„Belsat“: nelegalios migracijos organizatoriai giriasi sėkme kertant sieną iš Baltarusijos į Lenkiją

Baltarusių kalba transliuojantis nepriklausomas palydovinės televizijos tinklas „Belsat“ penktadienį pranešė, kad dešimtys migrantų kerta sieną į Lenkiją, naudodami gerai patikrintus metodus.

Neteisėti migrantai Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Neteisėti migrantai Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2024, 5:24 PM

„Belsat“ pavyko atskleisti pokalbių svetainių ir interneto grupių tinklą, sukurtą dalytis informacija, kuria daugiausia naudojasi žmonės iš Afrikos šalių, Sirijos ir Irano. Tokių neteisėtų kirtimų organizatoriai socialiniuose tinkluose skelbia savo paslaugų kainoraščius ir praneša apie padėtį pasienyje, tvirtina transliuotojas.

„Belsat“ teigimu, socialinėje žiniasklaidoje nuolat skelbiama atnaujinta informacija apie sėkmingai sieną kirtusius migrantus ir patarimai, kaip įveikti 5,5 metro aukščio pasienio tvorą. Vaizdo įrašai dažniausiai daromi prieš pat migrantams kertant sieną į Lenkiją arba pereinant Lenkijos ir Vokietijos sieną, pridūrė transliuotojas. Vėliau nelegalios prekybos žmonėmis organizatoriai dalijasi savo „klientų“ buvimo vietos netoli Lenkijos ir Vokietijos sienos žemėlapiais, kad pabrėžtų jų sėkmę, pranešė televizija.

„Belsat“ teigimu, pokalbių svetainėse nerasta jokių komentarų apie problemas su Baltarusijos pasieniečiais.

Balandžio pradžioje Lenkijos pasieniečiai pranešė apie padidėjusį migrantų iš Baltarusijos antplūdį. Nuo metų pradžios iki gegužės 5 d. Lenkijos valdžia užregistravo 4500 mėginimų kirsti sieną, pranešė „Belsat“ ir pridūrė, kad gegužės antroje pusėje kasdien sieną mėgina kirsti 100–450 migrantų.

2021 m. Baltarusiją valdantis Aliaksandras Lukašenka, keršydamas už Europos Sąjungos (ES) sankcijas Minskui, pradėjo kviesti migrantus į Baltarusiją, melagingai žadėdamas lengvą patekimą į ES per Lenkijos ir Lietuvos sienas, tai dalis jo pastangų destabilizuoti padėtį bloke. Reaguodama Lenkija pasienyje pastatė tvorą, tačiau nepaisant ten įrengtos pažangios elektroninio stebėjimo įrangos, šimtai migrantų kiekvieną mėnesį kerta barjerą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.