Indijos premjeras N. Modi pirmą kartą nuo Rusijos invazijos į Ukrainą lankysis Maskvoje

2024 m. liepos 4 d. 14:18
Indijos premjeras Narendra Modi liepos 8–9 dienomis lankysis Rusijoje, ketvirtadienį pranešė Kremlius.
Daugiau nuotraukų (1)
Tai bus pirmoji jo kelionė į šią šalį nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios.
Rusijos karinė kampanija tapo Maskvos ir Naujojo Delio santykių išbandymu. Nepaisant to, Indija pradėjo pirkti daugiau rusiškos naftos ir neprisijungė prie Vakarų sankcijų.
N. Modi ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas aptars „tolesnės tradiciškai draugiškų Rusijos ir Indijos santykių plėtros perspektyvas, taip pat aktualius tarptautinės ir regioninės darbotvarkės klausimus“, pareiškime nurodė Kremlius.
V. Putinas laiko N. Modį galimu svarbiu diplomatiniu ir ekonominiu sąjungininku, nes Rusija yra izoliuota Vakaruose.
Tačiau ryšiai su Ukraina yra komplikuoti.
2022 m. rugsėjį Uzbekistane įvykusiame V. Putino ir N. Modžio susitikime Rusijos prezidentas pareiškė Indijos premjerui, kad esą supranta, jog jis „nerimauja“ dėl karo ir kad N. Modi nori, jog jis „kuo greičiau“ baigtųsi.
Anksčiau šiais metais Indija pareiškė spaudžianti Rusiją paleisti kai kuriuos jos piliečius, kurie sutiko dirbti pagalbinį darbą Rusijos kariuomenėje, kai prieš tai pasirodė pranešimų, kad kai kurie žmonės įstrigo Rusijos pasienio miestuose ir buvo verčiami kariauti Ukrainoje.
Indija paragino savo piliečius „laikytis atokiau nuo šio konflikto“.
Naujasis Delis nėra tvirtas Kyjivo rėmėjas. Praėjusį mėnesį Šveicarijoje vykusiame viršūnių susitikime dėl taikos Indija atsisakė pasirašyti bendrą pareiškimą, kuriame pabrėžiama, kad bet kokiame taikos susitarime būtina gerbti Ukrainos teritorinį vientisumą.
Indija taip pat tapo viena iš pagrindinių rusiškos naftos pirkėjų, taip suteikdama Rusijai labai reikalingą eksporto rinką, kai Maskva prieš tai buvo atkirsta nuo tradicinių rinkų Vakaruose.
Tačiau pasirodė pranešimų apie su mokėjimais susijusias problemas ir tai, kad Rusijos eksportuotojai dėl Indijos taikomos kapitalo kontrolės negali repatrijuoti gautų pajamų.
Neseniai istorinei trečiajai kadencijai perrinktas N. Modi paskutinį kartą Rusijoje lankėsi 2019 m. rugsėjį, kai Tolimųjų Rytų Vladivostoko mieste vyko kasmetinis Indijos ir Rusijos viršūnių susitikimas.
Narendra ModiIndijaRusija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.