Nuskambėjusioje ypatingos svarbos J. Bideno kalboje – pribloškianti klaida: D. Trumpą pavadino viceprezidentu

2024 m. liepos 12 d. 06:39
Lrytas.lt
Pirmą kartą nuo lapkričio mėnesio vienas prieš žurnalistus stojęs JAV prezidentas Joe Bidenas jau po pirmojo klausimo sukėlė dar vieną rimtą apkalbų ir pasipiktinimo bangą. 81-erių politikas ketvirtadienio naktį į spaudos konferenciją įžengė ant kortos statydamas kone viską – prezidento kampaniją, viltis būti perrinktu, politinį gyvenimą.
Daugiau nuotraukų (9)
J.Bidenas griežtai pabrėžė, kad jis kovoja ne dėl savo įrašo JAV istorijoje, bet tam, kad užbaigtų darbą, kurį pradėjo 2021-aisiais, tačiau jau kelios minutės po spaudos konferencijos keletas Kongreso demokratų viešai paragino prezidentą trauktis iš rinkimų kovos, taip prisijungdami prie tų, kurie tokią poziciją išsakė po J.Bideno debatų su Donaldu Trumpu.
J.Bidenas buvo apipiltas žurnalistų klausimų, kuriems, nėra jokios abejonės, ruošėsi, tačiau jau po pirmojo nuskambėjo neįtikėtina klaida – savo viceprezidentę Kamala Harris jis sumaišė su D.Trumpu, pavadindamas šį viceprezidentu.
Paklaustas, ar jeigu jis nuspręstų pasitraukti iš prezidento rinkimų kovos, K.Harris galėtų įveikti D.Trumpą, J.Bidenas pareiškė: „Nebūčiau pasirinkęs viceprezidento D. Trumpo savo viceprezidentu, jei nebūčiau manęs, kad ji nėra tinkama eiti prezidento pareigas“.
Ši viso pasaulio žiniasklaidą apskriejusi klaida nuskambėjo praėjus keletui valandų po J.Bideno kalbos per NATO viršūnių susitikimą Vašingtone, kur jis Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį pristatė kaip „prezidentą Putiną“ – po tokio pareiškimo jo besiklausiusi minia garsiai aiktelėjo. Tiesa, J.Bidenas greitai pataisė savo klaidą, tačiau tuo metu dauguma jau kalbėjosi apie tai, kas įvyko.
Kaip rašė BBC, šios vienintelės klaidos stabilioje kalboje privers ir taip nervingus demokratus svarstyti, ar per prezidento rinkimų kampaniją laukia ir daugiau netikėtų pareiškimų.
J.Bideno padarytos klaidos priminė ne tik vaizdą iš debatų su D.Trumpu, bet ir užgožė visą kalbą, kurioje jis atmetė bet kokias abejones dėl sveikatos problemų bei pabrėžė, kad judės į priekį, nepaisant augančio jį trauktis skatinančių demokratų skaičiaus.
J.Bidenas per spaudos konferenciją juokėsi, šypsojosi ir pabrėžė, kad gali kovoti su Rusijos ir Kinijos lyderiais V.Putinu bei Xi Jinpingu. Jis dar kartą pabrėžė, kad jam nereikia atlikti kognityvinių testų, o jo kritikai nebūtų patenkinti, net jeigu jį apžiūrėtų „du ar septyni medikai.“
J.Bidenas akcentavo, kad rinkimų kampanija dar tik prasidėjo ir keletą kartų pakartojo, kad jis gali lapkritį nugalėti D.Trumpą.
J.Bidenas sulaukė klausimų apie jį trauktis skatinančius demokratus ir jų stovykloje kylantį nerimą – čia jis pabrėžė, kad svarstytų trauktis tik tokiu atveju, jeigu jo komanda jam parodytų duomenis, kad jis negali laimėti.
Dar nesibaigus J.Bideno kalbai savo platformoje „Truth Social“ D.Trumpas ėmė tyčiotis iš J.Bideno klaidų: „Sukčius Joe savo „Didelio berniuko“ Spaudos konferenciją pradėjo žodžiais „nebūčiau pasirinkęs viceprezidento D. Trumpo savo viceprezidentu...“ Šaunuolis, Joe!“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.