Irano prezidento rinkimus laimėjo reformistas M. Pezeshkianas

Irano prezidento rinkimuose nugalėjo reformistų kandidatas Masoudas Pezeshkianas, pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija. Penktadienį vykusiame antrajame rinkimų ture jis laimėjo prieš kraštutinių pažiūrų konservatorių Saeedą Jalilį.

M.Pezeshkianas.<br>Scanpix.
M.Pezeshkianas.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2024, 8:56 AM

Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovas Mohsenas Eslamis informavo, kad M.Pezeshkianas gavo daugiau kaip 16 mln. arba 53,6 proc. visų balsų, o S.Jalilis – daugiau kaip 13 mln. iš maždaug 30 mln. atiduotų balsų. Rinkėjų aktyvumas siekė 49,8 proc.

Pranešama, kad sugadintų biuletenių skaičius viršijo 600 tūkst.

69-erių širdies chirurgas M.Pezeshkianas padėkojo savo šalininkams, kurie balsuoti atėjo „su meile“ ir „noru padėti“ šaliai.

„Mes visiems ištiesime draugystės ranką. Visi esame šios šalies žmonės; turėtume kiekvieną pasitelkti šalies pažangai“, – kreipimesi per valstybinę televiziją sakė išrinktasis prezidentas.

Rinkimų debatuose M.Pezeshkianas ragino palaikyti „konstruktyvius santykius“ su Vakarų šalimis, kad būtų atstatytas branduolinis susitarimas ir „Iranas išeitų iš izoliacijos“.

Jis taip pat pažadėjo sušvelninti ilgus metus galiojančius interneto apribojimus ir „iki galo“ priešintis policijos patruliavimui gatvėse, kuriuo siekiama užtikrinti, kad moterys privalomai dėvėtų galvos apdangalus. Pastarasis klausimas tapo itin aktualus po to, kai 2022 m. policijos areštinėje mirė Mahsa Amini.

Nauji prezidento rinkimai šalyje surengti po to, kai sraigtasparnio katastrofoje gegužę žuvo prezidentas Ebrahimui Raisi.

Irano valdžios struktūroje prezidentas yra tik antras pagal svarbą, nes valstybės vadovo funkcijas atlieka aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei, kuris taria paskutinį žodį visais strateginiais klausimais. Jis taip pat yra Irano ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.