„The New York Times“ ragina J. Bideną pasitraukti iš JAV prezidento rinkimų

2024 m. birželio 29 d. 16:45
Lrytas.lt
„The New York Times“ redakcinė valdyba paragino Joe Bideną pasitraukti iš 2024 m. prezidento rinkimų varžybų po „katastrofiško“ pasirodymo debatuose su Donaldu Trumpu.
Daugiau nuotraukų (10)
Dėl prasto J.Bideno pasirodymo ketvirtadienio vakarą pirmaujančius demokratus apėmė panika, nes JAV prezidentas atrodė nedrąsus ir vietomis sunkiai užbaigdavo sakinius. Tai sustiprino nuogąstavimus dėl jo amžiaus ir tinkamumo eiti pareigas, kuriuos, kaip tikėtasi, debatai išsklaidys.
Netrukus po debatų aukšto rango demokratai, įskaitant viceprezidentę Kamalą Harris, pripažino, kad J.Bidenas „lėtai pradėjo“, bet pabrėžė, kad jis „tvirtai baigė“, o kiti privačiai siūlė jam atsistatydinti, primena „The Guardian“.
Žengdama žingsnį, kuris dar labiau padidins spaudimą Baltiesiems rūmams, laikraščio „The New York Times“ redakcija penktadienį paskelbtoje nuomonėje teigė, kad „didžiausia viešoji paslauga, kurią J.Bidenas dabar gali atlikti, yra paskelbti, kad jis nebekandidatuos perrinkimo rinkimuose“.
„Ketvirtadienio vakarą prezidentas pasirodė kaip didžio valstybės tarnautojo šešėlis, – teigiama joje. – Jam sunkiai sekėsi paaiškinti, ką jis nuveiktų per antrąją kadenciją. Jam sunkiai sekėsi atsakyti į (D. Trumpo) provokacijas. Jam sunkiai sekėsi pareikalauti (D.Trumpo) atsakomybės už jo melą, nesėkmes ir jo nerimą keliančius planus. Ne kartą jam sunkiai sekėsi užbaigti sakinį.“
„J.Bidenas nėra tas žmogus, kuris buvo prieš ketverius metus“, – priduriama publikacijoje.
Anksčiau tą pačią dieną pagrindinis „The New York Times“ apžvalgininkas Thomas L. Friedmanas taip pat paragino savo „draugą“ atsistatydinti. „Joe Baidenas, geras žmogus ir geras prezidentas, neturi teisės kandidatuoti perrinkimo rinkimuose“, – sakė jis.
Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį socialiniame tinkle paskelbtame pranešime gynė J.Bideną. „Pasitaiko blogų debatų vakarų, – sakė jis. – Tačiau šie rinkimai vis tiek yra pasirinkimas tarp žmogaus, kuris visą gyvenimą kovojo už paprastus žmones, ir žmogaus, kuris rūpinasi tik savimi.“
Penktadienį rinkimų kampanijos stotelėje Šiaurės Karolinoje J.Bidenas atrodė kur kas energingesnis ir nuoseklesnis. Jis pripažino, kad jo pasirodymas debatuose sulaukė didelio atgarsio.
„Nevaikštau taip lengvai, kaip anksčiau, nekalbu taip sklandžiai, kaip anksčiau, nedebatuoju taip gerai, kaip anksčiau, – sakė J.Bidenas. – Bet aš žinau, ką žinau. Žinau, kaip sakyti tiesą.“
„The New York Times“ tapo pirmuoju JAV laikraščiu, paraginusiu J.Bideną pasitraukti iš lenktynių, tačiau ir kiti įtakingi leidiniai, įskaitant „Wall Street Journal“, „Financial Times“ ir „Atlantic“, paskelbė savo pagrindinių apžvalgininkų straipsnius, kuriuose J.Bideną ragina pasitraukti. Žurnalo apžvalgininkė Peggy Noonan teigė, kad leidimas J.Bidenui toliau dalyvauti rinkimuose „panašus į piktnaudžiavimą senyvo amžiaus žmonėmis“.
Atsakydamas į „The New York Times“ raginimą, vienas iš J.Bideno kampanijos vadovų Cedricas Richmondas sakė CNN: „Paskutinį kartą, kai J.Baidenas neteko „The New York Times“ redakcijos pritarimo, jam tai baigėsi gana gerai.“
J.Bidenas ir D.Trumpas nacionalinėse lapkričio mėnesio apklausose žengia koja kojon. Šią savaitę prieš debatus paskelbtoje „The New York Times“ ir „Sienna“ apklausoje nustatyta, kad D.Trumpas prieš J.Bideną pirmauja trimis taškais.
„Kovos lauko“ valstijose, kurios yra svarbiausios siekiant laimėti Baltuosius rūmus, D.Trumpas pirmauja šešiose iš septynių, rodo „RealClearPolling“ apklausa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.