Kijeve pasikėsinta į Kazachstano opozicijos žurnalisto gyvybę

Ukrainiečių naujienų portalas „RBC Ukraina“ skelbia, kad Kijevo Ševčenkovskio rajone buvo pašautas kazachų opozicijos žurnalistas Aidosas Sadykovas.

Kijeve pasikėsinta į Kazachstano opozicijos žurnalisto gyvybę.<br>Socialinių tinklų/Ukrainos nacionalinės policijos nuotr., lrytas.lt koliažas.
Kijeve pasikėsinta į Kazachstano opozicijos žurnalisto gyvybę.<br>Socialinių tinklų/Ukrainos nacionalinės policijos nuotr., lrytas.lt koliažas.
Kijeve pasikėsinta į Kazachstano opozicijos žurnalisto gyvybę.<br> Socialinių tinklų nuotr.
Kijeve pasikėsinta į Kazachstano opozicijos žurnalisto gyvybę.<br> Socialinių tinklų nuotr.
Kijeve pasikėsinta į Kazachstano opozicijos žurnalisto gyvybę.<br> Ukrainos nacionalinės policijos nuotr.
Kijeve pasikėsinta į Kazachstano opozicijos žurnalisto gyvybę.<br> Ukrainos nacionalinės policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 18, 2024, 3:22 PM, atnaujinta Jun 18, 2024, 5:21 PM

Ukrainos nacionalinės policijos spaudos tarnyba pranešė apie įvykį. Pranešama, kad sostinės policija 102-ąja linija gavo pranešimą, jog V. Jarmola gatvėje girdimi šūviai. Gavę iškvietimą pareigūnai nuvyko nurodytu adresu.

Vėliau paaiškėjo, kad per susišaudymą buvo sužeistas Kazachstano opozicijos žurnalistas Aidosas Sadykovas. Apie išpuolį savo „Facebook“ puslapyje pranešė Natalija Sadykova .

„Šiandien Kijeve, netoli mano namų, buvo pasikėsinta į Aidoso Sadykovo gyvybę“, – rašė Natalija.

Teisėsaugininkai išsiaiškino, kad nežinomas asmuo priėjo prie gatvėje stovinčio automobilio, kuriame buvo vyras su žmona, ir šovė į vyrą, po to pabėgo. Moteris nebuvo sužeista.

„RBC-Ukraina“ išsiaiškino, kad nukentėjusysis yra Kazachstano opozicijos žurnalistas Aidas Sadykovas. Šiuo metu įvykio vietoje dirba visos tarnybos, ieškoma šaulio.

Aidosas Sadykovas gimė Karabutako kaime, Aktobės srityje, Kazachstane, netoli sienos su Rusija.

A. Sadykovui tėvynėje buvo iškelta baudžiamoji byla. 2010 m. už chuliganizmą jis buvo nuteistas „dviems metams“, o 2012 m. paleistas į laisvę. Tuomet jis ir jo šalininkai baudžiamąją bylą pavadino sufabrikuota.

A. Sadykovas užsiėmė aktyvia visuomenine veikla, organizavo protesto akcijas. Jis vadovavo opozicinės Visos nacionalinės socialdemokratų partijos (OSDP) Aktobės regioniniam skyriui „Azat“, pasitraukęs iš partijos bandė kurti opozicinį visuomeninį judėjimą „Hastat“ ir nepriklausomą profsąjungą Kinijos naftos gavybos bendrovės „SNPS-Aktobemunaygaz“ įmonėse.

Kartu su žmona A. Sadykovas valdo savo „YouTube“ kanalą „BASE“, kuriame ypač kritikuoja Kazachstano valdžią ir oligarchus. Žurnalistas taip pat žinomas dėl to, kad 2022 m. sausį palaikė protestus Kazachstane, kai jiems numalšinti buvo dislokuotos CSTO pajėgos. 2023 m. spalį jis buvo paskelbtas ieškomu Kazachstane dėl vadinamojo „nesantaikos kurstymo“.

Naujausias vaizdo įrašas jo kanale buvo paskelbtas šiandien. Jis pavadintas „Kazachstano prezidentas tapo Rusijos įtakos agentų marionete“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.