JAV žurnalistui E. Gershkovichiui – griežtas Rusijos teismo nuosprendis: skyrė 16 metų kalėjimo

​Evanas Gershkovichius, pirmasis nuo Šaltojo karo laikų Rusijoje dėl šnipinėjimo suimtas amerikiečių žurnalistas, buvo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo ir Rusijos teismo nuteistas 16 metų kalėjimo, o JAV vyriausybė, jo atstovaujamas laikraštis ir šalininkai šią bylą pasmerkė kaip suklastotą.

E. Gershkovichius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E. Gershkovichius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E. Gershkovichius.<br>EPA-ELTA nuotr.
E. Gershkovichius.<br>EPA-ELTA nuotr.
E. Gershkovichius.<br>AP/Scanpix nuotr.
E. Gershkovichius.<br>AP/Scanpix nuotr.
E. Gershkovichius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E. Gershkovichius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-07-19 15:39, atnaujinta 2024-07-19 18:14

Jekaterinburgo teismas penktadienį 15 val. vietos laiku paskelbė kaltinamąjį nuosprendį ir bausmę. Anksčiau penktadienį paaiškėjo, kad Rusija siekė, jog „Wall Street Journal“ žurnalistui būtų skirta 18 metų laisvės atėmimo bausmė, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS, remdamasi teismo duomenimis.

Penktadienio rytą teismas išklausė baigiamąsias kalbas, o pats E. Gershkovichius baigiamąją kalbą pasakė už uždarų durų.

Greita bylos atomazga įvyko praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai birželio 26 d., prasidėjus teismo procesui, E. Gershkovichius pirmą kartą pasirodė stikliniame narve su šviežiai nuskusta galva. Tą dieną jis stovėjo sukryžiavęs rankas, retkarčiais šypsodamasis ir mojuodamas žurnalistų miniai.

E. Gershkovichius buvo suimtas, kai 2023 m. kovo mėn. rengė reportažą laikraščiui „Wall Street Journal“, kelionės į Jekaterinburgą metu, o vėliau apkaltintas šnipinėjimu CŽV naudai. Rusijos valdžios institucijos niekada viešai nepateikė jokių įrodymų savo teiginiams pagrįsti.

Praėjus dviem savaitėms po jo suėmimo 2023 m. kovo mėn. JAV valstybės departamentas įvardijo jį kaip neteisėtai sulaikytą ir paragino nedelsiant paleisti.

Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime jo darbdavys teigė, kad jis buvo suimtas nepagrįstai.

„Nuo pat neteisėto Evano sulaikymo prieš 477 dienas jo suėmimas kelia pasipiktinimą, ir tai turi baigtis dabar“, – sakė WSJ atstovas Dow Jones.

„Nors Rusija rengia savo fiktyvų teismo procesą, mes ir toliau darome viską, ką galime, siekdami, kad Evanas būtų nedelsiant paleistas, ir nedviprasmiškai pareiškiame: Evanas dirbo savo, kaip žurnalisto, darbą, o žurnalistika nėra nusikaltimas. Skubiai grąžinkite jį namo.“

Po suėmimo jis buvo laikomas liūdnai pagarsėjusiame Maskvos Lefortovo kalėjime, beveik kiekvieną valandą praleisdavo mažoje kameroje. Laiką jis leido rašydamas laiškus savo draugams ir šeimai, interviu WSJ sakė jo tėvai ir pridūrė, kad per dieną jam buvo leidžiama tik vieną valandą pasivaikščioti.

E. Gershkovichius, JAV vyriausybė ir WSJ griežtai neigė jam pateiktus kaltinimus.

JAV ir Vakarų pareigūnai kaltino Rusiją, kad ji naudoja E. Gershkovichius ir kitus kalinamus užsieniečius kaip derybinę priemonę dėl galimų apsikeitimų kaliniais.

2022 m. JAV krepšinio žvaigždė Brittney Griner iškeista į ginklų prekeivį Viktorą Butą. Tačiau Rusija atsisakė paleisti kitą įkalintą JAV pilietį Paulą Whelaną, nes mainais siekė gauti buvusį pulkininką iš Rusijos vidaus šnipinėjimo organizacijos.

Vasario mėn. duodamas interviu dešiniojo sparno JAV žiniasklaidos veikėjui Tuckeriui Carlsonui, Rusijos vadovas Vladimiras Putinas užsiminė, kad su JAV „galima susitarti“ dėl E. Gershkovichiaus paleidimo, ir užsiminė apie Rusijos piliečio, 2019 m. nuteisto už žmogžudystės įvykdymą Berlyne, bylą.

E. Gershkovichiaus teismo procesas išryškino, kokiu mastu Rusijos visapusiška invazija į Ukrainą pakenkė Maskvos ir Vašingtono santykiams.

Kaltinamajame akte Rusijos prokurorai teigė, kad „vykdydamas CŽV nurodymus“ ir „taikydamas kruopščius konspiracinius metodus“ E. Gershkovichius rinko slaptą informaciją apie Rusijos tankų gamyklą.

J. Bidenas sako deda visas pastangas

Prezidentas Joe Bidenas penktadienį pasakė, kad Jungtinės Valstijos stengiasi, kad Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu 16 metų kolonijoje kalėti nuteistas žurnalistas Evanas Gershkovichius būtų paleistas.

„Mes dedame visas pastangas, kad Evanas būtų paleistas ir nesiliausime tą darę“, – pranešime teigė J. Bidenas, pridurdamas, kad leidinio „The Wall Street Journal“ darbuotojas „jokio nusikaltimo neįvykdė“, o Maskva į jį „nusitaikė“, nes jis yra reporteris ir JAV pilietis.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.