Vokietijos politikai sveikina A. Merkel, privačiai švenčiančią 70-ąjį gimtadienį

Trečiadienį atstovai iš viso politinio spektro sveikino buvusią Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, privačiai su artimiausiais žmonėmis švenčiančią 70-ąjį gimtadienį, pranešė jos atstovė.

A. Merkel.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
A. Merkel.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
A. Merkel.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Merkel.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas, A. Merkel ir R. T. Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas, A. Merkel ir R. T. Erdoganas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Angela Merkel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Angela Merkel.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 17, 2024, 2:12 PM

A. Merkel 16 metų vadovavo šaliai, kurios ekonomika yra stipriausia Europoje, buvo pirmoji moteris, ėjusi šias pareigas.

Kancleris Olafas Scholzas gyrė „įspūdingą politinę karjerą“ padariusią pirmtakę. „Ji puikiai pradėjo nuo demokratijos triumfo Rytų Vokietijoje ir Vokietijos suvienijimo, mane tai iki šiol jaudina“, – socialiniame tinkle X parašė socialdemokratas ir pridūrė: „Ji nepailsdama dirbo šaliai“.

Konservatorių bloko lyderis Vokietijos parlamento žemuosiuose rūmuose Friedrichas Merzas taip pat „nuoširdžiai pasveikino“ A. Merkel. Įraše socialinės žiniasklaidos tinkle X A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) pirmininkas pridūrė: „Maždaug tris dešimtmečius jūs formavote mūsų šalies politiką ir prisiėmėte atsakomybę CDU, parlamente ir vyriausybėje“.

CDU rudenį surengs A. Merkel gimtadienio ceremoniją. Priėmimas numatytas rugsėjo 25 d. Berlyno mokslų akademijoje. 2002 m. A. Merkel pakeitė F. Merzą Bundestago parlamentinės grupės pirmininko pareigose. Nuo tada dabartinio partijos ir frakcijos lyderio bei buvusios kanclerės santykiai buvo įtempti.

Įraše socialiniame tinkle X partija pareiškė, kad dėl savo „gebėjimo išlaikyti ramybę sudėtingose ​​situacijose ir priimti išmintingus sprendimus“ A. Merkel yra „viena reikšmingiausių mūsų laikų valstybės veikėjų“.

Užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock iš Žaliųjų partijos socialiniame tinkle X pabrėžė, kad A. Merkel „atvėrė dar vienas duris mano kartos moterims“. Prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris prieš gimtadienį aukštino A. Merkel kaip Vokietijos demokratijos „pavyzdį ir skiriamąjį ženklą“. Pasak jo, būdama kanclere A. Merkel ryžtingai nubrėžė vieningos Vokietijos kelią.

Pasveikino ir buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schröderis, kurį A. Merkel pakeitė po rinkimų 2005 metais. „Ji išsiskiria iš visų politinių oponentų. Juk ji galų gale laimėjo“, – interviu žurnalui „Stern“ sakė G. Schröderis.

A. Merkel gimė 1954 m. liepos 17 d. Hamburge, bet netrukus šeima persikėlė į buvusią komunistinę Rytų Vokietiją. Ji studijavo fiziką Leipcigo universitete ir įgijo kvantinės chemijos daktaro laipsnį. A. Merkel pradėjo politinę karjerą kaip pirmosios laisvai išrinktos Rytų Vokietijos vyriausybės atstovės spaudai pavaduotoja.

1990 m. suvienijus Vokietiją, ji buvo išrinkta į šalies parlamentą kaip centro dešiniosios CDU narė, vėliau buvo moterų ir jaunimo reikalų bei aplinkos ministrė. A. Merkel vadovavo CDU 2000–2018 m., kanclerės pareigas ėjo nuo 2005 iki 2021 metų. Ji buvo pirmoji kanclerė, užaugusi Rytų Vokietijoje.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.