Argentinos parlamentas priėmė ginčytiną prezidento J. Milei reformų paketą

2024 m. birželio 28 d. 11:26
Po kelis mėnesius trukusių debatų Argentinos parlamentas penktadienį priėmė ginčytiną ultradešiniojo prezidento Javiero Milei ekonominių reformų paketą. „Prezidento J. Milei vyriausybei įduosime į rankas instrumentą reformuoti valstybę kartą ir visiems laikams“, – pareiškė valdančiojo bloko pirmininkas Gabrielis Bornoronis. K. Milei reformų paketą pavadino „didžiausia mokesčių korekcija ne tik Argentinos, bet ir visos žmonijos istorijoje“.
Daugiau nuotraukų (1)
„Anarchokapitalistu“ pasiskelbęs prezidentas, be kita ko, nori įvesti vienerių metų „ekonominę nepaprastąją padėtį“, kuri leistų jam likviduoti institucijas ir privatizuoti valstybines įmones. Be to, ketinama mažinti minimalią pensiją ir apriboti darbuotojų teises.
Reformų paketas pradžioje buvo tris kartus platesnis, tačiau teko jį siaurinti, kad būtų sulaukta pritarimo Senate. J. Milei partija abiejuose Kongreso rūmuose neturi savo daugumos.
Parlamento pritarimas paketui politiniu požiūriu gali būti vertinamas kaip „visiška vyriausybės sėkmė“, agentūrai AFP sakė politologas ir ekonomistas Pablo Tiganis.
Tačiau ekonomikai tai esą yra „grįžimas į dešimtojo dešimtmečio politiką – su dereguliavimu, privatizavimu ir besąlygišku ekonomikos atvėrimu, o tai bus skaudus smūgis pramonei ir nacionalinėms smulkiosioms ir vidutinio dydžio įmonėms“.
Dešinysis populistas J. Milei, kuris laikomas buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo gerbėju, laimėjo lapkritį vykusius prezidento rinkimu. Pradėjęs kadenciją, jis paskelbė apie „šoko terapiją“ Argentinai, kuria jis sieks suvaldyti šuoliuojančią infliaciją ir paskatinti ekonomiką. Jis devalvavo pesą ir smarkiai sumažino valstybės subsidijas. Prieš jo kursą reguliariai vyko protestai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.