Jungtinėse Valstijose sudužo naikintuvas F-35

2024 m. gegužės 29 d. 15:54
Lrytas.lt
Jungtinėse Valstijose netoli Albukerkės tarptautinio oro uosto (Naujoji Meksika) sudužo 135 mln. dolerių vertės naikintuvas F-35, o jo pilotas buvo paguldytas į ligoninę.
Daugiau nuotraukų (1)
Kaip praneša kanalas „CBS News“, remdamasis JAV gynybos departamento pareigūnais, orlaivis buvo 135 mln. dolerių vertės F-35 naikintuvo prototipas, kurį gamina bendrovė „Lockheed Martin“. Lėktuvas pakilo iš Albukerkės ir skrido į Edvardso oro pajėgų bazę Pietų Kalifornijoje, kuri yra už daugiau nei 1 100 km nuo Albukerkės, sakė pareigūnai.
Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše matyti apanglėjusios lėktuvo nuolaužos, degančios lauke prie kelio, o ugniagesiai bando užgesinti liepsnas.
Pilotas buvo sąmoningas ir nuvežtas į Naujosios Meksikos universiteto ligoninę, pranešė „CBS News“. Nežinoma, ar pilotas buvo karinių oro pajėgų narys, ar civilis.
Antradienio popietę priešgaisrinės tarnybos ekipažai reagavo į JAV karinių oro pajėgų naikintuvo F-35B avariją netoli Albukerkės tarptautinio oro uosto. Vietos naujienų kanalas „KOB“, pranešė, kad iš gamyklos pakilęs naujutėlis naikintuvas JAV oro pajėgų bazės nepasiekė ir įsirėžė į kalvos šlaitą.
Šio tipo orlaivius gaminanti bendrovė „Lockheed Martin“ patvirtino, kad į pietus nuo Albukerkės tarptautinio oro uosto sudužo naikintuvas F-35B, kuris buvo sustojęs Kirtlando oro pajėgų bazėje ir pildėsi degalus. Jis skrido iš Fort Vorto, Teksase, į Edvardso oro pajėgų bazę Kalifornijoje.
Pranešama, kad prieš susidūrimą katapultavęsis pilotas sveiksta Naujosios Meksikos ligoninėje.
Naikintuvas sudužo ir užsiliepsnojo antradienį prieš pat 14 val. Su ugnimi kovojo Albukerkės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Bernaliljo apygardos ugniagesiai, tačiau jiems prireikė pagalbos iš Kirtlando oro pajėgų bazės.
„Mūsų aparatuose yra 500 galonų vandens ir nedideli putų rezervuarai, tačiau tai neprilygsta tokio masto reaktyvinių lėktuvų degalų gaisrui“, – sakė Albukerkės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (AFR) leitenantas Jasonas Feyeris.
Tyrėjai vis dar aiškinasi, kas sukėlė avariją.
Ugniagesių komandos įvykio vietą suvaldė per kelias valandas, tačiau valymo procesas užtruks ilgiau. Pasak AFR, universitetas tarp Rio Bravo ir Mesa del Sol bus uždarytas visą naktį ir didžiąją trečiadienio dalį, kol komandos šalins nuolaužas.
Laikraštis „New York Post“ pažymi, kad tai jau antroji karinio orlaivio avarija Naujojoje Meksikoje per du mėnesius. Balandį netoli Holomano oro pajėgų bazės pietinėje valstijos dalyje esančioje atokioje vietovėje sudužo lėktuvas F-16 „Fighting Falcon“.
JAVNATO naikintuvaiF-35
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.