Sankt Peterburgo kapinėse atidengta J. Prigožino statula: prie kapo būriavosi buvę bendražygiai

2024 m. birželio 2 d. 15:59
Lrytas.lt
Šeštadienį gedintieji ir buvę bendražygiai dėjo gėles prie Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ lyderio Jevgenijaus Prigožino, surengusio maištą ir žuvusio per mįslingą lėktuvo katastrofą, statulos, iškilusios prie jo kapo Sankt Peterburge.
Daugiau nuotraukų (12)
J.Prigožinas vadovavo privačiai milicijai „Wagner“, kuri Ukrainoje kovojo kartu su Rusijos kareiviais ir per kelis mėnesius trukusį puolimą užėmė Bachmuto miestą.
Praėjusių metų birželį jis surengė 24 valandas trukusį maištą, užėmė Rusijos karinės vadovybės pastatus pietiniame Rostovo mieste ir žygiavo į Maskvą, siekdamas nuversti šalies kariuomenės vadovus.
Socialiniuose tinkluose skelbiamose balso žinutėse jis kasdien piktinosi, kad Rusijos gynybos ministerijos ir generalinio štabo biurokratai, anot jo, vykdo korupciją ir netinkamai valdo puolimą.
Praėjus dviem mėnesiams po to, kai atsitraukė ir buvo iškeiktas prezidento Vladimiro Putino kaip išdavikas, jis žuvo lėktuvo katastrofoje.
Šeštadienį, kai jam būtų sukakę 63 metai, prie jo kapo Sankt Peterburgo Porochovskojės kapinėse buvo atidengta bronzinė J.Prigožino statula.
Gedėtojai, tarp kurių buvo kareivių „Wagner“ ženklais, o kai kurie buvo užsidengę veidus, padėjo gėlių prie statulos kojų, matė AFP reporteris.
Improvizuotas paminklas J.Prigožinui, kuris buvo populiarus tarp savo kovotojų ir kurį palaikė daugelis Rusijos karinių tinklaraštininkų, pasisakančių už puolimą, jau kelis mėnesius stovi Maskvoje, netoli Kremliaus.
Iš pradžių jis buvo palaidotas per slaptas laidotuves po lėktuvo katastrofos.
V.Putinas, kuris sakė, kad lėktuvo nuolaužose buvo rasta granatų fragmentų, po mirties pavadino J.Prigožiną „talentingu“ žmogumi, kuris padarė „rimtų klaidų“.
Kremlius neigė prisidėjęs prie katastrofos, per kurią žuvo J.Prigožinas.
Praėjusį mėnesį V.Putinas atleido ilgametį gynybos vadovą Sergejų Šoigu, kuris buvo J.Prigožino kritikos taikinys, o keli aukšto rango kariškiai buvo suimti dėl kaltinimų korupcija.
Parengta pagal „The Moscow Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.