Donbase kovojęs rusas rengė teroristinį išpuolį Paryžiuje

Prancūzijos sostinėje buvo sulaikytas Rusijos kareivis, kuris rengėsi susprogdinti parduotuvę Paryžiuje savadarbiu sprogstamuoju įtaisu, pranešė šalies laikraštis „Le Monde“.

Paryžiaus policija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Paryžiaus policija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2024, 9:19 AM

Pasak leidinio, sulaikytas 26 metų rusas, vardu Maksimas, yra kilęs iš Donbaso, turi Rusijos ir Ukrainos pasus, taip pat dvejus metus kovojo Rytų Ukrainoje Rusijos pusėje.

Kaip išsiaiškino prancūzų tyrėjai, įtariamasis planavo anksti ryte, prieš atidarant parduotuvę, joje padėti savadarbį sprogstamąjį įtaisą. Tyrimo duomenimis, taip jis norėjo išvengti žmonių aukų.

Teisėsaugos pareigūnai taip pat ištyrė ruso susirašinėjimą pasiuntiniais ir patvirtino iš užsienio planuotos operacijos versiją. Prancūzijos saugumo tarnybos bandymą įvykdyti teroro aktą sieja su Rusijos kampanija, kuria siekiama „destabilizuoti“ Europą.

Vyras buvo sulaikytas vienoje iš Paryžiaus ligoninių birželio 3 d. Į ją jis pateko su šautinėmis žaizdomis viršutinėje kūno dalyje, galvoje ir veide.

Šiuos sužalojimus įtariamasis patyrė, kai viešbučio kambaryje netoli Paryžiaus Šarlio de Golio oro uosto atsitiktinai detonavo sprogstamąjį įtaisą.

Iš pradžių sulaikytasis neigė planavęs rengti teroristinį išpuolį.

Tačiau atlikę kratą jo viešbučio kambaryje tyrėjai rado suklastotų dokumentų, sprogstamųjų įtaisų gamybos medžiagų, amonio nitrato pėdsakų ir mobiliųjų telefonų, kuriais rusas bendravo su savo kuratoriais už Prancūzijos ribų.

Žinoma, kad jis atvyko į šalį likus kelioms dienoms iki sulaikymo ir vietoje įsigijo visas reikalingas medžiagas.

Rusijos agentų suaktyvėjimas Prancūzijoje taip pat gali būti susijęs su Prancūzijos vyriausybės planais didinti karinę pagalbą Ukrainai.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.