Prie Rusijos gynybos ministerijos – retas protestas: mobilizuotų rusų žmonos reikalavo susitikti su A. Belousovu

Pirmadienį grupė moterų surengė retą protestą prie Rusijos gynybos ministerijos pastato Maskvoje, reikalaudamos grąžinti jų artimuosius, pašauktus kariauti Ukrainoje, ir susitikti su naujuoju gynybos ministru Andrejumi Belousovu, pranešė „The Moscow Times“.

Moterų protestas prie Rusijos gynybos ministerijos pastato Maskvoje.<br>Stop kadras.
Moterų protestas prie Rusijos gynybos ministerijos pastato Maskvoje.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2024, 10:13 AM

Apie 15 moterų, kai kurios su mažais vaikais, susirinko prie pastato, laikydamos rankomis rašytus plakatus su užrašais „Grąžinkite mano mobilizuotą vyrą namo“ ir skelbdamos savo nuotraukas socialiniuose tinkluose.

Protestas įvyko po to, kai Rusija praėjusią savaitę organizaciją „Put Domoy“ („Kelias namo“) – judėjimą, kuriuo siekiama susigrąžinti vyrus, mobilizuotus po 2022 m. rugsėjo mėn. šaukimo į kariuomenę, – įtraukė į „užsienio agentų“ sąrašą.

Moterys, pageidavusios likti anonimėmis, naujienų agentūrai AFP sakė, kad jos nepriklauso organizacijai „Put Domoy“ ir yra Ukrainoje kovojančių vyrų giminaitės.

Protestą jos surengė nekviesdamos žiniasklaidos po to, kai per ankstesnius „Put Domoy“ organizuotus protestus buvo sulaikyti žurnalistai.

„Mes prašome jūsų iškviesti gynybos ministrą“, – sakė moterys, atsiklaupusios ant kelių prieš policininką, kuris ragino jas nuleisti plakatus.

Viena moteris parodė į savo mažametę dukrą ir pasakė: „Ar matote ją? Aš pagimdžiau, o po trijų mėnesių jie pagrobė mano vyrą.“

Kelios moterys atėjo su mažais vaikais vežimėliuose, o viena ant rankų laikė mažą kūdikį.

Jos laikė plakatą su užrašu „Andrejau Removičiau Belousovai, kalbėk su mumis!“.

Viena iš moterų, prisistačiusi Paulinos vardu, vėliau paskelbė vaizdo įrašą, kuriame rašė: „Mes nuimame savo plakatus, nes mums buvo pažadėta, kad pas mus atvyks gynybos ministro atstovas“.

Rusija anksčiau leido moterims rengti protestus Maskvos centre, matyt, nenorėdama supriešinti Ukrainoje kariaujančių vyrų giminaičių.

Tačiau tai, kad „Put Domoy“ buvo priskirta „užsienio agentams“ – etiketė, kurią naudoja Kremliaus kritikams stigmatizuoti, rodo, kad valdžia tikriausiai pakeitė taktiką, rašo „The Moscow Times“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.