JAV kariškis apkaltintas pagrobęs ir išprievartavęs moksleivę Japonijoje

2024 m. birželio 27 d. 12:33
Lrytas.lt
Japonijos prokurorai apkaltino JAV karinių oro pajėgų narį įtariamu nepilnametės mergaitės pagrobimu ir išžaginimu prieš pat praėjusių metų Kalėdas, trečiadienį CNN patvirtino Okinavos policija.
Daugiau nuotraukų (1)
25 metų Brennonui R. E. Washingtonui kovo 27 d. buvo pateikti kaltinimai dėl „lytinių santykių be sutikimo“ ir „nepadoraus pagrobimo“, CNN sakė Okinavos sostinės Nahos teismo atstovas spaudai ir pridūrė, kad JAV kariuomenė tą pačią dieną perdavė kariškį Japonijos valdžios institucijoms.
Pasak vyriausybės atstovo spaudai, Vašingtonas buvo paleistas už užstatą ir perkeltas į Kadenos JAV oro pajėgų bazę Okinavoje, kad būtų sulaikytas. Pasak Nahos apygardos teismo atstovo spaudai, jo teismas prasidės liepos 12 d.
Teismo atstovas spaudai CNN sakė, kad neturi jokios informacijos apie lakūno teisinį atstovą.
Baudžiamasis persekiojimas vyksta tuo metu, kai Vašingtonas ir Tokijas stiprina savo karinį aljansą – iš dalies dėl didėjančios geopolitinės įtampos su Kinija ir Šiaurės Korėja.
Įtariamas išprievartavimas yra naujausias iš baudžiamųjų bylų, susijusių su JAV personalu Okinavoje, kur yra viena didžiausių JAV užsienio karinių bazių, ir gali padidinti įtampą su gyventojais, kurie jau seniai priešinasi amerikiečių karių ir ginkluotės buvimui saloje.
Po kelių neseniai įvykusių avarijų ir skundų dėl triukšmo Okinavoje taip pat nuolat kilo pyktis ir protestai dėl V-22 „Ospreys“ – pakeliančiųjų karinių orlaivių.
Okinavos gubernatorius Denny'is Tamaki antradienį žurnalistams sakė, kad kaltinimai išprievartavimu ir pagrobimu yra „labai apmaudūs“, ir pridūrė, kad būtina „griežtai protestuoti prieš JAV kariuomenę ir kitas susijusias organizacijas“.
Gubernatorius taip pat sakė, kad jo biuras „užims griežtą poziciją sprendžiant šią situaciją“.
Kaltinamas kariškis B.Washingtonas buvo dislokuotas 18-oje logistikos parengties eskadrilėje Kadenos oro pajėgų bazėje Japonijoje, pranešė JAV karinės oro pajėgos, kurios CNN patvirtino jo laipsnį ir tarnybos duomenis.
„18-asis sparnas žino apie kaltinimus dėl seksualinės prievartos prieš Kadenos karinių oro pajėgų lakūną, susijusius su Japonijos piliečiu“, – trečiadienį CNN sakė 18-ojo sparno atstovas spaudai, 1-asis leitenantas Alvinas G. Nelsonas III.
„Suprantame ir dalijamės vietos bendruomenės susirūpinimu dėl šio atvejo, – sakė A.Nelsonas, pridurdamas, kad sparno vadovybė „labai susirūpinusi dėl šio įtariamo nusikaltimo sunkumo“ ir bendradarbiauja su vietos valdžios institucijomis, kad ištirtų įtarimus.
„Iš visų JAV tarnybos narių tikimasi, kad jie laikysis aukščiausių standartų, o JAV kariuomenė yra įsipareigojusi patraukti atsakomybėn asmenis, nuteistus už nusikalstamas veikas“, – sakė sparno atstovas.
Kaltinimai pateikti praėjus beveik 30 metų po to, kai 1995 m. trys JAV kariškiai išprievartavo dvylikametę Okinavos moksleivę ir sukėlė pasipriešinimą JAV kariuomenei šioje saloje.
2016 m. Okinavoje buvusio JAV bazės darbuotojo išžaginta ir nužudyta 20-metė moteris sukėlė masinius protestus salos sostinėje, dešimtys tūkstančių gyventojų reikalavo, kad JAV perkeltų savo bazes už Okinavos ribų. Dėl šių protestų saloje buvo įvesta komendanto valanda JAV personalui.
Per kitą nusikaltimą, susijusį su JAV personalu Japonijoje, 2021 m. JAV karinio jūrų laivyno karininkas, važiuodamas nuo Fudži kalno, nužudė du Japonijos piliečius.
Japonijos užsienio reikalų viceministras Masataka Okano paragino sugriežtinti drausmę ir kovo 27 d., t. y. tą dieną, kai B.Washingtonui buvo pareikšti kaltinimai, pareiškė protestą JAV ambasadoriui Japonijoje Rahmui Emanueliui, pranešė Japonijos užsienio reikalų ministerija.
CNN susisiekė su JAV ambasada Japonijoje, kuri teigė žinanti apie šią bylą, bet jos nekomentuosianti. Ambasada telefonu CNN pranešė, kad dėl informacijos apie bylą reikia kreiptis į Kadenos oro pajėgų bazę, kurioje buvo įsikūręs B.Washingtonas. CNN susisiekė su Kadenos oro pajėgų baze dėl komentarų.
Japoniją ir JAV sieja abipusis gynybos aljansas ir dešimtmečius trunkanti karinė partnerystė, kuri pastaraisiais metais tik dar labiau sustiprėjo dėl regioninių grėsmių, visų pirma Šiaurės Korėjos ir vis labiau įsitvirtinančios Kinijos.
JAV prezidentas Joe Bidenas 2023 m. rugpjūčio mėn. susitiko su Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida ir Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk Yeolu Kemp Deivide, kad parodytų solidarumą ir jėgą prieš Pekiną.
J.Bidenas pavadino tai „nauja bendradarbiavimo era“, trys galybės įsipareigojo kasmet rengti trišalius aukščiausiojo lygio susitikimus, dalytis žvalgybos informacija ir rengti kasmetines karines pratybas.
Parengta pagal CNN inf.
JAVJAV karinės pajėgosJAV karys
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.