O. Zelenska vėl tapo dezinformacijos atakos auka: melagiena apie įsigytą 4,5 mln. eurų vertės „Bugatti“ sukėlė audrą

2024 m. liepos 6 d. 11:54
Lrytas.lt
Pasak CNN analizės ir dezinformacijos ekspertų, suklastotas vaizdo įrašas, kuriame klaidingai teigiama, kad Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žmona Olena Zelenska praėjusį mėnesį poros vizito Paryžiuje metu įsigijo prabangų automobilį, greičiausiai yra su Rusija susijusio dezinformacijos tinklo dalis.
Daugiau nuotraukų (3)
Dirbtinio intelekto sukurtame vaizdo įraše neegzistuojantis „Bugatti“ atstovybės Paryžiuje darbuotojas tvirtina, kad birželio 7 d. O.Zelenska įsigijo naują jos modelį „Bugatti Tourbillon“ už 4,5 mln. eurų.
Pasak kibernetinio saugumo bendrovės „Recorded Future“ tyrėjo Clémento Brienso, vaizdo klipas turi keletą klastotės požymių – nuo vaizdo įrašo kirpimų iki keisto akcento ir lūpų bei burnos judesių. Vis dėlto per 24 valandas jis surinko apie 18 mln. peržiūrų socialiniame tinkle „X“, kur jį perpublikavo prorusiški nuomonės formuotojai.
Antradienį „Bugatti“ pareiškime teigė, kad jos prekybos salonas Paryžiuje, kurį valdo „Autofficina Parigi“, „Car Lovers Group“ įmonė, tapo kelių nusikalstamų veikų auka, ir „griežtai pasmerkė šią dezinformacijos kampaniją“.
„Tariamas pardavėjas, teigiantis, kad priklauso „Car Lovers Group“ ir jos sporto prekių ženklui „Schumacher Group“, socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame nurodė, kad „Bugatti Paris“ atstovybė pardavė automobilį Ukrainos prezidento porai“, – teigiama pranešime ir priduriama, kad grupė „ryžtingai neigia tiek sandorio, tiek sąskaitos faktūros egzistavimą“.
„Sąskaitoje faktūroje nėra privalomų teisinių rekvizitų, transporto priemonės kaina taip pat neteisinga, pasirinkimo variantų kainos ir jų aprašymai netikslūs ir nenuoseklūs, grafika pasenusi, o „Car Lovers Group“ niekada nebūtų leidusi išrašyti tokio dokumento“, – priduriama pareiškime.
Grupė taip pat teigė, kad ėmėsi teisinių veiksmų „pateikdama baudžiamąjį skundą dėl klastojimo, klastočių panaudojimo, tapatybės pasisavinimo ir šmeižto“, tačiau nenurodė, kam skundas pateiktas.
Su giluminėmis klastotėmis kovojanti dirbtinio intelekto kibernetinio saugumo startuolė „Clarity“ sakė CNN, kad jų atlikta vaizdo įrašo peržiūra parodė „didelę dirbtinio intelekto manipuliacijų tikimybę, daugiausia ties veido srities viduriu“.
Vaizdo įrašas yra iš prancūzų kalba veikiančios interneto svetainės „Verite Cachee France“ (sic), kurios turinys, atrodo, yra sukurtas dirbtinio intelekto, pasitelkus prancūzų žiniasklaidą.
CNN analizė rodo, kad „Verite Cachee“ buvo sukurta neseniai, 2024 m. birželio 22 d., o kai kurių jos puslapių viršuje vis dar yra raginimų su dirbtiniu intelektu kurti netikrus straipsnius. CNN nepavyko rasti svetainės kontaktinio asmens.
Tinklalapio pavadinime taip pat nevartojami akcentai – taisyklinga rašyba būtų „Vérité Cachée“ – tai kelia dar daugiau abejonių dėl jo autentiškumo.
Klempsono universiteto Žiniasklaidos kriminalistikos centro profesorius Darrenas Linvillas CNN sakė, kad klastotė ir „Verite Cachée“ svetainės turi Rusijos naratyvų plovimo kampanijos, vykdomos nuo praėjusių metų rugpjūčio mėnesio, kuria siekiama pakenkti Ukrainai, požymių.
„Paprastai jie į „YouTube“ patalpina kokį nors vaizdo įrašą su istorija, kurią norima papasakoti. Tada jie pasakoja tą istoriją, sluoksniuodami ją į savo sukurtus netikrų naujienų puslapius, o neretai ir į vieną ar daugiau sąjungininkų tinklalapių. Tada jie integruoja istoriją per socialinę žiniasklaidą, pradėdami nuo tikrų prorusiškų influencerių, kurie priklauso jų tinklui, – sakė jis CNN. – Vienintelis nedidelis šios kampanijos pokytis yra tas, kad vaizdo įrašo, atrodo, nėra „YouTube“.“
Praėjusių metų gruodžio mėn. ataskaitoje D.Linvillas ir Patrickas Warrenas, taip pat Klemensono universiteto profesorius, parodė, kaip dezinformacijos kampanijai vadovavo interneto svetainė „DC Weekly“, kurioje buvo paskelbta nemažai dirbtinio intelekto generuojamos rusiškos propagandos ir netikrų istorijų, pavyzdžiui, paneigtas teiginys, kad Olena Zelenska praėjusį rugsėjį Niujorke nusipirko 1,1 mln. dolerių vertės „Cartier“ juvelyrinių dirbinių.
Pirmaujančios kibernetinio saugumo bendrovės „Recorded Future“ ataskaitoje taip pat nurodoma, kad „Veritee Cachee“ yra to paties dezinformacijos tinklo dalis.
Atsižvelgiant į tinklo dydį ir išteklius, tikėtina, kad vyksta tam tikra Rusijos parama ar finansavimas, CNN sakė bendrovės vyresnysis grėsmių žvalgybos analitikas C.Briensas.
„Jie automatiškai skrebina straipsnius iš daugelio šaltinių, naudodamiesi Didžiaisiais kalbos modeliais (LLM) – mašininio mokymosi modeliais, galinčiais suprasti ir generuoti žmogaus kalbos tekstą – įveda konkrečiai politinį šališkumą, kad užsipultų V.Zelenskį, J.Bideną ir NATO. Tada jie įkelia straipsnius, kad praplėštų prorusišką naratyvą“, – sakė C.Briensas.
Dėl didelio straipsnių kiekio sunkiau aptikti, kada įvedamos gilios klastotės, nes, kai kas nors spusteli svetainę, jis mato atsilikusius straipsnius, kurie paprastai praeina pirminį patikrinimą, pasakojo jis.
„Tada, kai kas nors įkelia vaizdo įrašą iš „YouTube“ arba tiesiogiai į svetainę, socialinėje žiniasklaidoje įsijungia stiprinimo sistema“, – pridūrė.
Pasak analitiko, taikinys yra politiniai skaitytojai Europoje, siekiant susilpninti vidaus politinę paramą Ukrainai ir pakenkti Ukrainą remiantiems Europos lyderiams, pavyzdžiui, Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui.
Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.