalinės talpyklos su gėrimais, kurios nepriklausė viešbučiui ir kurias policija rado apartamentuose.
Talpyklos buvo padėtos šalia cianido pripildytų arbatos puodelių, netoli valgomojo stalo.
Neabejotina tai, kad pareigūnai nori, jog šis klausimas būtų greitai išspręstas.
Vietnamo ministras pirmininkas Pham Minh Chinhas nurodė pareigūnams Hanojuje glaudžiai koordinuoti tyrimą su Tailando kolegomis.
Kalbant apie Tailando valdžios institucijas, Tailandui tai negalėjo įvykti blogesniu metu. Jis ką tik išplėtė bevizio režimo taikymą 93 šalims, kad atgaivintų savo turizmo pramonę – pagrindinį ekonomikos ramstį, kuris dar neatsigavo po pandemijos. Vos prieš metus 14-metis berniukas nušovė du žmones prabangiame prekybos centre, taip pat Bankoke.
Antradienio vakarą ministras pirmininkas Srettha Thavisinas kartu su policija buvo įvykio vietoje prie „Grand Hyatt“. Jis teigė, kad pavojaus visuomenės saugumui nėra ir kad tai yra privatus reikalas. Šeimoms, likusioms po įvykio, šokas yra apčiuopiamas.
„BBC Vietnamese“ telefonu susisiekė su makiažo meistro motina Tuy, tačiau ji taip nevaldomai verkė, kad po trumpo pokalbio padėo ragelį. Ji sakė, kad manė, jog jos sūnus tiesiog išvyko į įprastą darbo kelionę.
Jo tėvas Tran Dinh Dungas atskirame interviu teigė, kad nepastebėjo nieko keisto pas sūnų, kai matė jį paskutinį kartą.
Parengta pagal BBC inf.
BankokasTailandascianidas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.