TBT išdavė S. Šoigu ir V. Gerasimovo arešto orderius

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) antradienį pranešė išdavęs Rusijos generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo ir buvusio gynybos ministro Sergejaus Šoigu arešto orderius.

V. Gerasimovas ir S.Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Gerasimovas ir S.Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Gerasimovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Gerasimovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 25, 2024, 2:19 PM, atnaujinta Jun 25, 2024, 3:01 PM

Orderiai buvo išduoti dėl įtariamų karo nusikaltimų nukreipiant atakas prieš civilinius objektus ir sukeliant pernelyg didelę šalutinę žalą civiliams, taip pat dėl nusikaltimo žmogiškumui – „nežmoniškų veiksmų“ Ukrainoje, pareiškime nurodė TBT.

TBT teisėjai pažymėjo, kad yra „pagrįstų priežasčių manyti, jog abu įtariamieji yra atsakingi už Rusijos ginkluotųjų pajėgų raketų smūgius Ukrainos elektros infrastruktūrai bent nuo 2022 m. spalio 10 d. bent iki 2023 m. kovo 9 d.“

Šis teismas pernai kovą taip pat išdavė prezidento Vladimiro Putino arešto orderį. Maskva atitinkamą sprendimą pavadino „negaliojančiu“. Reaguodama į tai, Rusija savo ruožtu įtraukė TBT pirmininką į savo ieškomų asmenų sąrašą.

Hagoje įsikūręs TBT neturi nuosavų policijos pajėgų, kurios galėtų vykdyti arešto orderius. Teismas vietoj to kliaunasi savo 124 narių teisingumo sistema.

Teoriškai bet kuris ieškomas asmuo negali keliauti į kurią nors TBT šalį narę, nes rizikuoja būti sulaikytas.

Ukraina naujausią TBT sprendimą pavadino svarbiu.

„S. Šoigu ir V. Gerasimovui tenka asmeninė atsakomybė. Tai svarbus sprendimas. Visi bus patraukti atsakomybėn už blogybes“, – socialiniuose tinkluose parašė prezidento biuro vadovas Andrijus Jermakas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.