Po teismo sprendimo „Wikileaks“ įkūrėjas J. Assange‘as nusileido Australijoje

2024 m. birželio 26 d. 06:59
Trečiadienį, palikęs JAV teritoriją, svetainės „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange‘as nusileido Australijos sostinės Kanberos oro uoste, praneša BBC.
Daugiau nuotraukų (8)
Vėlyvą naktį Kanberoje nusileidusį J. Assange'ą oro uoste pasitiko jo žmona Stella, o šalia nusileidimo tako „WikiLeaks“ įkūrėjo laukė būrys žurnalistų.
Kiek anksčiau J. Assange'as privačiu lėktuvu išskrido iš JAV priklausančios Šiaurės Marianos Salų teritorijos. 
„WikiLeaks“ pranešė, kad kelionės tikslas – Kanbera J. Assange‘o gimtojoje Australijoje. Į ją jis sugrįžta, su JAV valdžia sudaręs susitarimą, pagal kurį prisiėmė kaltę dėl jam pareikšto kaltinimo, tokiu būdu užbaigiant metų metus trukusią teisinę dramą.
Savo kaltę 52-ejų J. Assange‘as pripažino JAV teisme Saipane trečiadienį, prisipažindamas kaltu dėl vieno kaltinimo sudarius suokalbį, siekiant gauti ir išplatinti nacionalinio saugumo informaciją.
Dėl atskleistų karinių paslapčių Vašingtono ilgai ieškotą J. Assange‘ą į laisvę paleidęs JAV teisėjas sakė: „Paskelbus šį nuosprendį, atrodo, kad iš šios teismo salės išeisite, būdamas laisvu žmogumi“.
Trečiadienį J. Assange'as buvo nuteistas kalėti penkerius metus ir du mėnesius, tačiau į bausmę buvo įskaitytas tokios pačios trukmės laikas, kurį jis praleido Didžiosios Britanijos kalėjime, teikdamas vieną apeliaciją po kitos, kad nebūtų išsiųstas į Jungtines Valstijas.
Australijos premjero komentaras
Lėktuvui nusileidus Kamberoje Australijos premjeras Anthony Albanese'as sureagavo į J. Assange'o grįžimą į gimtąją šalį.
Politikas spaudos konferencijos metu buvo paklaustas, kodėl tiek stengėsi, kad Julianas Assange'as grįžtų namo. A. Albanese'as atsakė tikintis, kad "reikia ginti visus Australijos piliečius".
„Būdamas Australijos premjeru, turiu galimybę ką nors pakeisti... Ne kartą įvairiose srityse sakiau, kad esu čia ne tam, kad užimčiau vietą“, – aiškino jis.
Australijos premjeras padėkojo Jungtinei Karalystei ir JAV už pagalbą, sakydamas, kad „labai džiaugiasi“ bylos baigtimi.
Jis patvirtino, kad lėktuvui nusileidus kalbėjosi su J. Assange'u telefonu, tačiau akis į akį su juo nebuvo susitikęs.
„Man buvo labai malonu būti pirmuoju čia esančiu žmogumi, su kuriuo jis kalbėjosi“, – sakė A. Albanese'as ir pridūrė, kad J. Assange'as „labai dosniai gyrė Australijos vyriausybės pastangas“.
Australijos ministras pirmininkas nepateikė jokios informacijos apie tai, kur vyksta J. Assange'as.
JAV paskelbė draudimą
Julianui Assange‘ui susitarimu, pagal kurį jis prisipažino kaltu dėl jam pareikšto kaltinimo, uždrausta be išankstinio leidimo atvykti į Jungtines Valstijas.
JAV teisingumo departamento pranešime teigiama: „Paskelbus nuosprendį, jis [J. Assange‘s] iš Jungtinių Valstijų išvyks į gimtąją Australiją.
Pagal susitarimo dėl kaltės pripažinimo sąlygas J. Assange‘ui draudžiama be atskiro leidimo sugrįžti į Jungtines Valstijas.“
Julianas Assange'asWikileaksJAV
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.