J. Bidenas tapo atviresnis raginimams pasitraukti iš JAV prezidento rinkimų

2024 m. liepos 18 d. 18:38
Lrytas.lt
Pranešama, kad JAV prezidentas Joe Bidenas pastarosiomis dienomis tapo atviresnis argumentams, kad jis turėtų pasitraukti iš Demokratų partijos kandidato į prezidentus posto, kai du pagrindiniai partijos Kongreso lyderiai jam pareiškė abejojantys jo galimybėmis įveikti Donaldą Trumpą.
Daugiau nuotraukų (10)
Toliau tvirtindamas, kad lapkritį jis bus partijos kandidatas, prezidentas, kaip pranešama, pradėjo klausinėti apie neigiamus apklausų duomenis ir apie tai, ar viceprezidentės Kamalos Harris, kuri laikoma favorite jį pakeisti, jei pasitrauktų, rezultatai yra geresni, rašo „The Guardian“.
Galimo persigalvojimo požymiai pasirodė po to, kai trečiadienį J.Bidenui buvo nustatytas teigiamas Covid-19 testas, dėl kurio jis buvo priverstas kelioms dienoms izoliuotis ir apriboti kampanijos vizitą į Nevadą, kuris buvo vienas iš siekių parodyti, kad jo kandidatūra yra „labai gyva“. Beje, trečiadienį J.Bidenas pareiškė, kad iš varžybų pasitrauktų tik tokiu atveju jei gydytojai jam pasakytų, kad jo tam neleidžia daryti sveikatos būklė.
Tai taip pat sutampa su naujais apklausų duomenimis, rodančiais, kad dabar jis dviem punktais atsilieka nuo D.Trumpo Virdžinijoje, valstijoje, kurioje 2020 m. jis laimėjo 10 punktų.
„Emerson College Polling/The Hill“ apklausa parodė, kad D.Trumpas pirmauja 45 proc. prieš 43 proc. – tai neviršija paklaidos ribos, tačiau atitinka daugybę kitų apklausų, rodančių, kad J.Bideno palaikymas svyruojančiose valstijose sumažėjo po jo tragi6ko pasirodymo praėjusį mėnesį Atlantoje vykusiuose debatuose.
Naujai atsiradęs J.Bideno palankumas bent jau galimybei atsistatydinti reiškia pasikeitimą nuo pozicijos, kurios jis laikėsi per spaudos konferenciją praėjusią savaitę Vašingtone vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime, kai žurnalistams sakė, kad pasitrauktų tik tuo atveju, jei apklausų duomenys parodytų, kad jis „niekaip negali laimėti“.
„Niekas to nesako“, – tada pridūrė jis.
Jo pasiryžimas išklausyti priešingus argumentus atsirado po to, kai Senato daugumos lyderis Chuck'as Schumeris ir Atstovų Rūmų demokratų lyderis Hakeemas Jeffriesas, kaip pranešama, abu jam pasakė, kad šalies interesus atitiktų jo pasitraukimas, pranešė ABC.
Pranešimą apie savo susitikimą su J.Bidenu prezidento namuose Delavere praėjusį savaitgalį Ch.Schumeris pavadino „tuščiomis spekuliacijomis“, tačiau iškalbingai nepaneigė jo turinio.
Senato vadovo įsikišimas, matyt, turėjo įtakos atidedant Demokratų nacionalinio komiteto žingsnį surengti išankstinį elektroninį delegatų sušaukimą, kuris galėjo prasidėti kitą savaitę ir kuriuo buvo siekiama užtikrinti J.Bideno kandidatūrą iki kitą mėnesį Čikagoje vyksiančio partijos suvažiavimo. Balsavimas dėl vardinio balsavimo buvo atidėtas bent savaitei, kad jėgos, nepritariančios jo kandidatūrai, turėtų daugiau laiko organizuotis.
Ne mažiau įtikinamai nusiteikusi buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi neseniai vykusio pokalbio metu taip pat sakė J.Bidenui, kad apklausos rodo, jog jis negali nugalėti D.Trumpo ir kad jis gali sužlugdyti demokratų galimybes lapkritį susigrąžinti parlamento rūmus, rašo CNN.
Teigiama, kad pokalbio metu J.Bidenas atšovė, primygtinai tvirtindamas – kaip ir per kelis susitikimus su kitais demokratais – kad jis matė apklausų duomenis, rodančius, jog jis gali laimėti.
Nežinoma, ar N.Pelosi per pokalbį, kuris, kaip teigiama, įvyko praėjusią savaitę, ragino prezidentą atsitraukti.
Plačiai pranešama, kad N.Pelosi organizavo naują spaudimą J.Bidenui atsisakyti savo perrinkimo, kuris pastarosiomis dienomis suintensyvėjo po trumpos pertraukos, padarytos praėjusį šeštadienį po nepavykusio pasikėsinimo į D.Trumpą, į kurį prezidentas atsakė serija autoritetingų pareiškimų, raginančių nusiraminti.
Adamas Schiffas, Kalifornijos kongresmenas, kuris antradienį tapo naujausiu išrinktu demokratu, paraginusiu J.Bideną atsistatydinti, yra žinomas kaip artimas buvusiai Atstovų rūmų pirmininkei N.Pelosi.
„Pirmininkė nenori raginti jo atsistatydinti [kaip demokratų kandidato], bet ji padarys viską, kas jos galioje, kad tai įvyktų“, – „Politico“ pranešė vienas N.Pelosi artimas asmuo.
Dar vienas grėsmingas ženklas J.Bidenui – vienas pagrindinių prezidento patarėjų ir vienas iš jo kampanijos pirmininkų Jeffrey Katzenberg pranešė, kad rėmėjai nustojo skirti pinigų jo kampanijai.
J.Bideno patarėjas laikraščiui „The New York Times“ sakė, kad sprendimas, ar pasitraukti iš rinkimų varžybų, priklausė nuo trijų veiksnių – apklausų, pinigų ir to, kuriose valstijose vyksta žaidimas. Jis sakė, kad visi trys veiksniai buvo nepalankūs J.Bidenui.
Pranešimai apie padidėjusį J.Bideno atvirumą pasirodė iškart po to, kai Demokratų nacionalinis komitetas atsisakė plano paspartinti virtualų vardinį balsavimą, kad šį mėnesį būtų įtvirtinta jo kandidatūra. Trečiadienį komitetas pareiškė, kad liepos mėn. nepradės išankstinio balsavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.