Skelbia, kaip gali atrodyti naujasis EP: U. von der Leyen triumfas, smūgiai E. Macronui ir O. Scholzui

2024 m. birželio 9 d. 16:07
Lrytas.lt
Nuolat pildoma
Jau nuo ketvirtadienio Europos Sąjungoje vyksta Europos Parlamento rinkimai. Tai – vienintelė tarptautinės organizacijos institucija, kurios atstovai yra renkami žmonių. Per keturias rinkimų dienas rinkėjai iš 27 ES valstybių nulems EP sudėtį ateinantiems penkiems metams.
Daugiau nuotraukų (77)
Paaiškėjus rinkimų rezultatams išrinkti parlamentarai turės pasirinkti vieną iš septynių Europos Parlamento frakcijų. Priešrinkiminių apklausų metu pergalė buvo prognozuojama dabartinės Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen vedamai Europos Liaudies Partijai (EPP), o už jos – kairiųjų grupė „Socialistai ir Demokratai“ (S&D).
Tiesa, apžvalgininkai praneša ir apie kraštutinės dešinės mandatų išaugimą – juos atstovaus tokios grupės kaip „Identitetas ir Demokratija“ (ID) ir „Europos konservatoriai ir reformistai“ (ECR), tačiau tokios didelį svorį turinčios partijos kaip Vengrijos „Fidesz“ nepriklauso jokiai politinei grupei.
Sekmadienį EP rinkimuose balsuos net 21 iš 27 Senojo Žemyno valstybių, o pirmieji oficialūs balsai paaiškės užsidarius paskutinėms balsadėžėms – po vidurnakčio Lietuvos laiku.
Sekite svarbiausias Europos Parlamento rinkimų naujienas kartu su portalu lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.