Pirmą kartą po 24 metų: V. Putinas atvyko į Šiaurės Korėją

2024 m. birželio 18 d. 21:02
Papildyta
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atvyko į Šiaurės Korėjos sostinę Pchenjaną ir oficialiai pradėjo pirmąjį per 24 metus vizitą Šiaurės Korėjoje, praneša BBC.
Daugiau nuotraukų (3)
Tą socialiniame tinkle „Telegram“ patvirtino pats Kremlius. 
Prieš V. Putino nusileidimą vėlyvą vakarą visame Pchenjane ant žibintų stulpų šalia Rusijos vėliavų buvo iškabinti didžiuliai transparantai su besišypsančio Rusijos vadovo nuotrauka ir užrašu „Mes karštai sveikiname prezidentą Putiną!“, matyti Rusijos valstybinės žiniasklaidos nuotraukose.
V. Putino delegacijoje yra gynybos ministras Andrejus Belousovas, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Rusijos kosmoso agentūros vadovai.
 
Taip pat pastebėta, kad bent vienas naikintuvas lydėjo V. Putino lėktuvą, kai jis antradienį skrido virš Rusijos į rytinį Sibiro miestą Jakutską.
Tai pirmas užfiksuotas atvejis, kai jį šalies viduje lydi kariniai orlaiviai, praneša tyrimų leidinys „Agentstvo“. Anksčiau V. Putino lėktuvai ginkluotą palydą gaudavo tik per užsienio vizitus.
Vietos gyventojai socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip bent vienas lėktuvas „Suchoj Su-30“ lydi V. Putino lėktuvą prieš jam nusileidžiant Jakutske, pranešė „Agentstvo“.
Rusijos prezidentas prieš išvykdamas į Šiaurės Korėją pirmą kartą per 10 metų lankėsi šiame mieste.
Į Šiaurės Korėją atvykusį V. Putiną pasitiko pats lyderis
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atvyko į Šiaurės Korėją su dviejų dienų valstybiniu vizitu, o Pchenjano oro uoste jį pasitiko pats lyderis Kim Jong Unas, pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.
Apžvalgininkų teigimu, dviejų dienų vizito metu bus tariamasi dėl tolesnio ginklų tiekimo iš Pchenjano – juos Maskva ketina panaudoti savo kare prieš Ukrainą.
Pagrindinė vizito dalis prasideda trečiadienį. Diena prasidės V. Putino ir Kimo susitikimu Kim Il Sungo aikštėje – Pchenjano miesto ir simboliniame centre. Vėliau planuojamos ilgos derybos, iš pradžių pokalbiai akis į akį, vėliau – platesnio masto.
Be kelių bendrų valgymų, programoje taip pat numatyta vainikų padėjimo ceremonija ir bendras apsilankymas koncerte.
Paskutinį kartą Putinas šiame mieste lankėsi 2000 m. liepą, savo prezidentinės karjeros pradžioje. Tuomet šaliai vadovavo Kim Čen Iras, kuris mirė 2011 m., o jo vietą užėmė sūnus Kim Jong Unas.
Tikimasi, kad abu vadovai pasinaudos šia kelione, kad pademonstruotų stiprėjančius Rusijos ir Šiaurės Korėjos ryšius. V. Putino patarėjas politikos klausimais Jurijus Ušakovas taip pat davė suprasti, kad abi šalys gali pasirašyti saugumo partnerystės sutartį.
Maskva ir Pchenjanas yra sąjungininkai nuo pat Šiaurės Korėjos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo ir dar labiau suartėjo po to, kai 2022 metais, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Vakarai tarptautiniu mastu izoliavo V. Putiną.
JAV ir jų sąjungininkės kaltina Šiaurės Korėją tiekiant Rusijai labai reikalingus ginklus, įskaitant balistines raketas, skirtas naudoti Ukrainoje.
Šiaurės Korėja neigia perdavusi Rusijai karinės įrangos, tačiau prieš kelionę V. Putinas padėkojo Kim Jong Uno vyriausybei už pagalbą karo veiksmams.
„Mes labai vertiname tai, kad KLDR (Šiaurės Korėja) tvirtai remia Ukrainoje vykdomas Rusijos specialiąsias karines operacijas“, – rašė V. Putinas straipsnyje, kurį antradienį paskelbė Pchenjano valstybinė žiniasklaida.
Rusija ir Šiaurės Korėja „dabar aktyviai plėtoja visokeriopą partnerystę“, rašė V. Putinas.
Abiem šalims taikomos JT sankcijos – Pchenjanui nuo 2006 metų dėl uždraustų branduolinių ir balistinių raketų programų, o Maskvai – dėl invazijos į Ukrainą.
V. Putinas gyrė Šiaurės Korėją už tai, kad ji „labai efektyviai gina savo interesus, nepaisydama JAV ekonominio spaudimo, provokacijų, šantažo ir karinių grasinimų, kurie tęsiasi dešimtmečius“.
Jis taip pat pasidžiaugė, kad Maskva ir Pchenjanas „laikosi bendros linijos ir pozicijos JT“.
Šiaurės Korėja pareiškė, kad šis vizitas rodo, jog dvišaliai ryšiai „diena iš dienos vis labiau stiprėja“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.