V. Orbano remtas kandidatas į Budapešto merus pripažino pralaimėjimą

Ministro pirmininko Viktoro Orbano partijos remiamas kandidatas į Budapešto merus penktadienį pripažino pralaimėjimą, taip patvirtindamas žymaus opozicijos politiko perrinkimą po daugiau nei mėnesį trukusių teisinių ginčų.

Budapeštas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Budapeštas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Davidas Vitezy.<br>AP/Scanpix nuotr.
Davidas Vitezy.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Orbano susitikimas su V. Putinu Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbano susitikimas su V. Putinu Maskvoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 12, 2024, 4:15 PM

Pralaimėjęs nedidele persvara, buvęs transporto valstybės sekretorius Davidas Vitezy kreipėsi į teismą ginčydamas rinkimų rezultatus ir teigdamas, kad skaičiuojant balsus buvo padaryta daug klaidų.

Tačiau perskaičiavus negaliojančius ir vėliau galiojančius balsus, buvo patvirtinta, kad neįprastai įtemptus rinkimus vėl laimėjo sostinės meras Gergely Karacsony.

G. Karacsony laimėjo tik 293 balsų persvara iš daugiau kaip 800 000 atiduotų biuletenių.

„Balsų perskaičiavimas galutinio rezultato nepakeitė. Gergely Karacsony laimėjo rinkimus, jis yra kitas Budapešto meras. Sveikinu jį“, – feisbuke parašė 38 metų D. Vitezy, kuris paskutinę minutę sulaukė valdančiosios nacionalistinės partijos „Fidesz“ paramos.

49 metų G. Karacsony, žymus opozicijos politikas iš žaliųjų partijos „Dialogas“, padėkojo savo rinkėjams. „Nebėra ką perskaičiuoti. Ir tikrai geras dalykas yra tas, kad turiu priežastį ir būdą pakartoti: ačiū, Budapešte!“, – rašė jis feisbuke.

Opozicinės partijos 2019 metais iš valdančiosios partijos atėmė Budapešto kontrolę, suvienijusios viso politinio spektro jėgas ir siekdamos mesti iššūkį V. Orbanui, kuris nuo 2010 metų tvirtai valdo šią Vidurio Europos šalį.

Tačiau po triuškinančio pralaimėjimo 2022 metų parlamento rinkimuose opozicinis aljansas subyrėjo, o žaliųjų partija LMP iškėlė D. Vitezy, kad šis mestų iššūkį G. Karacsony‘ui.

D. Vitezy parėmė „Fidesz“ partija, kai jos kandidatas pasitraukė iš varžybų likus vos dviem dienoms iki rinkimų.

Nepaisant pergalės, manoma, kad spalį, prisiekus naujai išrinktai miesto tarybai, G. Karacsony susidurs su sunkumais įgyvendinant savo darbotvarkę, pavyzdžiui, siekiant pagerinti viešąjį transportą ir sukurti daugiau žaliųjų erdvių.

Jį remianti koalicija, kurią sudaro dvi kairiosios partijos ir jo paties žaliųjų partija, 33 narių taryboje, be mero posto, laimėjo tik šešias vietas.

Vengrijoje savivaldybių rinkimai, taip pat ir Budapešto mero, vyko birželio 9 dieną, kartu su Europos Parlamento rinkimais.

 

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.