Rusija naudoja Kaliningradą kaip bazę ES palydovams trikdyti (2)

Pasak Jungtinių Tautų agentūros, prižiūrinčios ryšių technologijas, Rusija naudojo savo eksklavą Kaliningrade, kuris ribojasi su Lietuva ir Lenkija, kaip vieną iš savo bazių Europos Sąjungos palydovų sistemoms trikdyti, praneša „Bloomberg“.

Kaliningradas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Kaliningradas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Kaliningradas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kaliningradas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 2, 2024, 5:50 PM

„Rusija turėtų nedelsiant nutraukti bet kokius tyčinius veiksmus, kuriais siekiama sukelti žalingus trukdžius kitų administracijų skiriamiems dažniams“, – pirmadienį buvo teigiama Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos Radijo taisyklių valdybos praėjusios savaitės posėdžio santraukoje.

Išvados buvo grindžiamos trikdžių signalų, kuriuos valdyba pavadino „itin nerimą keliančiais ir nepriimtinais“, geografiniu nustatymu.

Europos palydovų bendrovės jau kelis mėnesius susiduria su Rusijos radijo dažnių trukdžiais, dėl kurių nutrūksta transliacijos, o mažiausiai dviem atvejais smurtinės programos pakeičia vaikų kanalo turinį. Kelių NATO narių skunduose anksčiau buvo teigiama, kad trukdžiai sklido iš žemyninės Rusijos ir okupuoto Krymo.

Kaliningradas yra smarkiai apginkluota teritorija, kurią nuo Rusijos sąjungininkės Baltarusijos skiria Suvalkų koridorius – koridorius palei Lenkijos ir Lietuvos sieną, kurį nutraukus Baltijos šalims būtų atkirstas sausumos susisiekimas su likusia NATO dalimi.

Reguliavimo valdyba teigė, kad naujausi sutrikimai kilo iš Rusijos vietovių, įskaitant Kaliningradą ir Maskvą. Pasak pranešimo, trukdžiai pirmiausia paveikė ukrainietiško turinio televizijos ir radijo kanalus.

Kelios šalys, įskaitant Švediją, Prancūziją, Ukrainą ir Nyderlandus, kreipėsi į valdybą dėl šio klausimo. Nuo 2022 m. invazijos į Ukrainą Rusija vis dažniau siekia sutrikdyti Europos ryšių sistemas, nes tikrina ES ir NATO pasirengimą.

Rusija neatsakė į išvadas, teigiama valdybos pranešime. Atsakydama į ankstesnį Prancūzijos skundą, Maskva teigė, kad siekė nustatyti trikdžių šaltinius, „tačiau neaptiko jokio spinduliavimo, galinčio sukelti žalingus trikdžius“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.