ES šalių atstovai ketina boikotuoti Vengrijoje rengiamą užsienio reikalų ministrų susitikimą

Vis labiau susierzinęs dėl Vengrijos trukdymo vykdyti ES užsienio politiką, Briuselis svarsto galimybę žengti beprecedentį žingsnį ir boikotuoti kitą mėnesį Vengrijoje rengiamą užsienio reikalų ministrų susitikimą.

V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-07-15 15:56

„Politico“ pirmadienį pranešė, kad ES užsienio reikalų ministrai ketina ignoruoti Vengriją ir rugpjūčio mėnesį surengti atskirą susitikimą, užuot vykę į Budapeštą, kur numatytas ministro pirmininko Viktoro Orbano organizuojamas renginys.

ES Tarybai rotacijos tvarka pirmininkaujanti Vengrija rugpjūčio 28–29 dienomis Budapešte planuoja surengti užsienio reikalų ministrų susitikimą – V. Orbanui tai puiki proga pabandyti formuoti bloko užsienio politikos darbotvarkę, o jo užsienio reikalų ministrui Péteriui Szijjártó – atsidurti dėmesio centre.

Tačiau po to, kai V. Orbanas trukdė teikti pagalbą Ukrainai, ir po jo „taikos misijos“ vizitų į Rusiją pas Vladimirą Putiną ir į Kiniją pas Xi Jinpingą, kurių jis nederino su kitų 26 ES šalių vadovais, daugelis užsienio reikalų ministrų ieško būdo, kaip neįsivelti į, pasak jų, dar vieną V. Orbano propagandinį šou.

Trys ES diplomatai, tiesiogiai susipažinę su šiuo planu ir pageidaujantys likti nežinomi dėl jautraus šio žingsnio pobūdžio, „Politico“ teigė, kad ES užsienio politikos vadovas Josepas Borellis pakvies ministrus į „formalią“ užsienio reikalų tarybą tuo pačiu metu, kai vyks V. Orbano aukščiausiojo lygio susitikimas.

Pasak diplomatų, Budapešto susitikimo boikotu kiti užsienio reikalų ministrai nori „pasiųsti aiškų signalą, kad Vengrija nekalba ES vardu“.

 

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.