Žiniasklaida: J. Bidenas planuoja Aukščiausiojo teismo reformą (2)

JAV prezidentas Joe Bidenas, anot žiniasklaidos, ketina inicijuoti Aukščiausiojo teismo reformą.

J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2024, 4:07 PM

Jo vyriausybė, be kita ko, planuoja pateikti pasiūlymus dėl teisėjų kadencijos apribojimo ir įgyvendinamo etikos kodekso įvedimo, pranešė „The Washington Post“, stotis CNN ir kitos amerikiečių žiniasklaidos priemonės. Jos rėmėsi anoniminiais šaltiniais, susipažinusiais su šiuo klausimu.

Konkrečios iniciatyvos esą gali būti finalizuotos ateinančiomis savaitėmis. Vyriausybė, be to, anot pranešimų, svarsto reikalauti Konstitucijos pataisų, kad panaikintų platų prezidento ir kitų pareigūnų imunitetą.

Visiems pasiūlymams turės pritarti Kongresas. Tai mažai tikėtina, nes Atstovų Rūmus kontroliuoja respublikonai, o Senate demokratai turi tik minimalią daugumą.

Aukščiausiojo teismo teisėjai skiriami iki gyvos galvos. Prezidentaujant Donaldui paskyrus kelis naujus teisėjus, Aukščiausiasis teismas pakrypo į dešinę. Nuo tada jis priėmė kelis respublikonui palankius sprendimus.

Prieš kelias savaites D. Trumpas turėjo progą švęsti: Aukščiausiasis teismas nusprendė, kad D. Trumpas už veiksmus, padarytus einant prezidento pareigas, turi plačią apsaugą nuo baudžiamojo persekiojimo. Šis sprendimas turi tiesioginį poveikį įvairioms byloms.

Pernai, be to, pranešimai apie brangias dovanas Aukščiausiojo teismo teisėjui Clarence‘ui Thomasui sukėlė debatus dėl etikos. Teisėjai tada pritarė elgesio kodeksui, tačiau dėl jo įgyvendinimo kilo abejonių.

D. Trumpas, šiuo metu dalyvaujantis partijos suvažiavime Milvokyje, griežtai sureagavo į žiniasklaidos pranešimus apie planus reformuoti teismą. „De

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.