Įkalintas buvęs Pakistano premjeras išteisintas dėl valstybės paslapčių nutekinimo

Pakistano aukščiausiasis teismas pirmadienį panaikino nuosprendį dėl išdavystės buvusiam ministrui pirmininkui Imranui Khanui, kuris ir toliau tebėra kalėjime dėl kitų kaltinimų.

I. Khanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
I. Khanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2024, 4:39 PM, atnaujinta Jun 3, 2024, 4:42 PM

Šis nuosprendis buvo vienas iš trijų, paskelbtų prieš vasario rinkimus, kurie, paties I. Khano teigimu, buvo suorganizuoti siekiant užkirsti kelią jam sugrįžti į valdžią.

Islamabado Aukštojo teismo dviejų narių kolegijos sprendimą paskelbė vyriausiasis teisėjas Aameras Farooqas, pranešė AFP teismo reporteris.

„Tai pirmoji didelė byla, kuri buvo Imrano Khano ir Shaho Mahmoodo Qureshio politinio persekiojimo dalis ir kuri buvo sugriauta iki pamatų“, – agentūrai AFP už teismo ribų sakė I. Khano partijos „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) advokatas Salmanas Safdaras.

I. Khanas kartu su buvusiu savo užsienio reikalų sekretoriumi M. Qureshiu buvo nuteisti už tai, kad paviešino slaptą telegramą, kurią Pakistano ambasadorius Vašingtone 2022 metais išsiuntė Islamabadui.

Šį įrašą jis pateikė kaip įrodymą, kad JAV surengė sąmokslą, siekdamos priversti jį pasitraukti iš valdžios 2022 metais, kai po balsavimo dėl nepasitikėjimo jį pakeitė opozicija. JAV ir Pakistano kariuomenė šį kaltinimą paneigė.

I. Khanas tebėra įkalintas 7 metams už tai, kad pažeidė islamo teisę, vesdamas Bushrą Bibi per greitai po šios skyrybų.

Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, susijusio su dovanomis, kurias gavo būdamas premjeru 2018–2022 metais.

Nors balandį jo 14 metų įkalinimo bausmės vykdymas buvo atidėtas, nuosprendis vis dar galioja.

I. Khanas buvo nušalintas per balsavimą dėl nepasitikėjimo parlamente po to, kai susipyko su aukščiausiais generolais, o būdamas opozicijoje surengė beprecedentę pasipriešinimo jiems kampaniją.

Analitikai Pakistaną laiko „hibridiniu režimu“, kuriame karinė valdžia turi didžiulę galią lemti tariamai demokratinės politikos kursą.

Vėliau I. Khanas buvo įpainiotas į daugiau nei 200 teismo bylų, o tai labai apsunkino jo bandymus grįžti į politiką. Nepaisant to, PTI ištikimi kandidatai vasarį vykusiuose rinkimuose, kuriuos aptemdė įtarimai dėl balsų klastojimo, gavo daugiau vietų nei bet kuri kita partija.

Plati partijų, kurios laikomos lankstesnėmis kariuomenės įtakos atžvilgiu, koalicija neleido šiems parlamento nariams patekti į valdžią.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.